Intr-un raport privind dezinformarea retelelor de socializare aparut luni, membri ai parlamentului britanic au acuzat gigantul social-media Facebook de faptul ca a incalcat in mod voit legile de confidentialitate a datelor si pe cele ale concurentei.

CNN a raportat ca membrii parlamentului au mai declarat si ca CEO- ul Facebook, Mark Zuckenberg a aratat in repetate randuri dispret fata de Parlamentul Britanic, refuzand sa vina la audieri.

Comitetul pentru Date Digitale, Cultura , Media si Sport al Parlamentului Britanic a declarat ca email-urile interne ale Facebook pe care le-a controlat aratau ca Facebook a fost ” de acord sa treaca peste setarile de confidentialitate ale utilizatorilor ” pentru a transfera datele acestora catre dezvoltatorii de aplicatii preferati. Alti dezvoltatori au fost neglijati, si, datorita lipsei datelor, au fost inchisi de Facebook.

In raportul de 108 pagini se preciza : ” Companii precum Facebook nu ar trebui sa poata sa se comporte ca niste ‘ gangsteri digitali’ in lumea online si sa se considere deasupra si cu un pas in fata legilor. ”

Ca raspuns, Facebook a declarat ca nu a incalcat nicio lege a concurentei sau a protectiei datelor, si ca sustine activ legislatia privind confidentialitatea datelor. Managerul britanic de relatii publice privind politicile aplicate al Facebook, Karim Palant a declarat : ” suntem deschisi la acceptarea reglementarilor solide si sustinem recomandarile comitetului pentru reforma legii electorale.”

Compania de social media a avut parte de o multime de critici incepand de anul trecut, cand s-a descoperit ca acestia stiau ca firma de analize de date britanica Cambridge Analytica strangea date ale utilizatorilor Facebook de ani de zile. Cambridge Analytica a fost initial acuzata ca a folosit informatiile a peste 50 de milioane de utilizarori Facebook pentru a sustine campania presedintelui american Donald Trump, inainte de alegerile din 2016.

 

CEO-ul Facebook a refuzat sa vina la audieri

Zuckenberg a refuzat sa vina la audieri in fata legiuitorilor britanici de trei ori pana acum, fapt care i-a facut sa afirme : ” Mark Zuckenberg continua sa esueze in a arata nivelul de conducere si responsabilitate personala care sunt asteptate de la cineva care sta la conducerea uneia dintre cele mai mari companii din lume.”

Comitetul britanic a subliniat nevoia stabilirii unui cod obligatoriu de etica, ce ar trebui sa fie valabil pentru toate companiile IT, si care sa fie supravegheat de un organ de lege independent din Marea Britanie. Acestia au mai declarat : ” recomandam cu tarie ca guvernul sa lanseze o ancheta independenta referitoare la alegerile din anii trecuti, inclusiv la alegerile din 2017 din Anglia, la referendumul din 2016 din aceasi tara, si la referendumul din Scotia din 2014, pentru a se clarifica toate aspectele privind posibile influente straine.”

Tot comitetul a cerut legiutiorilor britanici sa investigheze daca Facebook a fost implicat in orice practici anti-concurentiale, declarand : ” Avem nevoie de o schimbare radicala in echilibrul puterii intre platformele de social-media si oameni”. Declaratia apartine presedintelui comitetului, Damian Collins, care a mai declarat : ”Drepturile cetatenilor trebuiesc stabilite intr-un statut, prin solicitarea catre companiile de tehnologie sa adere la un cod de conduita reglementat prin lege de parlament si supravegheat de un organism de lege independent.”

Preluat de pe Scroll