Apple doreste sa stii ca, daca tot folosesti un iPhone 5, chiar trebuie sa te grabesti si sa iti actualizezi iOS-ul. In caz contrar, s-ar putea sa pierdeti o multime de functii si sa iti transformi iPhone-ul intr-o caramida inutilizabila.

 

In conformitate cu Engadget, Apple este ingrijorat, fapt datorita caruia compania a trimis alerte pe ecran si chiar sa posteze o nota mare pe site-ul sau de asistenta pentru a le aminti proprietarilor de iPhone ca vor trebui sa isi actualizeze iOS-ul la cel putin versiunea 10.3.4 de Nov. 3.

 

Totul are de-a face cu acea problema de reinnoire GPS care a lovit dispozitivele vechi in aprilie si Apple a remediat in iulie cu actualizarea iOS mentionata mai sus. Apple nu era singur; numeroase alte dispozitive care utilizeaza GPS-ul au fost afectate de aceasta problema.

 

Primele sisteme GPS inregistrate in fiecare saptamana ca numar de 10 cifre si rulate la fiecare 1.024 saptamani (aproximativ 20 de ani); este o problema care a fost comparata cu eroarea Y2K. Primul rollover s-a intamplat in august 1999, inainte ca telefoanele inteligente si capabilitatile lor GPS sa fie ceva. Dar urmatoarea s-a intamplat in aprilie si problemele au fost reduse prin intermediul sistemelor GPS pentru a cauza probleme cu telefoanele.

 

Chiar daca rolulver s-a intamplat in aprilie, Apple a spus in iulie, cand a fost lansat un update, ca problema nu va afecta dispozitivele mai vechi pana pe 3 noiembrie 2019.

 

Potrivit Apple, actualizarea va „mentine locatia GPS exacta si [permite utilizatorilor] sa continue sa utilizeze functii care se bazeaza pe data si ora corecte, inclusiv App Store, iCloud, e-mail si navigare web.”

 

Cu alte cuvinte, daca nu actualizati, toate functiile utile de pe iPhone 5 vor fi inutile. Sau cel putin va trebui sa va actualizati iOS-ul prin computer, ceea ce nu este niciodata distractiv. Alte dispozitive, cum ar fi iPhone 4S si iPad 2, vor pierde functiile GPS, dar asta este totul.

 

Nu prea multe persoane sunt afectate de acest lucru – Engadget spune ca Apple raporteaza doar noua la suta dintre utilizatori utilizeaza inca o versiune de iOS care preceda iOS 12, in timp ce Apple a intrerupt iPhone 5 in septembrie 2013 si a clasificat iPhone 5 drept „vintage”. in noiembrie 2018.