Google a retras un numar de aplicatii Android din Play Store dupa ce BuzzFeed News a descoperit o schema de fraudare la scara larga pe care dezvoltatorii lor o comiteau.

Sase dintre aceste aplicatii apartineau grupului DU, un dezvoltator care s-a desprins de gigantul chinez Baidu acum un an. (Baidu, totusi, detine in continuare 34% din companie.)

 

Proprietatile DU includ aplicatia extrem de populara Selfie Camera, care a fost descarcata de peste 50 de milioane de ori din Play Store. Expertul in frauda Check Point a constatat ca aceasta contine cod care determina aplicatia sa faca click automat pe anunturi fara cunostinta utilizatorului.

 

Utilizatorii nu au nici macar nevoie sa deschida aplicatia: clickurile se intampla chiar daca aplicatia nu se executa, ceea ce inseamna ca poate descarca bateria si consuma date. Aceasta actiune frauduloasa se intampla cu anunturile difuzate cu AdMob-ul Google si cu MoPub-ul Twitter, care arata in continuare modul in care scamerii exploateaza platforma de anunturi Twitter.

In martie, BuzzFeed News a raportat o schema masiva de frauda a anunturilor, care a exploatat, de asemenea, MoPub, ascunzand anunturi video in spatele anunturilor banner legitime.

 

In plus fata de clickurile frauduloase asupra anunturilor, aplicatiile grupului DU implicate in schema – Omni Cleaner, RAM Master, Smart Cooler, Total Cleaner si AIO Flashlight, in afara de Selfie Camera – si-au ascuns afilierea la companie. Nu au dezvaluit ca aplicatiile colecteaza date si le trimit inapoi in China.

 

BuzzFeed News a descoperit implicarea grupului DU dupa ce a examinat 5.000 de aplicatii populare din Play Store. S-a gasit ca multe alte aplicatii implicate in fraudarea anunturilor, altele decat cele sase aplicatii din grupul DU, demonstreaza ca este o problema majora pe care Google trebuie sa o abordeze.

Analistul senior Arete Richard Kramer a declarat publicatiei ca Google trebuie sa faca mai mult pentru a rezolva problema. “Frauda de anunturi este pur si simplu normala in China (si pentru multe alte aplicatii) si … Google ar trebui sa faca mai mult pentru a preveni aceasta, chiar daca ar reduce semnificativ vanzarile, nu pot ignora sau respinge problema, ” a spus el.