Luna trecuta, SpaceX a devenit operatorul celei mai mari constelatii satelite active din lume. La sfarsitul lunii ianuarie, compania avea 242 de sateliti orbitand pe planeta cu planuri de a lansa 42.000 in urmatorul deceniu.

 

Acesta face parte din proiectul sau ambitios de a oferi acces la internet pe tot globul. Cursa pentru a pune satelitii in spatiu este in derulare, Amazon, compania OneWeb, din U.K., si alte companii, intrecandu-se pentru a plasa mii de sateliti in orbita in urmatoarele luni.

 

Acesti noi sateliti au potentialul de a revolutiona multe aspecte ale vietii de zi cu zi – de la aducerea accesului la internet in colturile indepartate ale globului, la monitorizarea mediului si imbunatatirea sistemelor globale de navigatie. In toata nebunia, un pericol critic a intrat sub radar: lipsa standardelor si reglementarilor de securitate cibernetica pentru satelitii comerciali, in SUA si international. Acest lucru, impreuna cu lanturile de aprovizionare complexe ale satelitilor si cu straturile de parti interesate, le lasa extrem de vulnerabile la atacuri cibernetice.

 

Daca hackerii ar prelua controlul acestor sateliti, consecintele ar putea fi grave. Hackerii ar putea pur si simplu sa inchida satelitii, refuzand accesul la serviciile lor. Hackerii ar putea, de asemenea, sa blocheze sau sa strice semnalele de la sateliti, creand ravagii pentru infrastructura critica. Aceasta include retele electrice, retele de apa si sisteme de transport.

 

Unii dintre acesti sateliti noi au propulsoare care le permit sa accelereze, sa incetineasca si sa schimbe directia in spatiu. Daca hackerii ar prelua controlul acestor sateliti stabiliti, consecintele ar putea fi catastrofale. Hackerii ar putea modifica orbitele satelitilor si i-ar putea prabusi in alti sateliti sau chiar in Statia Spatiala Internationala.

 

Producatorii acestor sateliti, in special CubeSats, utilizeaza tehnologia off-the-shelf pentru a mentine costurile reduse. Disponibilitatea larga a acestor componente inseamna ca hackerii le pot analiza pentru vulnerabilitati. In plus, multe dintre componente se bazeaza pe tehnologia open-source. Pericolul este ca hackerii ar putea introduce backdoor-uri si alte vulnerabilitati in software-ul satelitilor.

 

Natura extrem de tehnica a acestor sateliti inseamna, de asemenea, ca mai multi producatori sunt implicati in construirea diverselor componente. Procesul de introducere a acestor sateliti in spatiu este, de asemenea, complicat, implicand mai multe companii. Chiar si odata ce se afla in spatiu, organizatiile care detin satelitii isi externalizeaza adesea managementul de zi cu zi catre alte companii. Cu fiecare furnizor suplimentar, vulnerabilitatile cresc, pe masura ce hackerii au multiple oportunitati de infiltrare in sistem.

 

Hacking-ul unora dintre aceste CubeSats poate fi la fel de simplu ca sa astepti ca unul dintre ei sa treaca deasupra zonei unde te afli si apoi sa trimita comenzi rauvoitoare folosind antene specializate la sol. Penetrearea unor sateliti mai sofisticati s-ar putea sa nu fie chiar atat de grea.

 

Satelitii sunt de obicei controlati de la statiile de la sol. Aceste statii ruleaza computere cu vulnerabilitati software care pot fi exploatate de hackeri. Daca hackerii ar fi infiltrati aceste computere, ei ar putea trimite comenzi rau intentionate catre sateliti.