Facebook a recoltat “neintentionat” contactele de e-mail a aproximativ 1,5 milioane de utilizatori in ultimii trei ani.

 

Activitatea a iesit la lumina cand un cercetator de securitate a observat ca Facebook solicita utilizatorilor sa introduca parolele de e-mail pentru a-si verifica identitatea la inscrierea pentru un cont, potrivit Business Insider, care a raportat anterior practica. Cei care si-au introdus parolele au vazut apoi un mesaj pop-up care a spus ca isi “importa” contactele – fara a cere mai intai permisiunea, a raportat BI.

 

Un purtator de cuvant al Facebook a confirmat ca 1,5 milioane de contacte au fost colectate in aceasta maniera incepand din mai 2016 pentru a contribui la construirea unei retele de conexiuni sociale a Facebook si a recomanda altor utilizatori sa se adauge ca prieteni.

 

“Luna trecuta, am oprit oferirea unei verificari a parolei prin e-mail ca optiune pentru persoanele care isi verifica contul cand se inregistrau pentru prima data pe Facebook”, a spus un purtator de cuvant al Facebook. “Cand am analizat pasii prin care trecusera oamenii pentru a-si verifica conturile, am constatat ca, in unele cazuri, contactele de e-mail ale persoanelor au fost, de asemenea, incarcate neintentionat pe Facebook cand si-au creat contul.”

 

“Am rezolvat problema care sta la baza si anuntam persoanele ale caror contacte au fost importate”, a declarat Facebook, adaugand ca contactele nu au fost impartite cu nimeni si sunt sterse. De asemenea, a subliniat faptul ca utilizatorii pot revizui si gestiona contactele pe care le distribuie cu Facebook in setarile lor.

 

Fiind cea mai mare retea sociala din lume, Facebook controleaza datele a peste 2 miliarde de persoane . Practicile companiei de manipulare a datelor au fost puse sub semnul intrebarii in urma scandalului Cambridge Analytica, in timpul caruia informatiile personale referitoare la pana la 87 de milioane de utilizatori Facebook au fost accesate necorespunzator.