De la pastile programabile, pana la ghete electrice, iata cele mai neobisnuite inovatii tehnologice din 2018.

Sustinem toate inovatiile tehnologice, inclusiv acelea care depasesc termenul de inovatie. Iata cele mai neobisnuite inovatii din acest an.

 

Sinapse artificiale

 

O sinapsa electronica, care este de cateva milioane de ori mai rapida decat o sinapsa din creierul tau, ar putea fi folosita pentru a construi retele neuronale artificiale.

 

Medicamente anti-imbatranire

 

Testarea pastilelor numite mTOR inhibators a dezvaluit rezultate spectaculoase. Acestea ar putea imbunatati sistemul imunitar al varstnicilor, marind speranta de viata. Sunt testate, de asemenea, niste pastile numite senolytics, care elimina celulele responsabile cu imbatranirea.

 

Avioane electrice fara parti mobile

 

In locul propulsoarelor, aceste avioane folosesc propulsarea aerodinamica. Un camp electric de mare voltaj genereaza ioni si ii accelereaza, creand un “vant ionic” care impinge avionul inainte.

 

Puterea de calcul ADN pentru pastile programabile

 

Un nou tip de circuit ADN poate decoda impulsuri chimice complexe folosite de celule pentru a semnala, spre exemplu, ca sunt afectate sau atacate. Utilizarea acestuia in compozitia pastilelor poate permite eliberarea substantelor doar atunci cand detecteaza un anumit semnal.

 

Comunicare creier-catre-creier

 

O echipa care a dezvoltat un sistem de comunicare creier-catre-creier in 2015, a reusit acum sa extinda dispozitivul la trei persoane, pregatind calea pentru ca grupuri mai mari sa isi poata transmite gandurile in mod direct.

 

Vederea prin pereti folosind Wi-Fi

 

Un smartphone obisnuit poate detecta oamenii de pe partea cealalta a unui zid solid, prin detectarea miscarilor care distorsioneaza semnalul transmitatorilor Wi-Fi din zona.

 

Comunicari cuantice securizate prin satelit

 

Un sistem de criptare cuantic a fost folosit pentru a cripta o conferinta video dintre China si Austria. China este puternic implicata in dezvoltarea tehnicilor de comunicare cuantice.

 

Telefoane care inregistreaza un milion de cadre pe secunda

 

Un mod ingenios de a procesa datele furnizate de camera unui smartphone este de a extrage cadre multiple dintr-o singura expunere, si de a mari rata efectiva de cadre pana la 1 MHz, insa aceasta tenica functioneaza doar alb-negru.

 

Electronice comestibile

 

Circuitele electronice de unica folosinta care sunt imprimate pe hartie solubila, precum cea de la tatuajele temporare, ar putea fi adaugate in mancare sau in pastile pentru a urmari efectele acestora asupra sanatatii indivizilor.

 

Ghete electrice

 

Fiecare pas in aceste ghete pune in functiune mercur printr-un dispozitiv din toc si genereaza curent electric, suficient pentru a incarca dispozitive de comunicare mici.