Facebook si Dark Web – Peste doua miliarde de persoane folosesc Facebook pentru a cumpara si a vinde bunuri, pentru a discuta unul cu celalalt si pentru a posta fotografii de vacanta. Acum, potrivit unui nou raport realizat de Talos Intelligence, a devenit parte din Dark Web, un loc pentru a vinde informatii despre carti de credit, contrabanda ilegala si multe altele.

 

Ceea ce este si mai surprinzator, conform expertilor, este ca aceasta activitate Dark Web nu este greu de gasit – infractorii vand carduri de credit in vazul lumii. O cautare rapida a unui termen precum “carding” dezvaluie zeci de grupuri Facebook.

 

In timp ce Facebook incearca in mod constant sa inchida aceste grupuri, ele continua sa apara.
Un exemplu: Talos a postat capturi de ecran ale numerelor cartilor de credit, complete cu fotografiile proprietarilor si codul CVV, disponibile pentru fiecare 25$ fiecare . In timp ce este ilegal, vanzatorii sunt greu de identificat deoarece folosesc identitati false.

 

“Criminalii cibernetici sunt destul de curajosi din cauza politicilor de non-extradare si incearca sa genereze bani din activitatile lor ilegale”, a declarat Byron Rashed, purtator de cuvant al firmei de securitate Centripetal Networks. “Multi sunt foarte eficienti in ascunderea locatiei, identitatii reale si pentru a-si acoperi urmele. ”

 

In timp ce reprezentantii Facebook nu au raspuns la solicitarile de informatii suplimentare, raportul Talos a spus ca Facebook inchide in mod obisnuit astfel de grupuri.

Potrivit lui Emily Wilson, VP al cercetarii la compania de securitate Terbium Labs, grupurile tind sa se raspandeasca repede, iar reteaua sociala nu poate tine pasul.

 

“Facebook a facut in mod clar unele decizii privind alocarea resurselor pentru inchiderea acestor grupuri, iar criminalitatea cibernetica pare relativ scazuta pe lista de prioritati Facebook”, a spus ea. “Frauda – indiferent ca este preluarea ilegala de conturi, frauda cu carti de credit, scheme de phishing – se afla in partea de jos a listei de prioritati, iar aceste grupuri criminale stiu asta”.

 

Laurence Pitt, directorul strategiei de securitate la Juniper Networks, a declarat pentru Fox News ca activitatea Grupului Facebook protejeaza un grup de utilizatori – infractorii care posteaza articole ilegale spre vanzare.

 

“Nimeni nu vrea sa primeasca un mesaj de la mesagerul lor Dark Web, dar o notificare Facebook sau Twitter este atat comuna, cat si nevinovata”, a spus el. Accesarea spatiului Dark Web este, de asemenea, complexa, necesitand utilizarea mai multor retele virtuale private, loginuri complexe si ocolirea de certificate de securitate. Facebook este rapid si usor.

 

Dupa cum au remarcat expertii, adevaratul motiv pentru care infractorii folosesc grupurile Facebook este ca doresc sa ajunga la cat mai multi oameni, iar majoritatea folosesc Facebook. Prin postarea intr-un grup si listarea produselor spre vanzare, cu imagini si detalii despre ceea ce este disponibil, criminalii atrag un public mult mai larg, care este mai probabil sa se alature grupului, pur si simplu facand o cautare rapida.

 

Wilson de la laboratoarele Terbium a declarat ca solutia pentru gigantii tehnologici precum Facebook si alte companii de social media, cum ar fi Twitter, este de a face prevenirea criminalitatii o prioritate mai mare. Ea a adaugat ca noua legislatie care reglementeaza infiltrarea Dark Web pe social media este de asemenea foarte importanta.