FBI a arestat saptamana trecuta un angajat al companiei Raytheon pentru ca a luat un laptop de lucru cu informatii clasificate despre sistemele ale rachetelor americane defensive in China, in ciuda avertismentelor angajatorului sau – si facand aceste lucru a incalcat legile privind exportul de arme si munitii.

 

Barbatul a fost identificat ca Wei Sun, in varsta de 48 de ani, rezident in Tucson, Arizona.

 

Potrivit paginii sale de LinkedIn, Sun lucreaza la Raytheon din decembrie 2008, ocupand functia de inginer electric care lucreaza la proiectarea circuitelor analogice.

 

Conform documentelor judecatoresti, Sun a lucrat in cadrul programelor de rachete balistice de aparare (BMD), pentru care a primit autorizatia de a gestiona materialele clasificate etichetate drept SECRET.

 

Autoritatile americane spun ca, la 1 decembrie 2018, Sun le-a spus superiorilor din compania Raytheon ca planuieste viitoarele calatorii in strainatate si intentioneaza sa ia cu el laptopul HP emis de munca.

 

In ciuda faptului ca laptopul sau de lucru continea informatii clasificate, Sun a ignorat sfaturile companiei sale si a parasit SUA pe 18 decembrie 2018, luandu-si laptopul cu el.

 

In timp ce in strainatate, pe 7 ianuarie 2019, Sun a accesat contul sau de e-mail Raytheon si a trimis un e-mail supraveghetorilor in care i-a informat ca demisioneaza sa studieze si sa lucreze in China.

 

Cand Sun a revenit in SUA pe 14 ianuarie 2019, a fost intervievat de catre personalul de securitate al lui Raytheon a doua zi.

 

In timpul interviului, Sun a spus initial personalului de securitate Raytheon ca a calatorit in Singapore si Filipine. Cu toate acestea, dupa ce a furnizat informatii incoerente cu privire la itinerarul sau de calatorie, Sun a recunoscut in cele din urma ca a calatorit in China, Cambodgia si Hong Kong.

 

Potrivit unui rechizitoriu, laptopul Sun a continut cel putin cinci fisiere care contineau informatii clasificate si erau supuse Reglementarii Internationale privind Traficul in Arme (ITAR), ceea ce inseamna ca Sun si Raytheon trebuiau sa obtina aprobarea guvernului american pentru a transfera fisierele in strainatate.

 

Conform unei plangeri penale, fisierele contineau informatii referitoare la circuite programabile(FPGA), utilizate de Raytheon in programe precum AMRAAM si RKV.

 

Sistemele rachetelor aer-aer, aer-suprafata si aer-sol fusesera contractate de catre Pentagon ca parte a sistemelor de rachete defensive. In timp ce Pentagonul a abandonat anul trecut programul RKV din cauza problemelor de proiectare, sistemul AMRAAM este operational si folosit de catre armata americana.

 

Documentele judiciare nu spun daca fisierele au fost achizitionate de un stat strain in timpul calatoriilor lui Sun.

 

Raytheon a reziliat contractul lui Sun in ziua interviului, pe 15 ianuarie 2019. Sun a fost arestat un an mai tarziu, pe 24 ianuarie 2020 si are in prezent cinci capete de acuzare de incalcarea ITAR, unul pentru fiecare dintre dosarele pe care le-a luat in strainatate.