Gigantul Bitmain a pierdut aproximativ 500 de milioane de dolari in al treilea trimestru al anului 2018, pierdere datorata pietei crypto aflate in recesiune.

Compania cu sediul in Beijing a trimis recent o actualizare a rezultatelor financiare catre Hong Kong Stock Exchange (HKEx), care revizuieste aplicatia companiei pentru un IPO (oferta publica initiala), inaintata pentru prima oara in septembrie,

Raportul a aratat ca Bitmain a avut profit de aproximativ 500 de milioane de dolari in primele noua luni ale anului, din venituri de peste 3 miliarde de dolari, potrivit unei surse care a ales sa ramana anonima.

Documentatia, care nu este publica, nu imparte rezultatele pe trimestre, insa Bitmain a dezvaluit in trecut ca profitul brut inregistrat in prima jumatate a anului 2018 a fost de un miliard de dolari.

Dat fiind ca profitul pe primele noua luni a fost de doar 500 de milioane de dolari, inseamna ca in al treilea trimestru compania a pierdut inca pe atat.

De asemenea, compania a raportat venituri de 2.8 miliarde de dolari pentru primele doua trimestre ale anului, insemnand ca in cel de-al treilea veniturile au fost de doar 200 de milioane de dolari.

Acestea sunt primele cifre precise care arata problemele pe care le intampina compania, dupa ce in ultimii ani Bitmain a avut parte de cresteri in venituri si profituri semnificative, lucru evidentiat, de asemenea, in documentatia pentru IPO.

 

Un IPO Bitmain ?

 

Contactata fiind de CoinDesk, Bitmain a refuzat sa comenteze, motivand ca are o aplicatie IPO in curs. Dupa publicarea articolului de catre CoinDesk, compania chineza de media Caijing a citat un reprezentant al Bitmain, care neaga raportul. “Zvonurile nu sunt adevarate, si vom reveni cu un anunt in concordanta cu legile si reglementarile in vigoare”, a spus acesta.

Insa Bitmain si-a aratat deja slabiciunea inca de la sfarsitul anului trecut, odata cu valul de disponibilizari si inchideri de birouri care a afectat aproape toate departamentele companiei. Principalul domeniu de activitate al Bitmain este productia de echipamente de minat si operarea fermelor de mine, activitati care au avut de suferit in urma recesiunii cripto.

Raportul trimis catre HKEx a aratat si ca proprietatile Bitmain au scazut in valoare, de la mai mult de 800 de milioane de dolari pe 30 iunie, la mai putin de 700 de milioane de dolari la sfarsitul celui de-al treilea trimestru. Aceasta scadere care depaseste 100 de milioane de dolari in trei luni, reflecta scaderile de preturi din piata in perioada respectiva.

Aplicatia IPO a companiei, inaintata in septembrie, a indicat ca Bitmain detinea in principal Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin si Dash, insa valorile exacte pentru fiecare in parte nu au fost mentionate.

Incepand cu 30 septembrie, toate monedele cuprinse in raport au scazut cu peste 50%, potrivit CoinMarketCap.
Pretul Bitcoin Cash, care a derivat din Bitcoin cu ajutorul Bitmain, in urma fork-ului din 2017, a scazut cu mai mult de 70 de procente.

Actualizarea financiara va fi publicata doar daca Bitmain obtine aprobarea de la HKEx pana pe 26 martie, a dezvaluit sursa anonima.

Nu se stie daca IPO-ul companiei va fi aprobat, din moment ce HKEx s-a aratat reticent in ceea ce priveste producatorii de echipamente de minat, din cauza incertitudinilor din aceasta piata.

 

Preluat de pe Coin Desk