Serviciul de mesagerie Telegram a declarat, marti, ca abandoneaza platforma blockchain, Telegram Open Network (TON), dupa o lupta indelungata cu Comisia de Securitati si Schimb (SEC) a Statelor Unite.

 

„Astazi este o zi trista pentru noi aici, la Telegram. Anuntam intreruperea proiectului nostru de blockchain ”, a scris Pavel Durov, fondatorul si directorul executiv al Telegram, pe canalul sau.

 

Un tribunal american a facut imposibil ca serviciul de mesagerie, folosit de peste 400 de milioane de utilizatori, sa continue dezvoltarea Telegram Open Network, a scris el intr-o postare pe blog.

 

“Cum? Imaginati-va ca mai multi oameni isi strang banii pentru a construi o mina de aur – si pentru a imparti ulterior aurul care iese din ea ”, a scris el.

 

„Apoi vine un judecator si spune: Acesti oameni au investit in mina de aur, deoarece cautau profituri. Si nu doreau aurul lor pentru ei insisi, au vrut sa-l vanda altor oameni. Din aceasta cauza, nu li se permite sa obtina aurul.”

 

„Daca acest lucru nu are sens pentru dvs., nu sunteti singuri, dar exact acest lucru s-a intamplat cu TON (mina) si Grams (aurul). Un judecator a folosit acest rationament pentru a stabili ca oamenilor nu ar trebui sa li se permita sa cumpere sau sa vanda Gram ca si cum ar putea cumpara sau vinde Bitcoini”, a adaugat el.

 

Anuntul de astazi vine ca o surpriza, intrucat luna trecuta Telegram le-a asigurat oamenilor ca va lansa TON pana in aprilie 2021 si le-a oferit investitorilor o rambursare de 1,2 miliarde de dolari, o parte semnificativa a investitiei lor, sau 110% intr-un an dupa presupusa lansare a TON.

 

Durov a notat astazi ca instanta americana a declarat ca Gram nu pot fi distribuite nici in afara Statelor Unite, deoarece cetatenii americani ar fi gasit solutii de rezolvare pentru a accesa platforma TON.

 

„Din pacate, judecatorul american are dreptate in legatura cu un lucru: noi, oamenii din afara SUA, putem vota presedintii si alege parlamentele noastre, dar suntem in continuare dependenti de Statele Unite atunci cand vine vorba de finante si tehnologie”, a adaugat el .

 

La sfarsitul lunii martie, judecatorul de district al SUA Kevin Castel din Manhattan a emis o decizie preliminara in favoarea procesului de catre Securities and Exchange Commission pentru a bloca lansarea platformei blockchain TON.

 

Telegram a dezvaluit pentru prima data ideea blockchainului TON si a criptomonedei sale catre investitori in 2017. Benchmark si Lightspeed Capital, precum si cativa investitori rusi, au strans 1,7 miliarde de dolari in schimbul promisiunii viitoarelor Gram.

 

„Vreau sa inchei aceasta postare, dorind noroc tuturor celor care se straduiesc sa descentralizeze, sa echilibreze si sa aiba egalitate in lume. Voi luptati batalia potrivita. Aceasta batalie poate fi cea mai importanta batalie a generatiei noastre. Speram ca veti reusi acolo unde am esuat ”, a scris Durov, avertizand oamenii sa ramana departe de versiunile independente ale TON construite de entitati terte.

 

„Deci, aveti grija si nu lasati pe nimeni sa va induca in eroare.”