Un londonez in varsta de 22 de ani a fost condamnat pentru ca a incercat sa santajeze compania Apple, cerand carduri iTunes in valoare de 100.000 de dolari, dupa ce a pretins in mod fals ca a avut acces la 319 de milioane de conturi iCloud.

 

A amenintat ca va vinde accesul la detaliile conturilor si ca va reseta toate conturile …

 

Apple a raportat incercarea de extorsiune agentiilor de aplicare a legii atat in ​​SUA, cat si in Marea Britanie, iar Agentia Nationala pentru Criminalitate (NCA) din Marea Britanie a condus ancheta.

 

Ofiterii de la Unitatea Nationala de Criminalitate Cibernetica a NCA l-au arestat pe Kerem Albayrak la adresa sa din nordul Londrei. Dispozitivele digitale au fost confiscate, inclusiv telefonul, computerele si hard-diskurile sale.

 

Anchetatorii NCA au gasit inregistrari telefonice care aratau ca Albayrak a fost purtatorul de cuvant al unui grup de hackeri numindu-se „Turkish Crime Family”.

 

El s-a laudat grupului ca „atacul va avea loc 99,9%. Chiar daca nu se intampla, veti primi o multime de atentie din partea mass-media. ”

 

Apple a spus ca nu exista nicio dovada ca Albayrak sau TCF au compromis vreun cont, iar NCA a confirmat acest lucru.

 

Ancheta NCA a confirmat, de asemenea, constatarile Apple ca nu exista semne ca ar fi compromis in vreun fel reteaua. Datele pe care Albayrak a afirmat ca le avea proveneau de fapt din servicii terte compromise anterior, care erau in mare parte inactive.

 

Atunci cand a fost intrebat despre unele activitati ale sale, Albayrak le-a spus anchetatorilor NCA „odata ce ati fost intrat in aceasta lume a infractionalitatii cibernetice, aceasta escaladeaza si devine din ce in ce mai  interesanta atunci cand totul este ilegal.”

 

Ciberneticul infometat de faima a continuat sa spuna: „Cand ai putere pe internet, toata lumea te respecta, iar toata lumea cauta asta acum.”

 

NCA a spus ca este important pentru alte firme amenintate in acest fel sa urmeze exemplul Apple si sa raporteze crima.

 

Albayrak a crezut gresit ca ar putea scapa de justitie dupa ce a intrat in doua conturi si a incercat sa santajeze o corporatie multinationala.

 

In timpul anchetei, a devenit clar ca el cauta faima si averea. Dar criminalitatea informatica nu plateste.

 

NCA se angajeaza sa aduca infractorii in fata justitiei ciberneticii. Este imperativ ca victimele sa raporteze aceste compromisuri cat mai curand posibil si sa pastreze toate probele.

 

Albayrak a fost condamnat pentru tentativa de santaj al companiei Apple si condamnat la doi ani de inchisoare, dar acest lucru a fost suspendat sub rezerva efectuarii a 300 de ore de munca neplatita si conformarea cu o interdictie de la dispozitive electronice de sase luni .

 

Tentativa de extorsiune a fost facuta initial in 2017, dar poate fi raportata numai in urma condamnarii.