Dependenta de jocuri video – Jocurile pot provoca intr-adevar dependenta, dar este aceasta o conditie de sanatate mintala? Ei bine, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat acum ca dependenta de jocuri video este intr-adevar reala.

 

Masura a intervenit dupa ce organizatia a adoptat cea de-a 11-a revizuire a Clasificarii Internationale a Bolilor (ICD), lista sa globala de boli si diagnostice. Organizatia Mondiala a Sanatatii declara ca revizuirea a 11-a (si recunoasterea dependentei de jocuri video) intra in vigoare la 1 ianuarie 2022.

 

Potrivit paginii organizatiei privind problema jocurilor, aceasta se caracterizeaza prin “controlul nefast al jocurilor, sporirea prioritatii jocurilor fata de alte activitati, in masura in care jocul are prioritate fata de alte interese si activitati zilnice si continuarea sau escaladarea jocurilor, in ciuda aparitiei consecintelor negative.”

 

Polygon noteaza ca aceasta descriere pentru dependenta de jocuri video este aproape identica cu formularea OMS pentru tulburarea legata de jocurile de noroc. De fapt, se pare ca organizatia a copiat / lipit textul pentru dependenta de jocuri video de la jocurile de noroc.

 

Asociatia Software-ului pentru divertisment (ESA), care reprezinta industria jocurilor din S.U.A., a criticat aceasta miscare intr-un comunicat de presa pe site-ul sau. ESA a solicitat OMS sa isi inverseze decizia.

 

“OMS este o organizatie apreciata si orientarea acesteia trebuie sa se bazeze pe revizuiri regulate, incluzive si transparente, sustinute de experti independenti”, a remarcat ESA. “dependenta de jocuri video” nu se bazeaza pe dovezi suficient de solide pentru a justifica includerea sa intr-unul dintre cele mai importante instrumente de stabilire a normelor OMS “.

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca miscarea s-a bazat pe “revizuirea dovezilor disponibile si reflecta un consens al expertilor din diferite discipline si regiuni geografice”. Organismul a mai spus ca studiile sugereaza ca dependenta de jocuri video afecteaza doar o mica parte a oamenilor care joaca jocuri video.

 

V-ati astepta ca grupurile legate de jocuri sa-si exprime opozitia fata de mutare, nu-i asa? Dar o lucrare publicata anul trecut de 36 de cadre universitare, profesionisti in domeniul sanatatii mintale si de oameni de stiinta sociala s-a opus, de asemenea, deciziei OMS de a recunoaste dependenta de jocuri video.

 

Lucrarea a constatat ca studiul pentru dependenta de jocuri video a fost “prematur”, dar nu a exclus recunoasterea sa prin metode de cercetare “riguroase, transparente si standardizate”.