Pavel Durov, fondator si CEO al aplicatiei de mesagerie criptata Telegram, sustine ca iCloud, serviciului cloud al Apple este „acum oficial un instrument de supraveghere”.
Citand un raport Reuters din 21 ianuarie, Pavel Durov a afirmat ca aplicatiile precum WhatsApp – care se bazeaza pe iCloud pentru a stoca mesaje private – sunt „o parte a problemei”. CEO-ul Telegram si-a dat verdictul intr-o postare pe canalul sau oficial Telegram pe 21 ianuarie:
„iCloud este acum oficial un instrument de supraveghere. Aplicatiile care se bazeaza pe acesta pentru a stoca mesajele private (cum ar fi WhatsApp) fac parte din problema. ”
Concret, postarea lui Pavel Durov se refera la un raport care sustine ca Apple a renuntat la planurile sale de lunga durata pentru a permite utilizatorilor de iPhone sa cripteze complet copiile de rezerva ale dispozitivelor lor in iCloud. Potrivit Reuters, gigantul tehnologic a renuntat la planurile de criptare end-to-end dupa ce FBI s-a plans ca o astfel de caracteristica ar dauna anchetatorilor. Citand sase surse anonime familiare cu problema, raportul noteaza ca Apple a trebuit sa renunte la planurile sale in urma cu doi ani, dar problema nu a fost semnalata anterior.
In timp ce se pare ca Apple si-a concentrat atentia catre protejarea unora dintre „cele mai sensibile informatii despre utilizatori”, cum ar fi parolele salvate, textele din iMessage, WhatsApp si alte servicii criptate raman disponibile pentru angajatii si autoritatile Apple, a scris Reuters.
Stirea vine dupa ce presedintele Donald Trump a atacat Apple intr-un tweet din 14 ianuarie, sustinand ca acestia „refuza sa deblocheze telefoanele folosite de ucigasi, traficanti de droguri si alte elemente criminale violente”.
Intrucat Telegram se pozitioneaza ca un luptator global pentru confidentialitate, care se opune unor giganti tehnologici majori, precum Facebook si Google, afirmatiile recente ale lui Durov consolideaza accentul companiei de a asigura „confidentialitatea reala”. Lansat in 2013, Telegram este un messenger bazat pe cloud care isi propune sa ofere siguranta criptare, protejand utilizatorii de terti cum ar fi marketerii, agentii de publicitate si functionarii.
Avand in vedere dorinta sa puternica de a oferi comunitatii globale instrumente de protectie de ochii Big Brother, Telegram a intalnit deja unele probleme de reglementare pana acum.
Dupa ce Telegram a refuzat sa predea cheile de criptare ale conturilor de utilizator catre autoritatile ruse in 2018, principala organizatie de monitorizare a internetului Roskomnadzor a declarat ca aplicatia va fi blocata „in viitorul apropiat”. In ciuda eforturilor multiple ulterioare de a interzice accesul la mesagerie , Telegram era inca operational la acea vreme si inca ramane accesibil pana in prezent.
Anterior, autoritatile iraniene au incercat in mod similar sa blocheze Telegram pe fondul protestelor la nivel national, dupa ce firma a refuzat sa inchida unele „canale de protest pasnic”. In ciuda multiplelor interdictii, unele agentii guvernamentale, inclusiv autoritati ale statului, foloseau Telegram incepand cu aprilie 2019.
[…] este o zi trista pentru noi aici, la Telegram. Anuntam intreruperea proiectului nostru de blockchain ”, a scris Pavel Durov, fondatorul si […]