Statiile de incarcare a masinilor electrice raman un obstacol major in ceea ce priveste adoptarea EV, dar, poate, robotii conceputi de Volkswagen ar putea ajuta la depasirea acestui lucru.

 

Saptamana trecuta, Volkswagen si-a dezvaluit conceptul de robot de incarcare EV complet autonom. In esenta, acest mic robotel se plimba prin garaje, parcari si altele asemenea si aduce un pachet de incarcare mobil, numit „vagonul cu baterii”, la masinile electrice, dupa cum este necesar. Dar, robotul nu ramane lana masina. VW a spus ca robotelul lasa dispozitivul de incarcare cu EV-ul si apoi se indreapta spre a gasi alte masini care au nevoie de incarcare.

 

Masina cu totul autonoma dispune de camere, senzori si lasere pentru a-si croi drum prin parcari. VW a spus ca poate transporta mai multe vagoane cu baterii simultan. Fiecare dintre ele gazduieste energie de 25 kWh fiecare. Incarcarea rapida DC permite masinilor sa primeasca pana la 50 kW.

 

In functie de dimensiunea garajului sau a lotului, un operator ar putea sa integreze cativa dintre acesti roboti pentru a motoriza si pentru a incarca masinile, dupa cum este necesar. Este o solutie destul de minunata pentru a percepe nevoile infrastructurii – mai ales in orasele mari. Robotii si vagoanele lor cu baterii ar renunta la necesitatea construirii de statii de incarcare fizice (si stationare).

 

Desigur, robotii ar trebui sa ia vagoanele cu baterii undeva pentru a le incarca. Cu toate acestea, daca se pot cupla si decupla de la portul de incarcare al unui EV, cu siguranta pot efectua manevre necesare pentru incarcarea vagoanelor cu baterii.

 

Robotii nu sunt inca pregatiti pentru productie. VW a numit acest prototip „vizionar”, dar spera sa il transforme in realitate destul de rapid. Doar fii dragut cu ei atunci cand se apropie, pentru ca nu avem nevoie sa se intoarca impotriva noastra.