Institutiile britanice care se lupta cu Covid-19 au fost supuse unor atacuri cibernetice care au avut originiea in Rusia si Iran, a informat duminica The Mail.

 

Hackerii au vizat universitatile din Marea Britanie care incearca sa produca vaccinuri si kituri de testare, precum si oameni de stiinta si medici care studiaza virusul.

 

Sefii spionilor de la Centrul National de Securitate Cibernetica au marcat atacurile „complet reprobabile” si au confirmat ca lucreaza „in continuu” pentru a lupta cu amenintarea online.

 

S-a dezvaluit o incercare sustinuta de a viza eforturile Marii Britanii de a lupta impotriva virusului accesand e-mailuri si servere in universitati si unitati stiintifice. Un oficial a spus: „Se pare ca incearca sa fure sau sa imprumute informatii despre raspunsul nostru la coronavirus”.

 

O alta sursa de securitate a spus: „Aceasta problema – furtul de proprietate intelectuala si o linie incetosata intre stat si criminalitate – a existat de ceva vreme, dar acum exista, evident, o nevoie crescuta de a ne asigura ca protejam institutiile britanice si activele acestora.”

 

Cu toate acestea, se intelege ca pana acum niciun atac major nu a avut succes – si nu a existat niciun atac asupra sistemelor informatice NHS, asa cum s-a intamplat in mai 2017 cu efect devastator.

 

Incidentele reflecta activitatea in SUA saptamana trecuta. Directorul Centrului National de Contrainformatii si Securitate din America, Bill Evanina, a declarat ca guvernul american a avertizat toate organizatiile sale de cercetare medicala cu privire la amenintare.

 

El a spus pentru BBC: „Am lucrat peste program pentru a ne asigura ca protejam toate cercetarile si datele cat putem de bine.

 

„Avem toate asteptarile ca serviciile de informatii straine, inclusiv Partidul Comunist Chinez, vor incerca sa obtina ceea ce facem aici.”

 

Serviciile de securitate britanice si luptatorii de criminalitate online au transmis un avertisment similar cercetatorilor din Marea Britanie. Noaptea trecuta, Tobias Ellwood, presedintele Comitetului Apararii, a declarat ca Marea Britanie „nu ezita sa se riposteze in mod corespunzator”. El a adaugat: „Distragerea globala a Covid-19 ofera scenariul perfect de razboi pentru a efectua atacuri cibernetice. Mai ales cand premiul unui vaccin este atat de mare. ”

 

Centrul National de Securitate Cibernetica a declarat: „Am vazut o proportie crescuta de atacuri cibernetice legate de coronavirus si expertii nostri lucreaza non-stop pentru a ajuta organizatiile vizate.”