Ieri Rusia a finalizat o serie de teste menite sa se asigure ca serviciile sale de internet ar putea functiona in continuare atunci cand sunt izolate de internetul mondial.

 

Testele, care spun ca implica institutii de stat si servicii de securitate, precum si toti operatorii de comunicatii, servicii de mesaje si furnizori de e-mail, au transformat in mod eficient internetul rus, RuNet, in cel mai mare intranet din lume.

 

In luna noiembrie, a fost adoptat un proiect de lege initulat “suveranitatea internetului”, care, printre altele, solicita furnizorilor de internet sa se asigure ca retelele lor pot efectua „controlul centralizat al traficului”.

 

Se pare ca testele au examinat stabilitatea comunicatiilor, securitatea comunicatiilor celulare, inclusiv probleme de protejare a datelor cu caracter personal si de interceptare a traficului si securitatea utilizarii Internet of Things.

 

Patru operatori de telecomunicatii federali au luat parte, cu 18 scenarii de atac: 12 care implica retele de semnalizare a protocolului de retea telefonica SS7 si sase retele de semnalizare ale protocolului Diameter, unul dintre protocoalele principale din retelele 4G.

 

“S-a dovedit ca, in general, atat autoritatile, cat si operatorii de telecomunicatii sunt pregatiti sa raspunda eficient la posibile riscuri si amenintari si sa asigure functionarea internetului si a retelei de telecomunicatii unificate in Rusia”, a declarat Alexey Sokolov, seful adjunct al Ministerului din Dezvoltare digitala, comunicatii si comunicatii de masa, pentru publicatia Pravda.

 

Cu toate acestea, un alt ziar rus, Vedomosti, a sustinut ca jumatate din cyberattack-urile simulate prin testele protocolului Diameter si 62,5% dintre cele prin SS7 au avut succes.

 

Motivul oficial al testelor este „natura agresiva” a strategiei de securitate cibernetica a Statelor Unite si nevoia Rusiei de aparare eficienta. Cu toate acestea, nu este greu sa vezi un alt motiv, in capacitatea de a folosi cenzura internetului in stil chinezesc si de a-i izola pe cetatenii rusi de internetul mondial.

 

In urma noului proiect de lege, furnizorii de internet au inceput deja sa permita inspectia Deep Packet Inspection (DPI), permitand companiei Roskomnadzor sa analizeze si sa filtreze traficul. Intre timp, Rusia isi instaleaza propria versiune de Wikipedia si necesita ca toate smartphone-urile sa vina cu software rusesc preinstalat.

 

Grupurile pentru drepturile omului au avertizat impotriva politicii, cu Rachel Denber, director adjunct Europa si Asia Centrala la Human Rights Watch, comentand: „Acum, guvernul poate cenzura direct continutul sau chiar transforma internetul Rusiei intr-un sistem inchis, fara a spune publicului ce fac sau de ce”.