Oficialii de imigrare thailandezi au arestat 24 de cetateni chinezi care conduceau un call center, baza operatiunii de unde era condus un crypto scam elaborat in cartierul Rama III din Bangkok.

 

Conform unui anunt oficial din 2 decembrie, Biroul de Imigrari al Politiei Regale Thai a arestat 24 de cetateni chinezi, a confiscat 61 de laptopuri, 424 de telefoane mobile si mai multe routere.

 

Biroul de imigrare mai spune ca seful operatiunii angaja lucratori cu contracte pe o perioada de trei luni, in care toate cheltuielile lor erau platite, inclusiv un salariu lunar de 5.000 de yuani (710 USD). Dupa sosire, lucratorii isi predau pasapoartele directorului. Angajatii ar lucra pe ture intre orele 9.00 si 22.00.

 

Presupusii escroci ademeanau investitori chinezi sa cumpere Bitcoin (BTC), modificand ratele de castig, pentru a face profit.

Ziarul local Chiang Rai Times afirma ca Biroul de Imigrari a afectat o serie de escrocherii de centre de apel operate de resortisanti chinezi. Mai devreme, politia pentru imigrari a atacat o schema de speculatii a stocurilor condusa de adolescenti chinezi. 54 de minori ar fi fost arestati la un hotel din statiunea thailandeza, pentru ca au determinat investitori chinezi sa investeasca in stocuri false.

 

Se pare ca escrocii au avut ca obiectiv sa stranga 5 milioane de bahturi thailandeze (165.000 USD) de la investitori pe care i-au intalnit in camerele de chat pe internet. Politia urmareste in continuare organizatorul operatiunii care, precum seful presupusei inselatorii Bitcoin, este in posesia pasapoartelor angajatilor.

 

Desi tranzactionarea criptomonedelor in Thailanda este legala, tara are un cadru de reglementare si standarde de conformitate pentru industrie.

 

Atat emiterea de jetoane, cat si tranzactionarea criptomonedelor pe o piata secundara sunt reglementate de lege in baza unei serii de decrete. In schimburile de criptomonede, perechile de tranzactionare acceptabile pentru criptocurrente sunt fie moneda fiat a tarii, bahtul, fie criptocurrentele care au fost aprobate de Comisia de valori mobiliare si de schimb din Thailanda.

 

In plus, afacerea in legatura cu criptomonedele trebuie sa fie considerata o institutie financiara din cadrul Spalarii banilor din tara, care combate finantarea terorismului si cunoaste reglementarile clientilor.

 

Parlamentarii din Thailanda intentioneaza sa reformeze legile privind criptomonedele pe fondul preocuparilor ca astfel de reglementari fac tara necompetitiva.