Justin Chow de la Cumberland examineaza potentialii catalizatori pentru aprecierea pietei in 2019.
Piata activelor cripto va intra curand, in mod intentionat sau implicit, in faza urmatoare a dezvoltarii. De la maximele record inregistrate la inceputul anului, preturile au scazut dramatic. In acelasi timp, am vazut mai multi participanti care se alatura pietei, cu perioade de volum mai si volatilitate scazuta. Cel mai recent, am vazut volumele ridicandu-se destul de mult – volumul lunii decembrie crescand cu 253% in fata de luna noiembrie a acestui an. [1]

 

In ciuda schimbarii conditiilor actuale, pe piata intra din ce in ce mai multi jucatori sofisticati, iar activele cripto continua sa beneficieze de urmatorul val de dezvoltare. Acest lucru este evident observand introducerea solutiilor furnizorilor traditionali de servicii, cum ar fi anuntul oferit de Fidelity care ofera servicii de pastrare a activelor digitale, si investitia Goldman Sachs in BitGo, o platforma cripto de tip start-up[2].

 

De asemenea, a fost anuntata si platforma ErisX, o platforma de tranzactionare a criptomonedelor si a contractelor la termen pe deplin reglementata, care are suport financiar din partea mai multor companii, printre care TD Ameritrade, Fidelity, Digital Currency Group si DRW Venture Capital.

 

Acest lucru marcheaza o schimbare de directie a pietei- una care, cu un dialog atent si pozitiv, are sansa de a spori acceptarea si accesibilitatea acesteia, permitand unei game mai largi de investitori sa beneficieze de propunerile de valoare ale activelor cripto.

 

Piata activelor cripto se afla intr-o rascruce importanta – cresterea increderii in piata va contribui in mod semnificativ la acceptarea pe scara larga a acesteia. Acest sentiment a fost impartasit la un Summit desfasurat recent in Singapore, unde peste 100 de lideri ai pietei cripto au discutat despre o serie de subiecte variind de la reglementarile actuale si viitoare pana la jetoanele de securitate si economia acestora.

 

Intrarea comerciantilor profesionisti, cu experienta in fondurile speculative si bancare private a contribuit la cresterea pietelor miniere si de tranzactionare ale criptomonedelor in Asia, precum si la dezvoltarea unor noi segmente de piata, cum ar fi fondurile de active cripto. Intrarea comerciantilor cu acest profil pe piata indica o institutionalizare in crestere a activelor cripto. De asemenea, ne asteptam ca afacerile de familie sa inceapa sa intre pe piata, urmand o tendinta similara celei din SUA.

 

Asia ramane o piata extrem de importanta pentru criptomonede. De exemplu, volumele medii totale de contracte la termen pe CME si Cboe tranzactionate in cursul orelor asiatice, sunt estimate la aproximativ 72% din volumul tranzactionat in timpul orelor SUA [3].

In plus, volumul zilnic al contractelor la termen Bitcoin tranzactionate pe bursele BitMex din Asia pe 5 decembrie 2018 a fost mai mare de 1,6 miliarde de dolari, de aproximativ 20 de ori mai mare decat volumul combinat de contracte la termen pe piatele CME si Cboe. [4] De asemenea, volumul relativ de tranzactionare sugereaza ca exista un interes semnificativ fata de piata din Asia, cu o treime din volumul tranzactiilor desfasurate in timpul orelor asiatice.

 

Avand in vedere dimensiunea pietei activelor cripto din Asia, dezvoltarea responsabila a pietei va fi esentiala pentru asigurarea longevitatii sale. Cheia pentru aceasta este crearea unei piete sigure si a unui cadru de reglementare clar. Miscarea catre accesul non-stop la lichiditati pe piata activelor cripto evidentiaza, de asemenea, importanta dezvoltarii de produse si instrumente care sa ofere garantii si sa permita investitorilor sa-si gestioneze riscurile.

 

O serie de jurisdictii din Asia au initiat masuri pentru a pune in aplicare un cadru de reglementare pentru piata. De exemplu, in Hong Kong, Comisia pentru Valori Mobiliare a publicat masuri care reglementeaza ofertele monetare initiale in scopul stabilizarii pietei. Japonia a fost una dintre primele jurisdictii care a venit cu indicatii clare pentru a reglementa tranzactiile cripto, si, recent, Agentia de Servicii Financiare a Japoniei (FSA) a dat statutul autoreglementarii industriei activelor cripto. Aceste abordari atente ar putea permite acestor piete sa se maturizeze si sa avanseze.

 

Oportunitatile pietei activelor cripto din Asia sunt incantatoare, iar reactia participantilor la Summit-ul recent arata ca majoritatea comerciantilor considera la fel.

 

Cu toate acestea, este nevoie de ingrijire atenta pentru a ne asigura ca piata ajunge la potentialul maxim care o va duce la nivelul urmator al dezvoltarii si evolutiei sale. Cooperand strans impreuna cu autoritatile de reglementare din regiune, toata lumea poate contribui la crearea unei piete sigure si robuste pentru toti investitorii.

 

[1] Indicele de volatilitate Bitcoin

[2] Adaugare: DRW Venture Capital este, de asemenea, un investitor in BitGo.

[3] Sursa: CME si Cboe

[4] Sursa: Coinmarketcap