Piele artificiala – Ne-am obisnuit cu feedback-ul haptic, facand parte din interactiunile noastre cu smartphone-urile si alte dispozitive. Simtul nostru de atingere este o mare parte a modului in care interactionam cu mediul nostru, iar inputurile mici pot transmite o multime de informatii.
Cu toate acestea, asa cum poate demonstra oricine a incercat instrumentele de feedback haptic, aducerea unui sentiment de atingere in interactiuni este esentiala pentru a-i face sa se simta imersivi.
Acum, cercetatorii de la Institutul Federal Elvetian de Tehnologie Lausanne (EPFL) au venit cu o piele artificiala flexibila care poate oferi feedback haptic si ar putea fi folosita pentru orice, de la VR la reabilitare medicala. Pielea este confectionata din silicon si electrozi si se poate conforma unor forme precum infasurarea in jurul unei varfuri de deget sau a incheieturii pentru a oferi feedback sub forma de presiune sau vibratie.
Pielea are senzori incorporati in ea care pot detecta deformari, astfel incat feedback-ul poate fi ajustat ca raspuns la miscari, facandu-l mai utilizabil si oferind feedback mai realist. “Este pentru prima data cand am dezvoltat o piele artificiala complet moale, in care atat senzorii cat si actuatorii sunt integrati”, a declarat Harshal Sonar, cercetator la EPFL si autorul principal al studiului. „Acest lucru ne ofera un control cu bucla inchisa, ceea ce inseamna ca putem modula in mod precis si sigur stimularea vibratorie resimtita de utilizator. Acest lucru este ideal pentru aplicatii care pot fi purtate, cum ar fi testarea propriului concept al unui pacient in aplicatiile medicale. ”
Pielea artificiala este extensibila, precum si flexibila si poate fi intinsa de pana la patru ori lungimea sa initiala. Aceasta inseamna ca ar trebui sa poata rezista rigorilor miscarilor zilnice, deci ar putea fi dezvoltata intr-un instrument pentru pacientii care si-au pierdut simtul atingerii. Poate fi folosit si pentru a crea experiente VR extrem de imersive.
„Urmatorul pas va fi elaborarea unui prototip complet purtabil pentru aplicatii in reabilitare si realitate virtuala si augmentata”, a spus Sonar. „Prototipul va fi testat si in studiile neurostiintifice, unde poate fi folosit pentru a stimula corpul uman, in timp ce cercetatorii studiaza activitatea creierului dinamic in experimentele de rezonanta magnetica”.