Imunitatea la Covid-19 poate fi de scurta durata, conform unui nou studiu longitudinal la persoane care au contractat boala si s-au recuperat.

 

Cercetatorii de la King’s College London au testat in repetate randuri 96 de pacienti si lucratori din domeniul sanatatii de la Guy’s and St Thomas ”NHS Foundation Trust pentru anticorpi intre lunile martie si iunie. Toti participantii au fost confirmati ca au avut Covid-19, fie printr-un test PCR sau un test de anticorp pozitiv. Cercetatorii au descoperit ca nivelurile de anticorpi anti-virus au atins maxim trei saptamani dupa ce simptomele au inceput si apoi au disparut rapid. Desi 60% dintre participanti au produs un raspuns puternic la anticorp in timp ce au avut Covid-19, doar 17% au avut acelasi nivel de potenta la sfarsitul perioadei de testare de trei luni.

 

Nivelurile de anticorpi au fost mai mari si mai indelungate la persoanele care au avut cazuri mai severe de Covid-19. Pentru unele cazuri mai usoare, la sfarsitul celor trei luni a fost imposibil de detectat anticorpi. Cercetarea este publicata intr-o lucrare preimprimata in medRxiv, ceea ce inseamna ca rezultatele nu au fost inca supuse revizilor de la egal la egal.

 

Studiul ridica perspectiva ca, la fel ca si alte coronavirusuri, Covid-19 ar putea reinfecta oamenii in mod repetat. Daca este cazul, „imunitatea efectiva” nu poate ajunge niciodata, fie printr-un vaccin unic sau prin raspandirea comunitatii a virusului, deoarece orice anticorpi de protectie s-ar stinge cu timpul. Cu toate acestea, anticorpii nu sunt singurul mod in care oamenii pot lupta impotriva Covid-19.

 

Celulele T, care cauta si distrug celulele infectate cu SARS-CoV-2, ar putea oferi, de asemenea, o anumita protectie. Pe scurt, inca nu am generat suficiente date de la pacienti pentru a putea trage concluzii asupra imunitatii cu un grad ridicat de certitudine. Au existat rapoarte anecdotice despre persoane care prind Covid-19 pentru a doua oara, dar niciuna nu a fost confirmata.