Johannesburg, Africa de Sud, este un oras alfa de pe un continent in plina expansiune – o putere centrala financiara si unul dintre cele mai importante orase din lume. Este, de asemenea, o victima repetata a hackerilor care cel putin de doua ori in trei luni au inchis servicii si retele importante ale orasului.

 

Noul atac: joi seara, orasul Johannesburg si-a inchis site-ul, serviciile electronice si facturarea ca urmare a unei „incalcari a retelei care a dus la accesul neautorizat la sistemele de informatii ale guvernului orasului.”

 

Presa locala a raportat ca hackerii au cerut rascumparare, dar purtatorul de cuvant al orasului, Nthatisi Modingoane, a mers vineri la televizor pentru a afirma ca nu exista o „cerere oficiala de rascumparare”.

 

„Ce stim este ca da, sistemul a fost hacked si facem tot ce ne sta in putere pentru a ne asigura ca sistemul este protejat”, a spus Modingoane. „Hackingul s-a intamplat la nivelul utilizatorului, nu la nivelul aplicatiei, care este locul unde se afla datele critice. Cand am observat ca nivelul utilizatorului este afectat, am oprit sistemul ca o masura de precautie pentru a proteja informatiile critice ale clientilor. ”

 

Oficialii orasului nu stiu cine este in spatele acestui ultim atac.

 

„De fapt cred ca Johannesburg face lucrurile corecte aici”, a spus Allan Liska, un analist al companiei de securitate Recorded Future. „Nu sunt siguri de amploarea atacului, asa ca inchid sistemele pentru a duce un raspuns eficient la incident. Este incredibil de incomod pentru reprezentantii lor, dar aceasta abundenta de precautie va permite orasului sa evalueze eficient punctele slabe si, speram, sa le petrecem inainte ca pagubele reale sa poata fi facute. ”

 

Neputincios: cu o populatie mult peste cinci milioane de oameni, Johannesburg este cel mai mare oras care a cazut victima a ransomware-ului si acum un alt hack nespecificat.

 

In iulie, un incident separat de ransomware a lovit compania de servicii electrice a orasului. Unii rezidenti au ramas fara energie zile intregi, deoarece clientii nu si-au putut plati energia electrica in timp ce bazele de date ale companiei au fost criptate si, pentru un timp, inutile.

 

La doar cateva ore dupa ce Johannesburgul a fost lovit saptamana aceasta, Centrul de informare a riscurilor bancare din Africa de Sud a raportat ca mai multe banci au fost vizate cu atacuri distribuite prin refuz de serviciu, potrivit emisiunii locale de stiri eNCA.

 

Detaliile exacte ale acestui atac raman si neclare, iar serviciile bancare au fost perturbate intr-o oarecare masura, dar bancile spun ca nu s-a produs nicio incalcare a datelor sau riscuri pentru clienti. Nu se stie daca cele doua incidente sunt legate sau reprezinta doua grupuri de hacking separate care traverseaza cai, in timp ce vizeaza simultan capitala Africii de Sud.

 

Ransomware-ul ca afacere: Infractorii care cauta tinte vulnerabile si zile de plata demne au scazut la nivelul guvernelor locale de pe glob. In Statele Unite, cel putin 80 de guverne locale si de stat au fost lovite. La nivel fundamental, motivul este evident.

 

“Este extrem de profitabil”, spune Fabian Wosar, directorul tehnic principal al firmei de cibersecuritate Emsisoft.

 

„In 2015, au existat ceva de genul a 92 de familii de ransomware unice”, spune Ed Cabrera, ofiter sef de securitate cibernetica al Trend Micro. „Pana in 2016, numarul este de 247, ceea ce reprezinta aproximativ o crestere de 750%.” Cresterea reflecta cat de atractive sunt atacurile pentru hackeri: „De obicei, dureaza luni pana cand malware-ul traditional monetizeaza atacurile, dar ransomware-ul monetizeaza in cateva minute sau zile.”

 

Iar atacurile devin mai sofisticate.

 

„Inainte, a fost o joaca de volum cu tactici de spray-si-rugaciune”, spune Cabrera. „Acum fac un pic mai multe teme pentru acces si persistenta, asa ca ar putea avea mai multe plati pana la sfarsit. Cu ransomware-ul ca serviciu, puteti face o scara mai rapida si veti avea un randament mai mare. “