Fitbit Versa – Sa convingi oamenii ca au nevoie de un smartwatch nu e usor. Apple si-a gasit nisa punctand cu capabilitatile puternice Health si Fitness ale lui Apple Watch si oferind o gama variata de culori si bratari. Fitbit incearca sa ofere acelasi lucru, insa modelul de anul trecut, Fitbit Ionic, a lasat mult de dorit in ceea ce priveste design-ul.

Asa ca s-au intors la design si au lansat un smartwatch pe care majoritatea l-ar purta cu drag.

Fitbit Versa, cu actualul pret de 900 RON e si mai usor si ieftin decat Apple Watch. Ofera majoritatea optiunilor pe care le ofera si Apple Watch, cum ar fi stocare muzica pe ceas si un magazin de aplicatii.

Fitbit Versa are anumite lacune, dar per total e cel mai bun smartatch entry-level la ora acutala.

 


Design – Intr-un final, un smartwatch pe care nu ti-e rusine sa-l porti

 

La aspect, Fitbit Versa seamana foarte mult cu rivalul sau, Apple Watch. Cu toate ca se inspira din design-ul lui Apple, sunt niste diferente majore.

Cu o dimensiune de 39mm , este putin mai lat decat Apple Watch-ul de 38mm , mai subtire (11.2 mm fata de 11.4 mm) si mai usor (22 grame fata de 28 grame)

Fata de modelul precedent, Fitbit Ionic, noul Versa este mult mai zvelt deoarece Ionic avea niste rame foarte groase in jurul display-ului care ascundeau senzorii GPS (Versa nu are GPS, in schimb se foloseste de GPS-ul telefonului).

Versa are un aspect evident de smartwatch, dar poate fi purtat cu usurinta in oras datorita curelelor inter-schimbabile. Curelele se schimba foarte usor, au pini cu ajutorul carora se elibereaza cureaua montata.

 

Setup – Antrenament, muzica si altele

Pentru a face noul model mai usor, Fitbit a sacrificat GPS-ul built-in. Asta presupune sa ai tot timpul telefonul cu tine pentru a avea statistici exacte a sesiunilor de alergat, mers cu bicicleta, etc.

Fitbit a declarat ca daca folosesti aceleasi rute des, algoritmii dispozitivului vor putea sa logheze cu acuratete datele chiar si in absenta telefonului.

In general e adevarat, dar lipsa GPS-ului este o dezamagire. La fel ca si modelul precedent, Versa poate stoca pana la 300 melodii in memoria interna.

Stocarea melodiilor se realizeaza usor, atata timp cat dispui de un cont premium Deezer sau Pandora (Fitbit ofera 3 luni gratuite Deezer pentru abonatii noi), din pacate nu este disponibil Spotify.

Nu e nevoie ca aplicatia Deezer sa fie instalata pe telefon, totul se realizeaza din setarile Media de pe ceas. A durat circa 30 minute pentru a salva 90 de melodii pe ceas.

Daca nu dispuneti de un cont Deezer sau Pandora , puteti incarca fisiere mp3 folosind aplicatia Fitbit pentru desktop.

Castile Airpod se conecteaza imediat la ceas, lucru imbucurator. Schimbarea intre ecranul de workout si cel de muzica se face foarte usor apasand lung butonul din stanga ceasului. Melodiile se schimba cu un tap pe ecran iar volumul este controlat de butoanele din partea dreapta a ceasului.

Health-tracking-ul ceasului include perioadele de menstruatie, oferind femeilor optiunea sa monitorizeze simptomele menstruatiei si sa obtina detalii despre fertilitate si posibile conditii medicale direct pe ecranul ceasului.

Software – practic neschimbat

Fitbit nu a facut schimbari majore in platforma Fitbit Os, care a fost lansata odata cu modelul Ionic.
Veti gasi o suita de aplicatii si fete de ceas, atat realizate de Fitbit, cat si de alti utilizatori.

In comparatie cu Apple Watch, selectia de aplicatii este mica( circa 550 aplicatii la momentul actual) , dar veti gasi aplicatiile de baza, cum ar fi cea de la Philips cu care poti sa controlezi becurile Philips Hue .

Ecranul Today view, care se poate accesa cu un swipe din partea de jos a ecranului afiseaza statisticile zilei respective, cum ar fi numarul de pasi, ritmul cardiac si statisticile antrenamentelor.

Analiza somnului de pe Fitbit Versa este cea mai precisa din smartwatch-urile pe care le-am testat pana acum fiind realizata cu un senzor optic.

Utilizatorii Android beneficiaza de un feature aditional , Quick Replies, ceea ce face interactiunea cu notificarile telefonului mai buna. Atunci cand primesti un mesaj pe telefon , poti sa trimiti un reply predefinit cu ajutorul ceasului. Din pacate, aceasta optiune nu este disponibila pentru utilizatorii IOS.

Durata de viata a bateriei

Cu antrenamente si muzica, Fitbit Versa are o durata de viata a bateriei de circa 4 zile. Asta include si notificari, sleep tracking si sesiuni de antrenamente.

Singurul lucru care nu imi place este dock-ul de incarcare a ceasului, fiind mult mai mare decat ceasul.

Fitbit Versa vs Apple Watch

Apple Watch ramane in continuare cel mai bun ceas pentru utilizatorii Iphone deoarece are o implementare mult mai buna in ecosistemul Apple.

De exemplu, utilizatorii Fitbit Versa pot vedea mesajele primite pe telefon pe ceas insa nu pot interactiona cu ele. Utilizatorii Android pot insa raspunde la mesaje, notificari Whatsapp si Facebook.
Fitbit Versa nu are inclus modul GPS, un mare minus fata de Apple Watch care are disponibila versiune cu modul GPS.

Dar din punct de vedere al pretului, nu exista termen de comparatie, la ora actuala cel mai mic pret pentru Apple Watch Series 4 este 2000 RON pentru varianta de 40mm.

Concluzie

Fitbit Versa este cu siguranta un pas in directia buna pentru Fitbit, un smartwatch orientat catre noua masa de utilizatori smartwatch cu un design atragator, optiuni Health si Fitness bogate. Lipsa GPS-ului este cu siguranta un minus, dar pretul atractiv face din Fitbit Versa un must-buy.

Cu siguranta urmatorul model va fi si mai bun.

 

Analiza somnului de pe Fitbit Versa este cea mai precisa din smartwatch-urile pe care le-am testat pana acum fiind realizata cu un senzor optic.

8.0
Score

Pros

  • Pret
  • Durata de viata a bateriei
  • Gama variata de culori si bratari
  • Monitorizarea ciclului menstrual

Cons

  • Lipsa unui modul GPS intern
  • Putine aplicatii

Final Verdict

Fitbit Versa este cu siguranta un pas in directia buna pentru Fitbit, un smartwatch orientat catre noua masa de utilizatori smartwatch cu un design atragator, optiuni Health si Fitness bogate. Lipsa GPS-ului este cu siguranta un minus, dar pretul atractiv face din Fitbit Versa un must-buy.