Weekend-ul prost al lui Huawei se inrautateste, in timp ce furnizorii americani ai companiei precum Intel si Qualcomm se conformeaza cu un ordin al guvernului american care le interzice sa faca afaceri cu compania.

 

Bloomberg afirma acum ca Broadcom, Intel si Qualcomm  trei dintre cei mai importanti designeri si furnizori de chipuri, isi intrerup relatiile cu Huawei.

 

Nikkei raporteaza ca producatorul german Infineon Technologies a suspendat, de asemenea, transferurile catre Huawei, precum si catre producatorii de chipuri de memorie americani Micron Technology si Western Digital.

 

Aceste suspendari urmeaza vestea Google de abrogare abrupta a licentei Android a companiei Huawei si oprirea accesului la serviciile Google Play si Play Store, eliminand-o efectiv de pe piata smartphone-urilor Android si fortand compania chineza sa-si dezvolte propria versiune open-source Android.

 

Potrivit surselor Bloomberg, angajatii din majoritatea producatorilor americani de chipuri au fost informati ca firmele lor vor ingheta contractele de aprovizionare cu Huawei pana la o notificare ulterioara. Intel ofera pentru Huawei chip-uri de servere si procesoare pentru linia de laptop, in timp ce Qualcomm este mai putin proeminent in furnizarea de modemuri si alte procesoare.

 

Huawei este de fapt destul de bine izolat de impactul Qualcomm, deoarece construieste propriile procesoare mobile si modemuri. Un alt raport al companiei Bloomberg sugereaza ca Huawei se pregateste si pentru aceasta eventualitate prin stocarea de jetoane de la furnizorii din SUA pentru a dura cel putin trei luni, ceea ce ar trebui sa fie suficient timp pentru a spune daca masura actuala este o tactica sau o impunere permanenta din partea guvernului american.

 

Sursele lui Nikkei sugereaza ca Europa ar putea fi si ea urmatoarea care sa implementeze aceste restrictii. “Infineon a decis sa adopte o masura mai prudenta si a oprit transferul. Dar va organiza intalniri in aceasta saptamana pentru a discuta situatia si a face evaluari “, a spus o sursa pentru Nikkei. ST Microelectronics se refera, in prezent, la livrarile sale continue catre Huawei si in aceasta saptamana.

 

Huawei a dezvoltat alternative in-house pentru Android si Windows, in special pentru a incerca sa abordeze o situatie precum cea actuala. Microsoft nu a comentat inca daca va continua sa furnizeze sistemul de operare Windows pentru laptopurile Huawei, insa sansele sunt ca si ea va respecta ordinele guvernului SUA.

 

Efortul guvernului american de a da la o parte compania Huawei continua de ceva timp, iar compania a fost oprita fara incetare in efortul sau de a intra pe piata telefoniei din SUA.

 

Actuala escaladare face parte dintr-o disputa comerciala din ce in ce mai ostila intre administratia Trump si guvernul chinez, cea dintai incercand sa forteze o renegociere a relatiilor comerciale dintre cele doua.