Epic Games a lansat un first look la engine-ul de jocuri video Unreal Engine 5, iar rezultatele sunt impresionante. Folosind un demo care ruleaza pe Playstation 5, acestia prezinta un mediu atat de fotorealist, incat de multe ori este greu de sesizat diferenta dintre realitate si joc.

 

 

Epic Games nu se incurca. In postarea de pe blog care dezvaluie noul motor al jocului, ei scriu:

Unul dintre obiectivele noastre in aceasta generatie urmatoare este sa obtinem fotorealismul la egalitate cu efectele de film CG si viata reala si sa-l punem la indemana practica a echipelor de dezvoltare de toate dimensiunile, prin instrumente si biblioteci de continut extrem de productive.

Acestia au atins acest obiectiv folosind doua tehnologii noi prezentate in demo-ul de mai sus: Lumen si Nanite.

 

Lumen este descris ca o „solutie de iluminare globala complet dinamica” care ofera surse de lumina, iluminare de respingere, evidentiere speculara si mai mult intr-o maniera incredibil de realista „la scari cuprinse intre kilometri si milimetri”.

 

Nanite este o tehnologie de geometrie a micropoligonului virtualizata, care le va permite artistilor sa ofere detalii extreme, asa cum vedeti in iarba, pereti de pestera, pietre si alte elemente texturale ale gameplay-ului din demo. Arata atat de real, deoarece se pot baza literalmente pe sursa de calitate a filmului.

 

Rezultatele acestor doua tehnologii sunt iluminarea si texturile care sunt aproape identice cu fotografii si video din viata reala. Termenul „fotorealist” este o tinta indepartata, dar este sigur sa spunem ca Unreal Engine 5 se apropie mai mult decat am vazut pana acum, estompand linia dintre CGI si lumea reala.

 

De exemplu, priviti iarba si rocile la picioarele personajului din imaginea de mai jos:

 

 

In termeni practici, acest lucru nu inseamna atat de mult pentru fotografi deocamdata, dar ar putea pe viitor.

 

Prezinta lucruri incredibile pentru partea de redactare si retusare a fotografiilor si am putut vedea ca este folosit pentru a crea un software de simulare fotoresistent extrem de precis si fotorealistic – va imaginati sa planificati o sedinta in acest detaliu grafic?

 

Dar chiar daca aceasta tehnologie nu este aplicata niciodata dincolo de jocuri (putin probabil), aceasta nu inseamna ca fotografii nu o vor folosi. Daca sunteti unul dintre acesti fotografi care face „fotografie de strada” in jocuri video precum GTA si Red Dead Redemption… bine… in curand va fi greu sa le deosebiti de  viata reala.