Blockchain-ul Twinga ajuta fermierii si vanzatorii sa aiba acces la finantare

E opt dimineata in Kinangop, un oras rural mic, la 55 de mile nord de Nairobi. Pentru Joseph Kimani, un fermier mic, astazi este o zi mare. Kimani a fost agricultor timp de doua decenii, dar gasirea unei piete pentru produsele sale a fost o problema constanta. Au existat destui oameni de mijloc pentru a facilita vanzarea produselor agricole, dar toti au urmarit sa exploateze agricultorii.

 

Astazi, Kimani vinde legumele pe Twiga Foods, o piata agricola care schimba viata multor fermieri. Startup-ul cumpara alimente de la fermieri si apoi le distribuie catre mii de furnizori din intreaga tara.

 

Platforma in sine este un dar pentru agricultori, dar asta nu e tot. Twiga cumpara la un pret mai mare fata de distribuitorii din mediul local si plateste instantaneu prin M-Pesa, reteaua globala de plata mobila. De asemenea, Twinga le permite clientilor sai sa obtina imprumuturi pentru afacerile lor, folosind tehnologia blockchain.

 

Sectorul agricol continua sa fie marginalizat

Pentru majoritatea oamenilor, blockchain-ul este tehnologia care sta in spatele Bitcoin. In afara de acest lucru, ei nu stiu prea mult. Cu toate acestea, in Kenya, blockchain-ul face mult mai mult. Aceasta a dat miilor de agricultori o masura cuantificabila si in timp real a bonitatii lor, pentru accesarea unor imprumuri in scopul finantarii.

 

Twiga utilizeaza tehnologie blockchain pentru a urmari tranzactiile efectuate de clientii sai. Folosind platforma, clientii pot evalua, de asemenea, capacitatea pe care o au de a accesa imprumuturi si alte produse financiare. In timp ce in majoritatea tarilor dezvoltate astfel de date sunt usor de obtinut, povestea este destul de diferita in Africa.

 

Agricultura din Kenya reprezinta peste 50% din PIB si asigura mijloacele de trai pentru 80% din populatie. Cu toate acestea, cei implicati in acest sector continua sa fie marginalizati de institutiile financiare, care ii considera problematici atunci cand vine vorba de credite. Intrucat majoritatea tranzactiilor se desfasoara informal, datele sunt dificil de colectat.

Blockchain-ul Twinga schimba vieti

Twinga nu schimba doar viata agricultorilor, ci si pe a vanzatorilor. Mai mult de 5000 de distribuitori care utilizeaza platforma au posibilitatea de a cere aici produsele, care sunt livrate apoi intr-o singura zi. Inainte, trebuiau sa mearga la piata, unde nu era asigurata calitatea si iar preturile trebuiau negociate. Dupa efectuarea achizitiei, erau nevoiti transporte produsele catre locul de vanzare. Aceasta fapt consuma atat timp, cat si resurse.

 

De asemenea, vanzatorii beneficiaza de faptul ca datele lor sunt colectate si stocate in registrul public. Pentru furnizori, datele sunt chiar mai importante decat pentru agricultori, deoarece acestia au nevoie de o finantare constanta pentru a-si dezvolta afacerile.

 

Potrivit Bancii Mondiale, lipsa unui birou de credit reglementat este una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta intreprinderile mici. Aceste intreprinderi se confrunta cu un deficit de imprumut de 330 miliarde dolari, iar deficitul din Kenya- cea mai mare economie din Africa – reprezinta 7 miliarde de dolari din acesta.

 

Parteneriatul IBM

Twinga – care inseamna girafa in swahili – a fost infiintata in 2014 si a crescut de-a lungul timpului. Parteneriatul de anul trecut cu IBM, a transformat Twinga intr-o companie care valoreaza milioane de dolari, devenind una dintre cele mai promitatoare companii din Africa.

 

IBM si-a folosit expertiza pentru intocmirea unui registru public, folosind invatarea masinilor si prelucrarea datelor pentru a dezvolta platforma blockchain Twiga. Acum, utilizatorii pot realiza in intregime procesul de aplicare pentru imprumut in cadrul platformei blockchain, lucrurile devenind astfel mai usoare, mai rapide si mai transparente.

 

Isaac Markus, cercetator la IBM, a explicat:

 

Am analizat inregistrarile de achizitie de pe un dispozitiv mobil si apoi am aplicat algoritmi de invatare a masinilor pentru a prezice bonitatea creditului, oferind creditorilor increderea de care au nevoie pentru a furniza imprumuturi intreprinderilor mici. Odata ce scorul de credit este determinat, am folosit un blockchain, bazat pe Hyperledger Fabric, pentru a gestiona intregul proces de imprumut de la aplicare, la primirea ofertelor si pana la acceptarea termenilor de rambursare.

Furnizarea de solutii reale

Tehnologia blockchain a fost numita revolutionara, si pe buna dreptate. In viitor, chiar si internetul ar putea fi descentralizat. Cu toate acestea, cele mai importante sunt solutiile disponibile in acest moment

Pentru cei 15.000 de fermieri si vanzatori, blockchain-ul nu reprezinta doar un cuvant hype pe care oamenii il folosesc pentru a atrage fonduri. Este o solutie reala la o problema reala care i-a afectat timp de zeci de ani.