Beijing a lansat o ancheta asupra FedEx luna trecuta dupa ce Huawei a declarat ca firma de livrare din S.U.A. a deturnat parcelele destinate acesteia. A venit dupa ce Huawei a fost plasat de Washington pe o lista neagra la mijlocul lunii mai, fapt care blocheaza efectiv firmele din SUA de a face afaceri cu producatorul de echipamente de telecomunicatii din Shenzhen.

 

“Investigatia a aratat ca FedEx a fost suspectat ca va retine peste 100 de pachete Huawei care intra in China”, a spus Xinhua. “Investigatorii au descoperit, de asemenea, indicii privind alte incalcari ale companiei.”

 

FedEx nu a avut nici un comentariu imediat asupra raportului. Huawei nu a raspuns imediat la o solicitare de comentariu.

 

Raportul a aparut o zi dupa ce Huawei a declarat ca compania din Marea Britanie, Flex (FLEX.O), “a confiscat” bunurile sale in China.

 

Evolutiile marcheaza cele mai recente consecinte ale interzicerii comertului cu Huawei, care nu numai ca a afectat lantul de aprovizionare tehnologica global legat de afacerile Huawei de 105 miliarde de dolari, ci si provoaca multa confuzie in randul companiilor si organizatiilor dincolo de frontierele Statelor Unite cu privire la limitele restrictiilor.

 

FedEx si-a cerut scuze pentru mai multe incidente de deturnare a pachetelor Huawei, pe care le-a atribuit “erorilor operationale”, si a dat in judecata guvernul S.U.A. luna trecuta pentru ceea ce a spus ca este o “sarcina imposibila” de a “controla continutul” expeditiilor la export.

 

Huawei a declarat joi companiei Reuters ca producatorul sau de contract Flex a retinut in fabrica din China bunuri in valoare de 700 milioane de yuani (101,81 milioane de dolari), confirmand un raport al ziarului Global Times, sustinut de guvernul chinez.

 

Flex a pastrat pachetele Huawei in fabrica din orasul sudic Zhuhai dupa listarea neagra din S.U.A. si a cauzat pierderi pentru Huawei, potrivit raportului.

 

Huawei a declarat pentru Reuters ca a recuperat marfuri de aproximativ 400 de milioane de yuani luna trecuta dupa negocieri si inca incearca sa recupereze restul.