Plina de terminologii complexe, lumea cripto poate fi confuza, dar lucrurile au devenit si mai neclare saptamana trecuta, cand JPMorgan a anuntat lansarea propriei monede, despre care multi sustin ca este o moneda digitala, posibil un stablecoin, dar cu siguranta nu este o criptomoneda.

Pentru a clarifica lucrurile, Hard Fork a definit termenii criptomoneda, moneda digitala si moneda virtuala, termeni care, desi sunt apropiati, nu inseamna acelasi lucru.

Definirea moneda digitala

Moneda digitala este terminologia folosita pentru a descrie toti banii electronici, si include atat monedele virtuale, cat si criptomonedele.

Monedele digitale pot fi reglementate sau nereglementate.

Monedele digitale exista doar in forma digitala sau electronica, si, spre deosebire de banii fiat, sunt intangibile. Acestea pot fi detinute si cheltuite folosind wallet-uri sau retele specializate, si sunt cunoscute si drept cyber cash.

Absenta intermediarilor inseamna ca tranzactiile sunt de regula instantanee si presupun taxe mici sau deloc.
Daca ceea ce spun criticii este adevarat, JPMorgan ar putea fi clasificata drept o moneda digitala, intrucat nu opereaza in baza unui blockchain, este folosita online, si este utilizata pentru a transfera fonduri intre gigantul financiar si clientii sai.

Monedele virtuale

Monedele virtuale sunt un tip de moneda digitala, controlata de regula de creatorii sai, si acceptat in cadrul unei comunitati virtuale specifice.

Aici lucrurile devin putin confuze: toate monedele virtuale sunt digitale, intrucat exista doar online, insa nu toate monedele digitale sunt virtuale, dat fiind ca primele pot exista in afara unui mediu specific.

In principal, o moneda virtuala este o reprezentare a valorii monetare emisa si controlata de entitati private. Aceasta poate exista sub forma unui jeton, si poate fi nereglementata, spre deosebire de banii fiat.

Monedele virtuale nu sunt emise de o banca. Absenta reglementarii inseamna ca acestea sunt susceptibile la modificari de pret.

Criptomonedele precum Bitcoin si Ethereum sunt considerate monede virtuale.

Ce este o criptomoneda?

Prefixul cripto se refera la folosirea unor algoritmi de criptare si a unor tehnici criptografice care asigura securitatea retelei. Acest nivel de securitate face ca criptomonedele sa fie greu de contrafacut.

Multe criptomonede opereaza sub forma unor sisteme dezcentralizate bazate pe blockchain, fara a fi necesara prezenta unui parti terte de incredere, precum o banca centrala sau o companie de credite. Astfel, tranzactiile sunt efectuate folosindu-se seturi de chei publice si private.

Bitcoin-ul este cu siguranta cea mai cunoscuta si mai folosita criptomoneda bazata pe un blockchain. Este, de asemenea, si cea mai valoroasa, fiind evaluata acum la 3821 de dolari.

Desi Bitcoin-ul este cea mai populara, nu este singura criptomoneda. Exista numeroase alternative, numite si altcoins, precum Litecoin si Monero. Unele dintre acestea imita Bitcoin-ul, in timp ce altele sunt fork-uri, sau criptomonede noi care deriva din cele existente.

Data fiind natura lor virtuala, criptomonedele nu sunt depozitate in mod centralizat, insemnand ca pot fi sterse de un crash al unui computer daca nu exista nicio copie de backup a acestora, si pot deveni indisponibile daca utilizatorul uita cheia privata.

Spre deosebire de banii gheata, care sunt anonimi, tranzactiile cu criptomonede pot fi urmarite in blockchain, fara a fi nevoie sa stii identitatea participantilor.

Chiar si asa, nu este important ca unele criptomonede sunt mai putin private decat altele. Spre exemplu, Dash, ZCash, si Monero sunt mult mai dificil de urmarit decat Bitcoin-ul.

Criptomonedele tind sa fie caracterizate de o volatilitate a pretului, deoarece valoarea lor este bazata doar pe cerere si oferta.

Pentru a rezuma cele scrise mai sus, monedele digitale cuprind toti banii care exista doar in spatiul digital. Monedele virtuale sunt si monede digitale, deoarece exista online.

Monedele virtuale reprezinta o forma a monedelor digitale, si pot fi folosite in anumite comunitati.
Criptomonedele sunt monede digitale, deoarece exista online, dar sunt si monede virtuale, concepute cu ajutorul unor algoritmi de criptare.

Desi sunt folositi deseori la fel, acesti trei termeni au fiecare anumite particularitati.

Preluat de pe The Next Web