Acesta a fost anul in care, intr-un final, Facebook a fost tras la raspundere, nu doar pentru rolul avut in distribuirea stirilor false, dar si pentru aroganta de care a dat dovada in confruntarea problemelor pe care platforma le-a avut de la inceput.
Perioada neagra pentru Facebook a inceput in noiembrie 2017, cand compania a fost chemata in fata Congresului pentru rolul jucat in activitatea rusa rau intentionata desfasurata in timpul alegerilor. Aceste acuzatii au devenit din ce in ce mai grave pe masura ce ne-am apropiat de anul 2018. Facebook si CEO-ul sau, Mark Zuckerberg, au petrecut anul in defensiva, fie evitand audierile menite sa traga la raspundere reteaua de socializare, fie oferind explicatii privind scandalurile legate de folosirea incorecta a datelor utilizatorilor. Exista numeroase voci care condamna Facebook pentru actiunile din 2018.
Problemele aparute in timpul alegerilor reprezinta cel mai bun exemplu pentru ceea ce cercetatorii numesc “propaganda automata”, adica dezinformarea care beneficiaza de ajutorul algoritmilor. Au existat, insa, si alte exemple de acest fel. Un fost inginer de la YouTube a dezvaluit cum motorul de recomandari al platformei furnizeaza destul de des stiri false si teorii conspirationiste pentru a-si mari numarul de vizitatori. Si aplicatia Whatsapp, detinuta de Facebook, a fost acuzata pentru ca a ajutat la raspandirea teoriilor conspirationiste, lucru care a condus la zeci de crime brutale in India. Facebook a fost criticat de ONU pentru ca a incurajat violenta impotriva Rohingya in Myanmar, ceea ce a impins compania sa recunoasca faptul ca retelele de socializare nu sunt intotdeauna un lucru bun.
La inceputul acestui an, platforma de socializare a fost zguduita de un alt scandal, de data aceasta legat de confidentialitate. Multumita unui raport din The Guardian, s-a aflat ca o companie de analiza a datelor, numita Cambridge Analytica, a achizitionat ilegal datele personale a mai mult de 50 de milioane de utililizatori Facebook, datorita unei functii de acces. La fel ca si scandalul din timpul alegerilor, acest lucru a urmarit reteaua de socializare pe parcursul anului, atragand dupa sine numeroase procese, dar si o audiere in fata parlamentului Marii Britanii. Intre timp, compania a continuat sa asigure atat politicienii, cat si presa, ca ia masuri pentru a combate stirile dezinformative, si planuieste sa intocmeasca un clasament al canalelor media pe baza increderii.
Noul an a venit si cu o modificare in algoritmul Facebook, o modificare de care canalele media se tem, si pe buna dreptate, din moment ce aceasta schimbare implica o pierdere colosala a traficului, si, ca urmare, o pierdere a incasarilor. Schimbarea din ianuarie a fost gandita pentru a pune accent pe distribuirile personale, si nu cele care conduc catre site-uri de stiri. A indepartat aceasta schimbare site-urile de stiri? Este posibil, dar unele dintre ele nu au facut fata presiunii, si, prin urmare, au fost inchise, asa cum este cazul Mic.com, care a fost vandut in noiembrie pentru doar o mica parte din cat valora anterior.
Facebook a atras in mai o alta runda de critici cand a spus ca pentru a indexa publicitatea politica pe platforma, are in intentie sa includa toate stirile care au un subiect politic. Acest plan a fost criticat de canalele media, inclusiv de catre The New York Times, dar Facebook a ramas pe pozitii. Spre finalul anului, insa, reteaua de socializare a dezvaluit ca testeaza excluderea organizatiilor de stiri neacreditate in Regatul Unit, si ca intentioneaza sa desfasoare aceste actiuni si in Statele Unite. In Europa a fost lansat in mai GDPR, care impune reguli privind datele de confidentialitate, motivele fiind, in parte, generate de Facebook.
Pe masura ce anul s-a apropiat de final, a existat un ultim scandal in care a fost implicat Facebook, de aceasta data generat de un comitet din Regatul Unit care a investigat cazul Cambridge Analytica. Folosindu-se de o chichita din legea britanica, comitetul a fortat afacerile americane implicate in proces sa predea copii ale e-mail-urilor, dar si ale altor documente, multe dintre ele cuprinzand comentarii private ale directorilor Facebook. Comitetul a facut apoi un pas neasteptat, publicand 250 de pagini de documente, un fel de cadou de Craciun pentru jurnalisti.
Pe masura ce anul se apropie de final, putem prezice ca Facebook va continua sa aiba probleme si in anul 2019 in incercarea de a convinge atat utilizatorii, cat si guvernul SUA, ca este de incredere.
Pe perioada anului 2018, membri proeminenti ai Congresului, inclusiv senatorul Mark Warner, au declarat ca si-au pierdut rabdarea in privinta Facebook. “Este evident ca reteaua de socializare nu este capabila sa asigure confidentialitatea si securitatea utilizatorilor sai. Congresul trebuie sa intervina. “, a scris Warner pe Twitter.
Acest comentariu, dar si altele similare, sugereaza ca Facebook urmeaza sa fie reglementat. Va fi Facebook obligat sa isi publice algoritmul sau sa mareasca transparenta din jurul deciziilor sale? Ambele variante sunt posibile, la fel ca si eliminarea legilor care protejeaza platformele de acuzatii datorate continutului postat de utilizatori, mai exact a legii numite Section 230. Cum atentia s-a indreptat catre Facebook, numeroase voci din Washington cer schimbarea acestei legi.
Aceste masuri ar putea pune presiune pe Facebook, facand cresterea ce i-a atras pe investitori in ultimii ani sa devina dificila. Toate acestea fiind spune, la sfarsitul anului 2019 Facebook ar putea sa fie o companie total diferita fara de cum o cunoastem astazi, probabil mai umila, dar si mai slaba si mai putin flexibila.