Guvernul ucrainean a aprobat versiunea finala a unei legi de spalare a banilor care se va ocupa de activele virtuale si furnizorii de servicii virtuale de active (VASP) conform orientarilor FATF.

 

Rada, organul legislativ al Ucrainei, a publicat o versiune finala a legii care considera ca activele virtuale trebuiesc reglementate, recunoscand totodata utilizarea potentiala a acesteia in infractiuni financiare, precum spalarea banilor, frauda si finantarea terorismului.

 

Noua lege include cateva orientari privind modul in care guvernul intentioneaza sa monitorizeze si sa reglementeze tranzactionarea criptomonedelor. Unul dintre ghiduri se concentreaza pe tranzactii criptografice individuale in valoare de mai putin de 30.000 de hriven (1.300 USD), din care guvernul va colecta cheia publica a expeditorului in scopul monitorizarii financiare.

 

Cu toate acestea, dupa ce tranzactia depaseste aceasta suma, guvernul va aplica verificarea atat expeditorului cat si primitorului. Procesul va include verificarea identitatii, precum si verificarea naturii relatiei de afaceri.

 

Pentru pragul VASP se situeaza peste nivelul de pret de 40.000 hryvnya (1.600 USD). In acest caz, VASP ar trebui sa ofere autoritatilor informatii atunci cand comerciantii sunt inregistrati in jurisdictii care nu respecta recomandarile anti-spalare de bani, cand comerciantii sunt membri ai familiei, cand comerciantii sunt straini si cand au loc tranzactii cu numerar.

 

Se pare ca Binance colaboreaza cu autoritatile ucrainene pentru a stabili legislatia referitoare la criptomonede in tara. Binance a semnat un memorandum de intelegere cu Ministerul Transformarii Digitale a Ucrainei pentru a lucra in comun la statutul juridic al criptomonedelor. CEO-ul Binance, Changpeng Zhao (CZ), a declarat in noiembrie ca legalizarea criptomonedelor si adoptarea legislatiei progresive pot juca un rol cheie in aducerea unei cresteri pozitive in economie, precum si in atragerea de investitii suplimentare.

 

In cadrul acordului, Ministerul si Binance intentioneaza sa formeze un grup de lucru axat pe strategia implementarilor blockchain, precum si crearea de „noi piete de active virtuale si monede virtuale in Ucraina”.