Cand ne gandim la criptomonede, avem in fata imaginea unor brokeri de pe Wall Street, care vand si cumpara actiuni in timp ce urla la un ecran, insa realitatea este diferita.  Criptomonedele au abordat modalitati de investitie similare bursei disponibila tuturor.

Este profitabil sa investesti in criptomonede?

Desi bancile, guvernele, si institutiile mari incearca sa le submineze, spunand ca nu vor ajunge prea departe, adevarul este ca monedele digitale reprezinta viitorul economiei traditionale.

Investitia in criptomonede este o optiune care nu ar trebui exclusa.

 

De ce sa investesti in criptomonede?

 

Intrebarea pe care ar trebui sa ne-o punem de fapt este de ce nu? Daca ne gandim la partea noastra de capital dedicata investitiilor, criptomonedele reprezinta o optiune demna de luat in calcul.

Performanta criptomonedelor poate depasi cu mult alte sectoare.

Fiind o piata relativ noua, si foarte volatila, investitiile intr-un proiect consolidat din acest domeniu pot aduce beneficii serioase pe viitor.

Un alt aspect de luat in calcul este acela ca nu vei face doar o investitie, ci vei contribui la o piata care va schimba si va imbunatati sectorul financiar, plin in acest moment de excese, prin intermediul unei retele descentralizate, unde utilizatorii isi pot controla propriile active dupa cum doresc.

 

Unde poti investi in criptomonede?

 

Platforme de cumparare si vanzare de criptomonede

 

Pentru noii investitori pe piata criptomonedele, cele mai recomandate si mai usor de folosit sunt aceste platforme, iar Coinbase este cea mai cunoscuta dintre ele. Coinbase a fost infiintata in 2012, iar de atunci si pana acum a devenit un model in acest sector.

 

Platformele de schimb

 

Platformele de schimb reprezinta, de regula, al doilea pas pe care un investitor nou il face, din moment ce prima regula de pe aceasta piata este sa diversifici, iar acest tip de platforme sunt concepute special pentru un astfel de scop.

Casele de schimb cu cel mai mare volum al tranzactiilor sunt Binance, OKEx, Huobi, bitfinex si ZB.COM.
Tranzactii directe

O alta optiune aleasa de o mare parte din investitori este reprezentata de tranzactia directa. Cumpararea de criptomonede de la o anumita persoana vine cu un plus de incredere, din moment ce negocierea poate avea loc fata in fata.

 

Sistemele de recompense

 

Poti investi in criptomonede folosind bani fiat, sau iti poti investi timpul. Exista platforme care iti permit sa castigi criptomonede prin indeplinirea unor sarcini, de la vizionarea unei reclame si pana la rezolvarea unui captcha sau accesarea unui site.

 

Retelele de socializare

 

Exista retele de socializare unde nu doar platforma in sine castiga, ci si utilizatorii, iar cea mai cunoscuta este Steemit. Steemit este o alta metoda de a ajunge in posesia criptomonedelor, fara a investi bani fiat. Aceasta retea de socializare rasplateste utilizatorii cu Steem Dolars (SBD), dar si cu putere vot. SBD poate fi trimis catre o platforma de schimb, unde poate fi tranzactionat.

Pe Steemit, pe langa obtinerea SBD in urma postarilor, vei obtine si Steem Power, sau putere de vot. Astfel, votul tau va deveni mai puternic, iar persoanele ale caror articole le votezi vor primi mai multe monede digitale.

 

ICO-urile

 

O alta optiune populara in acest domeniu o reprezinta ICO-urile , sau Ofertele Initiale de Criptomonede. Inainte de a ajunge pe piata, ICO-urile conduc o vanzare initiala de jetoane, care are scopul obtinerii de finantare, iar investitorii primesc un anumit numar de astfel de jetoane in functie de contributie. Cand proiectul este lansat pe piata, jetoanele sunt distribuite, iar investitorii pot alege sa le pastreze sau sa le vanda.

Acest model de investitie a avut rezultate foarte bune in trecut, dar dat fiind numarul din ce in ce mai mare de astfel de proiecte, este extrem de dificil sa gasesti unul care sa iti returneze valoarea.

 

Moduri de a investi in criptomonede

 

Pastrarea

 

Pastrarea activelor indica, de regula, fie ca investitia este de tip conservativ, si este directionata catre un proiect care a fost studiat si despre care se stie ca va creste, fie ca ne aflam pusi in fata unei piete instabile, iar investitorii sunt mai atenti cand vine vorba de tranzactii.

 

Tranzactionarea

 

Aceasta forma de investitie este aleasa, de obicei, de cei care au cunostinte bine intemeiate, si care aleg sa tranzactioneze frecvent, profitand de volatilitatea pietei. Trebuie retinut, insa, ca tranzactionarea frecventa este nesigura si pur speculativa intr-o piata volatila.

Tranzactiile cu criptomonede pot fi pe termen scurt, mediu sau lung, in functie de starea pietei, si trebuie sa fie precedate de o analiza tehnica fundametala, care indica directia in care urmeaza sa se indrepte pretul activului.
Investitiile hibrid

Aceasta optiune este cel mai adesea intalnita, si presupune ca o parte din capital merge catre o investitie pe termen lung intr-un proiect puternic consolidat, iar o alta parte este investita in tranzactii pe termen scurt sau mediu.

 

Sfaturi pentru investitiile in criptomonede

  • Nu investi mai mult decat esti dispus sa pierzi.
  • Studiaza atent proiectele inainte de a investi.
  • Diversifica.
  • Fii atent la securitatea conturilor si a wallet-ului.
  • Ai grija sa fii la curent cu stirile din acest sector.