Un material flexibil care transforma semnalele radio in curent electric , ridica perspectiva unei lumi fara baterii.
Oamenii de stiinta din SUA au dezvoltat dispozitivul, cunoscut sub numele de “rectenna”, dintr-un semiconductor cu doar cativa atomi.

Semnalele Wi-Fi captate de o antena integrata sunt transformate intr-un curent DC adecvat pentru circuitele electronice.

Dispozitivul ar putea fi utilizat pentru a furniza energia fara baterie pentru smartphone-urile, laptopurile, dispozitivele medicale si tehnologia purtatoare, potrivit echipei conduse de SUA.

Datorita flexibilitatii sale, ar putea fi folosita si pentru a acoperi suprafete mari .

Acest lucru este de o importanta majora pentru viitorul”inteligentei electronice”, mentioneaza oamenii de stiinta.

Sistemele electronice ale viitorului

Profesorul Tomas Palacios, directorul Institutului de Tehnologie si Microsystems Technology Laboratories din cadrul Centrului pentru dispozitive Graphene si sisteme 2D, a declarat: “ce ar fi daca am putea dezvolta sisteme electronice la un nivel global capabile sa poata fi integrate in tot ceea ce ne inconjoara? (autostrada, zidurile unui birou, cladiri ).

Cum furnizati curent electric pentru acele electronice?

Prezentam un nou mod de a conduce sistemele electronice pentru viitor recoltand energia wi-fi intr-un mod usor de integrat in zonele mari ajutand la utilizarea eficienta a fiecarui obiect din jurul nostru .

In experimente, au fost generati aproximativ 40 de microwatti de putere din momentul expunerii la semnale tipice wi-fi de aproximativ 150 microwatti.

Este mai mult decat suficient pentru a aprinde display-ul unui telefon mobil sau pentru a activa microcipuri de siliciu.

Cercetarea este publicata in cea mai recenta editie online a revistei Nature.

Implanturi medicale

Co-autorul spaniol, profesorul Jesus Grajal, de la Universitatea Tehnica din Madrid, a declarat ca o aplicatie-cheie ar putea fi in domeniul implanturilor medicale si al “pastilelor” care transmit datele de sanatate dupa ce au fost consumate de pacienti.

El a adaugat: “In mod ideal nu vrei sa folosesti baterii pentru a alimenta cu curent electric aceste sisteme, pentru ca daca ar fi eliminat litiu, pacientul ar putea muri”.

Pentru a crea rectenna, echipa a folosit un material 2D numit disulfid de molibden, care la grosimea a trei atomi este unul dintre cele mai subtiri de semiconductori din lume.

In mod normal toate antenele produc electricitate in cantitati foarte mici.

Intr-un radio portabil, de exemplu, un amplificator amplifica semnalul pentru a permite difuzarea.
Amplificatorul are nevoie de o sursa de alimentare adecvata, cum ar fi o baterie.

Energia electrica obtinuta prin intermediul undelor radio vine sub forma unui curent alternativ de inalta frecventa (AC).

In noul dispozitiv, semiconductorul converteste semnalul AC intr-un curent direct mai utilizabil.
Oamenii de stiinta planifica acum dispozitive mai complexe, cu eficienta imbunatatita