Apple și Google intenționează să urmărească evoluția Covid-19 folosind telefonul dumneavoastră.

În mod normal, doi rivali eterni, Apple și Google fac acum echipă pentru a crea sistemul de urmărire a persoanelor care au luat contact cu persoane infectate cu Covid-19, de care lumea ar putea avea nevoie, dar se teme de încălcarea intimității.

Google le-a cerut angajatilor din America de Nord sa lucreze de acasa 

Soluția propusă de cele două companii funcționează prin urmărirea telefoanelor. Smartphone-ul dumneavoastră va acționa ca un far de identificare anonim, folosind Bluetooth, împreună cu  platformele IOS și Android pentru a alimenta acest sistem de urmărire avansată. Pe măsură ce intrați în contact cu persoane, veți schimba chei de identificare anonime, conform documentației oficiale.

Atunci când o persoană este testată pozitiv pentru noul coronavirus, aceasta își poate înregistra rezultatul testului într-o aplicație creată de autoritățile de sănătate publică – nu neapărat o aplicație de la Apple sau Google. 

Chiar dacă vor trece câteva zile, persoanele cu care ați intrat în contact vor vedea o alertă – dar nu vor primi numele persoanei care a fost identificată ca fiind pozitivă, din motive de confidențialitate evidente.

Ideea este că platformele mobile Google și Apple vor acționa ca beacon-uri atât de necesare, și în timp ce nu veți putea urmări originea unei posibile întâlniri cu o persoană contaminată cu coronavirus, veți primi totuși o notificare care vă va informa că este posibil să fiți infectat și vă va îndemna să vă faceți testul.

Sistemul de urmărire al contactelor ar trebui să funcționeze în „următoarele luni” , potrivit unei declarații comune a Apple și Google.

În luna mai, cele două companii vor elibera API-uri pentru a permite interoperabilitatea între dispozitivele Android și IOS pentru a utiliza aplicațiile lansate de autoritățile de sănătate publică.

Cum rămâne cu intimitatea?

În timp ce China și Coreea de Sud au folosit aplicații pentru smartphone-uri pentru a urmări Covid-19, propunerile pentru metodele echivalente în SUA și Marea Britanie au fost tratate destul de sceptic.

Oamenii sunt – pe bună dreptate – îngrijorați de modul în care vor fi urmăriți și de implicațiile unui astfel de sistem de monitorizare a maselor – cum ar putea fi folosit în timpul sau după focarul de coronavirus.

Apple și Google au construit câteva garanții de confidențialitate în sistem. Nu colectează informații de identificare personală ( PII ) sau date despre locația utilizatorului, iar lista persoanelor întâlnite nu va părăsi dispozitivul nimănui. Dacă un utilizator dezvăluie că a fost testat pozitiv pentru Covid-19 într-o aplicație de sănătate publică legată de sistemul Google și Apple, sistemul are nevoie de acordul utilizatorului înainte de a avertiza persoanele cu care acesta a fost în contact în ultimele 14 zile.

Acea nevoie de consimțământ înseamnă că oamenii ar putea să-și păstreze statutul de pozitiv pentru ei, astfel limitând eficacitatea sistemului. Dar, probabil guvernele vor asigura confidențialitatea pentru a spori participarea la sondaje precum cea dezvoltată de Google și Apple : “în Europa și SUA nu vom face acest lucru în modul în care s-a făcut în China”, a spus profesor Michael de la Universitatea din Oxford. Parker, care lucrează la un sistem de urmărire a smartphone-urilor din Marea Britanie, a declarat pentru The New York Times.

O altă îngrijorare este aceea că, în ciuda asigurărilor Apple și Google, guvernul SUA va adopta măsuri agresive și le va justifica sub umbrela managementului pandemiei Covid-19.

Dacă Apple și Google pot proteja informațiile de indentificare personală ale persoanelor fizice, ele se vor afla în continuare în sistemul lor – care se presupune că transmite doar chei de identificare cu caracter anonim.

Apple a mers în instanță pentru a nu mai debloca dispozitivele utilizatorilor la cererea federală, iar CEO-ul companiei, Tim Cook, a înregistrat în repetate rânduri la lambast alte companii pentru vânzarea sau partajarea informațiilor utilizatorilor. În schimb, înregistrarea de partajare a datelor Google reflectă disponibilitatea sa de a vinde informații personale clienților comerciali, după cum explică Electronic Frountier Fundation. Și din partea guvernului, contractele Google de construire a tehnologiei pentru Departamentul Apărării, cât și pentru ICE au dus la proteste repetate ale angajaților, conform The Guardian.

Atât Apple cât și Google insistă că acest sistem de urmărire a Covid -19 va fi o primă soluție de confidențialitate și, în timp ce, în mod evident, vor exista întrebări cu privire la modul în care funcționează, oamenii sunt dornici să revină la interacțiune în public.

Aceasta pare a fi o soluție inventivă, chiar dacă provoacă îngrijorări.