Rusia planuieste sa reglementeze piata cripto, a raportat o sursa locala.

Oleg Nikolayev, membru al Comitetului de Stat in Politicile Economice, a afirmat ca Rusia a ajuns in ultimul stadiu cu aceste reglementari. In contrast cu abordarea conservativa a Bancii Centrale, Oleg a afirmat ca se doreste crearea unui mediu prietenos pentru activele digitale.

 

Aceasta lege va fi, cel mai probabil, publicata in martie, si ar pregati drumul pentru lansarea unei criptomonede a Bancii Centrale din Rusia.

 

Intrucat Rusia incearca sa devina un stat pro-criptomonede, a inceput deja dezvoltarea unui blockchain bazat pe petrol.

 

Potrivit fostului ministru al energiei, Igor Yusufov, Rusia este foarte aproape de lansarea petro-dolarului.

 

Fondatorul Fondului pentru Energie a declarat pentru Rabbler ca incearca sa depaseasca anumite restrictii legate de tranzactionare. Acesta a afirmat ca si alte state producatoare de petrol incearca sa isi mareasca exportul de petrol si gaze naturale, fara a se baza pe dolarul SUA:

 

“OPEC si tarile membre controleaza mai mult de doua treimi din rezervele de petrol ale lumii. O astfel de uniune, bazata pe interesele comune nu este doar logica, ci si justificata din punct de vedere economic.”

 

Tarile producatoare de petrol, precum Rusia, Iran si Venezuela, sunt in prezent supuse unor sanctiuni impuse in timpul mandatului lui Donald Trump. Venezuela, spre exemplu, a incercat sa treaca peste aceste sanctiuni, si a anuntat criptomoneda guvernamentala bazata pe petrol, numita Petro, insa presedintele Trump a semnat un ordin executiv prin care a interzis orice tranzactii cu dolarul SUA in care este implicate si aceasta criptomoneda.

 

Pe de alta parte, Rusia abordeaza problema cu mai multa grija. Yusufov a afirmat ca vor lansa initial criptomoneda lor in tarile CIS. Aceasta miscare ar minimiza implicarea SUA in planul lor. In acelasi timp, ar permite guvernului sa pregateasca relatiile dintre producatorii de energie si consumatorii din CIS.

 

“In aceasta privinta, nu trebuie sa uitam de Acordul Interguvernamental dintre Federatia Rusa si Turkmenistan, valabil pana in 2028, dar si de contractul prin care Gazprom achizitioneaza gaz Turkmen. Astfel, in cazul acestui proiect, va exista un centru care poate deveni centrul global al criptomonedelor securizate.”, a explicat Yusufov.

 

Articol preluat de pe CCN