Desi controversele legate de politicile de confidentialitate se invart in jurul Facebook, Google stie mult mai multe lucruri despre majoritatea dintre noi.

Cantitatea de date pe care o poseda Google depinde in primul rand de setarile de confidentialitate, si in al doilea rand de dispozitivele, produsele si serviciile folosite.

Google este fara indoiala lider in ceea ce priveste cantitatea de date a utilizatorilor acumulata, datorita numeroaselor servicii si dispozitive, si conduce detasat pe piata publicitatii online (37%, fata de Facebook, care are o cota de doar 22%). Google stie probabil tot ce ai tastat vreodata in bara de cautare, si fiecare video pe care l-ai vazut pe Youtube.

Insa acesta e doar inceputul. Google poate stii si unde ai fost, ce ai cumparat, si cu cine comunici.

Ce colecteaza Google:

-Termenii de cautare
-Videoclipurile vizualizate
-Informatiile video si audio pe care le furnizezi
-Istoricul cumparaturilor
-Oamenii cu care comunici si cu care impartasesti continut
-Activitatea din aplicatiile terte care folosesc serviciile Google
-Continutul si reclamele vizualizate pe site-urile Google, precum si interactiunile tale cu acest continut.
-Istoricul de navigare de pe Google Chrome
-Datele de locatie, pe care Google le colecteaza fie prin GPS, fie de la alti senzori, precum adresa IP, routerele Wi-Fi, si dispozitivele Bluetooth

Ce nu colecteaza Google:

-Documentele din versiunea platita de Google Docs
-Traficul pe internet
-Compania obisnuia sa foloseasca continutul e-mailurilor pentru a afisa anumite reclame, insa a incetat sa mai faca acest lucru, sustinand ca restul datelor sunt mai eficiente

Google nu este doar un motor de cautare. Compania primeste date de la numeroase servicii, precum Google Chrome, YouTube, dispozitivele care folosesc sistemul sau de operare Android, Google Assistant, Google Maps, dar si de la piese hardware, precum Nest si Google Home.

Google are, probabil, destul de multe informatii si despre aceia care nu folosesc in mod activ serviciile companiei. Este un jucator urias in publicitatea digitala, si furnizeaza instrumente publicitare si analitice folosite frecvent.

Politica de confidentialitate Google, pe care nu ai citit-o probabil, iti ofera o imagine de ansamblu asupra practicilor companiei, in timp ce un serviciu separat le permite utilizatorilor sa vada ce date are Google despre ei.

Un studiu condus anul trecut de Douglas Schmidt de la Universitatea Vanderbilt a descoperit ca Google si Chrome trimit cantitati uriase de date catre compania mama, fara ca utilizatorul sa fie intrebat, inclusiv date despre locatie, iar aproape jumatate din date vin din interactiunile cu serviciile de publicitate, si nu din decizia consumatorului de a alege sa foloseasca un serviciu Google.

Google a demontat cateva din punctele studiului, si a evidentiat noile instrumente de confidentialitate, dar Schmidt sustine ca descoperirile sale raman valabile.

“Poti sa te joci cu semantica pentru a te simti mai bine. Nu cred ca s-a schimbat mare lucru”, a declarat Schmidt.
Locatia este una dintre cele mai delicate probleme pentru utilizatorii Google.

Daca permiti strangerea datelor legate de locatie, Google va stii unde locuiesti si unde lucrezi, va prezice cand trebuie sa pleci de acasa, si iti va spune chiar si cand ai nevoie de o umbrela, insa, in acelasi timp, sa ii furnizezi unei companii atat de multe detalii despre viata ta poate fi deosebit de neplacut.

Imaginea pe care Google o are asupra vietilor noastre se va extinde, data fiind dezvoltarea produselor hardware, de la gama Nest, pana la Google Home Hub si Pixel, care aduc noi camere si microfoane in jurul nostru.

Pe langa datele pe care le colecteaza prin serviciile sale, Google cauta sa devina un depozit pentru toate informatiile lumii. Acest lucru inseamna ca undeva exista un munte de informatii care pot fi accesate, pentru ca la un moment dat cineva le-a pus online.

Daca cineva posteaza pe internet pozele tale jenante din liceu, sau o poza cu cartea ta de identitate, Google ii va ajuta pe oameni sa le gaseasca. Exceptia ii vizeaza pe europeni, unde “dreptul de a da uitarii” le permite oamenilor sa ceara ca anumite informatii sa fie eliminate.

Ce poti face?

Exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a limita cantitatea de informatii personale colectata de Google.
Poti folosi un alt motor de cautare, precum Microsoft Bing, sau chiar Duck Duck Go, care are o politica de confidentialitate stricta.

Prin simpla alegere a unui iPhone nu vei reusi sa scapi de Google. Google plateste miliarde de dolari anual catre Apple pentru a fi motorul de cautare implicit de pe iPhone, iPad si Mac. Poti schimba acest lucru, dar sunt putini aceia care o fac.

In ceea ce priveste browserul, poti alege Firefox sau Safari, sau poti folosi chiar Chrome, dar in modul de navigare privat. Daca esti mai excentric, poti alege un browser orientat catre confidentialitate, precum Brave.
Poti alege sa nu ramai autentificat pe contul tau de Google cand folosesti serviciile. Pe langa evitarea produselor Google, acesta este, probabil, cel mai mare pas pe care il poti face pentru a te ascunde de companie, insa va trebui sa te autentifici din cand in cand pentru a citi un e-mail sau un document Google.

Un alt lucru pe care il poti face este sa stergi istoricul Google, lucru pe care Facebook l-a promis utilizatorilor, insa nu l-a livrat inca. Curatarea istoricului inseamna ca gigantul nu va mai folosi aceste informatii pentru a-ti personaliza experienta Google, insa stergerea este cu totul alta problema.

Indiferent cat de mult incerci, este incredibil de dificil sa blochezi Google complet, intrucat serviciile sale se afla la baza multor alte aplicatii, precum Uber, Lyft si Spotify.

Ce urmeaza pentru confidentialitate?

In ziua de azi, Google foloseste majoritatea informatiilor colectate pentru publicitate, insa pe viitor acestea acestea vor fi folosite si pentru optimizarea inteligentei artificiale pe care o construieste.

 

Preluat de pe Axios