Arestarea lui Julian Assange la sfarsitul saptamanii trecute de catre oficialii britanici care, in cele din urma, l-au insfacat de la ambasada Londrei din Ecuador, unde traia de ani de zile, a adus mai multe probleme pentru oficialii ecuadorieni.

 

Patricio Real, ministrul adjunct al judetului pentru tehnologiile informatiei si comunicatiilor, a declarat pentru Agence France Presse intr-un interviu ca arestarea controversata a lui Julian Assange a determinat un val masiv de atacuri cibernetice impotriva tarii. Ei sustin ca au avut loc pana la 40 de milioane de atacuri si “vin in principal din Statele Unite, Brazilia, Olanda, Germania, Romania, Franta, Austria si Regatul Unit”, precum si din America de Sud.

 

Javier Jara, subsecretarul Ecuador al departamentului guvernamental electronic al ministerului de telecomunicatii, a adaugat mai mult, spunand serviciului de stiri ca atacurile au fost “volumetrice” si aparent concentrate pe trimiterea unui volum de trafic imens asuprea serverelor, pentru a le face inutile. Aceste atacuri au lovit ministerul de externe al tarii, banca centrala, biroul presedintelui, serviciul intern de venituri si o serie de ministere si universitati .

 

Pentru moment, Assange este retinut la inchisoarea Belmarsh din Londra. Statele Unite au cerut extradarea pentru o singura acuzatie de hacking a unui computer guvernamental, in timp ce sustinatorii Assange se tem ca ar putea fi doar un pretext sa-l aduca in SUA unde acuzatiile ar escala rapid.

 

Luni, un judecator federal din Virginia a dezvaluit documente guvernamentale secrete care fac parte din cazul american impotriva fondatorului Wikileaks, documentele aducand lumina asupra acuzatiilor guvernului impotriva lui.

 

Conform unui raport de la Hill, declaratia initiala si plangerea penala impotriva lui Assange au fost facute publice in instanta federala din Virginia pentru prima data de la depunerea lor in 2017. Printre altele, aceste documente includ loguri de chat intre Assange si fostul analist american de informatii Chelsea Manning .

 

Autoritatile americane sustin ca Assange a lucrat cu Manning pentru a sparge o parola care sa ofere acces la o retea clasificata a Departamentului Apararii unde informatii secrete puteau fi apoi obtinute de hackeri.