Un atac cibernetic coordonat global, răspândit prin e-mail , ar putea provoca pagube economice între 85 și 193 miliarde de dolari, rezulta dintr-un scenariu ipotetic dezvoltat pentru riscul managementului.

Creanțele de asigurare preconizeaza ca după un astfel de atac, pagubele ar varia de la întreruperea activității economice și santajul cibernetic, la costurile de răspuns la incidente, mentioneaza un raport elaborat marti de companiile Lloyd’s of London și Aon.

Creanțele de asigurare platite se estimează a fi între 10 și 27 miliarde de dolari, pe baza limitelor de politica interna cuprinse între 500 și 200 milioane dolari.

Diferenta pierderilor economice evidentieaza gradul de subasigurare. Un astfel de atac ar putea afecta mai multe sectoare la nivel global,avand pierderi mari privind domeniul comerțului cu amănuntul, al asistenței medicale, al industriei prelucrătoare și al serviciilor bancare.

Statele Unite si Europa,care depind mai mult de astfel de servicii, ar deveni mult mai afectate la astfel de atacuri.

Dupa ce un virus a fost raspandit, atacurile cibernetice au afectat Ucraina la nivel global in anul 2017, porturile din Mumbai si Los Angeles si au oprit chiar productia unei fabrici de ciocolata din Australia.

Guvernele avertizează din ce în ce mai mult împotriva riscurilor pe care le întâmpină întreprinderile private de la astfel de atacuri.

De exemplu, Centrul Național de Cyber Security din Marea Britanie a anunțat, vineri, că investighează o campanie de DNS hijacking care a lovit guverne și organizații comerciale din întreaga lume.

Intr-un alt incident recent, consultanța franceză de inginerie Altran Technologies a fost ținta unui atac cibernetic care a lovit operațiunile sale în unele țări europene.

Datele personale si documentele sutelor de politicieni si figuri publice germane, inclusiv Angela Merkel, au fost publicate online fiind una dintre cele mai grave probleme in ceea e priveste datele din Germania.

Raportul a fost, de asemenea, coprodus de către MSIG, SCOR TransRe și Cyber Risk Management (CyRiM).