DiRT Rally 2.0 – Raliurile reprezinta o piata de nisa in ceea ce priveste sporturile cu motor. Cerintele legate de abilitatile necesare pilotarii masinilor de raliu sunt mari, din moment ce acest sport este unul cu istorie.

Condusul la viteze extraordinar de mari, pe drumuri inguste, in conditii meteo schimbatoare, poate fi de-a dreptul imposibil, iar navigatorul din scaunul din dreapta ofera doar o mica parte din informatiile necesare.

Rallycross-ul a fost introdus in ultimii ani, pentru a aduce acest tip de condus intr-un mediu mai mai inchis, cel al unui stadion. Producatorul Codemasters urmareste combinarea celor doua sporturi cu motor in DiRT Rally 2.0, acesta nefiind doar un joc banal de curse, ci mai degraba o reprezentare superba a celor doua sporturi cu motor : raliu si rallycross.

Codemasters s-a bucurat de mult succes cu seria DiRT, si a introdus acum doi ani noua sub-serie Rally. DiRT se adreseaza impatimitilor de curse, iar DiRT Rally 2.0 continua aceasta traditie in mod spectaculos.

 

Tipuri de curse in DiRT Rally 2.0

In joc exista doua moduri : cursele de raliu traditionale si Campionatul Oficial Rallycross World al FIA. In timpul ecranului de incarcare nu exista tutoriale sau ghiduri pe ecran, cum ar fi ce linii de franare sa fie urmarite. Toate sistemele de asistenta, cum este controlul tractiunii, sunt oprite .

De aceea este necesar sa stii principiul de functionare al curselor de raliu. Pentru cunoscatori si pentru cei ce apreciaza automobilele si acest sport, exista in joc o multitudine de masini de curse, de la legendarele modele care s-au impus in acest sport, la rachetele din ziua de azi. In joc gasim 50 de masini, impartite in mai multe clase.

Fiecare masina se controleaza diferit, de la vechile modele Lancia si Ford RS 200 la modernul Subaru WRX sau Ford Fiesta. Diferitele grade de viteza modifica in mod continuu dificultatea jocului, navigarea pe o urcare intr-un Ford RS 200 devenind o provocare foarte dificil de stapanit, avand in vedere ca la aceasta masina turbo-ul intra in functiune violent la 4000 de rotatii pe minut. RS 200 este asa o bestie, incat merita toata aprecierea.

Desi este foarte important sa cunosti traseele, drumul spre performanta de top in ceea ce priveste timpii obtinuti se poate face numai cunoscand ce modificari trebuiesc aduse setarilor masinii.

 

Control Realist

 

DiRT Rally 2.0 include un nou model de control al masinilor, iar setarea corecta a caracteristicilor acestora va va da posibilitatea de a obtine timpi din ce in ce mai rapizi. In timp ce masinile de rallycross, cu motoarele lor ce se tureaza rapid, nu necesita o atentie la setari atat de mare, cand vine vorba de cursele de raliu, unde trebuie sa parcurgi o etapa intreaga in conditii schimbatoare, atentia la detalii devine cruciala.

Aceasta inseamna, de exemplu, alegerea corecta a cauciucurilor folosite in functie de terenul pe care rulezi sau de conditiile meteo si de momentul zilei. Atentia la detaliu este fantastica, si nu este deloc complicata, insa va trebui sa stii ce sa schimbi, si cum, la fiecare masina, iar fiecare este diferita fata de celelalte.

Inca de la inceputul jocului, faci parte dintr-o echipa si ai posibilitatea sa schimbi si sa imbunatatesti calitatea membrilor sau a inginerilor, pentru a te ajuta din ce in ce mai mult in diferitele aspecte ale masinii.

Masinile pot fi upgradate in mod individual, insa trebuie sa va concentrati pe a imbunatati piesele masinilor, si nu neaparat doar pe a castiga din ce in ce mai multi cai putere. Jucatorii pot alege intre a participa intr-un campionat de raliu istoric sau la un campionat oficial de rallycross al FIA, putand sa schimbe intre diferite event-uri.

Exista in mod continuu in joc provocari zilnice, saptamanale si lunare, care includ chiar campionate pentru a mentine lucrurile interesante si competitive. Achizitionarea de masini poate fi o sarcina greu de indeplinit, cel putin pana vei castiga bani seriosi, insa, din fericire, modul Time Trial ofera posibilitatea de a conduce orice masina, pentru a avea o idee despre ce ar trebui sa cumperi cand vei putea.

 

Grafica

 

Producatorul Codemasters are deja planuita lansarea de continut DLC ulterior, care va include masini si curse in plus, insa va fi nevoie sa achizitionezi Editia Deluxe a jocului, pentru a beneficia gratuit de acestea.

Iluminatul in DiRT Rally 2.0 este superb realizat, iar mediul inconjurator in miscare amesteca si integreaza niste peisaje fantastice in fundal, care va pot afecta capacitatea de concentrare asupra condusului. Luminile ajuta si la reflectiile de pe masini, noroiul si murdaria se vor aduna pe masina, iar aspectul loviturilor va fi mega detaliat, cum am fost obisnuiti de titlurile celor de la Codemasters.

Terenul, in special cel umed si presarat cu balti, contribuie la generarea unei experiente imersive si realiste. Interiorul masinilor este, de asemenea, extrem de detaliat, iar jocul ruleaza la un frame-rate stabil si lin. Reluarile de dupa cursa sunt impresionante, insa am observat in acestea si detalii la distanta care nu sunt in ton cu cele prezentate mai sus. Insa detaliile mediului inconjurator in general, combinate cu coloana sonora din joc, sunt cu adevarat un exemplu de frumuseste si tranchilitate.

 

Feedback

Am jucat acest joc folosind un volan G29 de la Logitech, impreuna cu schimbatorul manual pus la dispozitie de acestia. Spre deosebire de cele mai multe jocuri cu masini, care folosesc padele pentru schimbarea vitezelor, fiecare masina din acest joc foloseste schimbator manual si ambreiaj.

Ambreiajul funtioneaza minunat, iar schimbarea vitezelor in joc este foarte satisfacatoare. Odata ce stapanesti cum sa pleci de pe loc, trebuie doar sa gasesti punctele de schimb optime ale vitezelor, folosirea padelelor luand din imersivitatea acestei experiente. Nu am gasit pana acum o experienta care sa scoata tot din echipamentul de condus (G29), precum o face DiRT Rally 2.0.

De acord, setarile standard ale jocului legate de vibratii au avut nevoie de cateva modificari, insa acele setari sunt puse tocmai pentru a se adapta oricarui stil de condus.
In timp ce volanul este cel mai recomandat pentru jucarea lui DiRT Rally 2.0, folosirea unui controller poate fi la fel de distractiva si provocatoare. Va trebui sa dozati acceleratia cu aceasi atentie cu care veti incerca sa mentineti viteza si balansul masinii.

Intrarea in viraje se simte foarte lin, insa aceasta depinde de viteza cu care intrati si de momentum-ul avut, deoarece poate provoca usor supravirare, mai ales la masinile foarte puternice. Jucat cu volan, jocul iti lasa impresia ca poti controla mai bine masina, insa ambele moduri in care alegem sa il jucam necesita ceva antrenament.

 

Sunet

Sunetul motoarelor care urla in timp ce strabati peisajele superbe este realizat la fel de bine ca si pana acum de catre Codemasters. Fiecare masina suna altfel, iar daca veti folosi casti, veti avea impresia ca sunteti in spatele volanului. Vocea navigatorului se aude calma si concisa, nefiind acoperita de sunetul motorului. Muzica ambientala din joc aduce aminte de un joc de golf si are rolul de a produce o atmosfera calma, in timp ce navigati prin meniuri.
Sunt si ceva lucruri de criticat la joc. De exemplu, in timp ce in joc este prezent Rallycross World-ul FIA cu toate cele opt circuite, raliul traditional este doar bazat pe locatii din lumea reala, asa ca, daca am vrea sa jucam pe circuitele oficiale ale Pikes Peak, de exemplu, acestea nu vor fi prezente.

Mai mult, exista numai un singur event de hill climb, si acela este undeva in Argentina. Se pare ca Raliul Monte Carlo va fi adaugat in curand, insa acesta va face parte din primele DLC-uri. In timp ce vremea este un factor deosebit de important in joc, nu vom gasi trasee cu zapada, dar se pare ca si acestea vor aparea in DLC-uri. Referitor la DLC-uri, se pare ca acestea vor fi disponibile in timp, si vor varia intre masini si locatii de curse. DLC-urile vor costa suplimentar.

Concluzie

DiRT Rally 2.0 este cea mai completa experienta a generatiei sale. Fizica jocului si felul in care se controleaza masinile vor fi o bucurie pentru fanii genului, chiar daca pot indeparta “pilotii ocazionali”. Efectele de lumini, acum imbunatatite, aduc o dinamica realista si superba gameplay-ului, masinile aratand fantastic si in interior, si in exterior. Reluarile curselor sunt de-a dreptul magnifice, in ciuda celor cateva detalii ce pot lua din imersiune.

Da, sunt cateva caracteristici cheie pentru care va trebui sa achizitionam Season Pass-ul pentru DLC-uri, insa, aceasta nu afecteaza in mod dramatic ceea ce ni se ofera la lansare.
DiRT Rally 2.0 chiar se simte ca un joc de curse ce va testa abilitatile de condus ale tuturor.

Preluat de pe Hardcore Gamer