Procurorul general al Maleieziei, Tommy Thomas a depus plangeri penale impotriva companiei Goldman-Sachs International si a doua filiale ale acestea din Asia, precum si impotriva unuia dintre fostii asociati ai Goldman, Tim Leissner, a presupusului orchestrator al scam-ului Jho Low precum si a fostei juriste a 1MDB – Jasmine Loo, in urma investigatiilor facute cu privire la scandalul legat de 1Malaysia Development Bhd. Conform publicatei Wall Street Journal, autoritatile malaeziene au emis un comunicat oficial prin care confirma acuzatiile aduse de prim procurorul tarii, acuzatii referitoare la omiterea de informații materiale si publicarea unor declaratii false, lucruri care sunt considerate infractiuni potrivit legilor privind valorile mobiliare din Malaezia .

 

Declaratia procurorului general al Malaeziei si raspunsul Goldman-Sachs

 

In declaratia sa, procurorul Tommy Thomas dezvaluie faptul ca infractiunile comise au legatura cu documentele legate de vanzarea internationala de obligatiuni din anii 2012 si 2013 facuta de societatea de investitii cu capital de stat 1Malaysia Development Bhd, cunoscuta si sub numele de 1MDB. Potrivit acuzarii, din totalul obligatiunilor in valoare de 6.5 miliarde de dolari, care au fost tranzactionate de Goldman-Sachs in acea perioada, circa 2.7 miliarde de dolari au fost delapidati, iar banca acuzata a obtinut profituri de peste 600 de milioane de dolari in urma celor intamplate .

 

Ca urmare, societatea 1MDB a suferit un colaps care a avut efecte atat pe plan social, cat si pe plan politic, aceasta fiind considerata responsabila pentru caderea guvernului fostului prim-ministru Najib Razak. Totodata,societatea a fost tinta unei vaste anchete internationale condusa de Departamentul de Justitie al SUA impreuna cu autoritati din Asia de Sud Est si Europa.Trustul Goldman-Sach este in centrul atentei in aceasta ancheta in care fostul sau CEO Roger Ng incearca sa scape de extradarea catre SUA unde urmeaza sa fie pus sub acuzare de catre Departamentul de Justitie .

 

In comunicat se spune: Malezia considera aceste acuzatii ca fiind grave incalcari ale legilor sale privind valorile mobiliare. In consecinta, procurorii vor cauta sa obtina amenzi penale impotriva companiei acuzate si a subsidiarelor sale in valoare egala cu banii delapidati (2.7 miliarde dolari),dar si cu valoarea comisioanelor de 600 de milioane obtinute de Goldman-Sachs din aceste tranzactii; totodata, procurorii vor cere si pedepse maxime custodiale impotriva persoanelor acuzate in proces, pedeapsa maxima pentru aceste infractiuni fiind de 10 ani .

 

Unul dintre cei acuzati, si anume Lessner, a pledat deja vinovat intr-un alt proces intentat impotriva sa de catre Departamentul de Justitie American, proces in care i-au fost aduse acuzatii de delapidare de fonduri publice si mituire a unor oficiali publici din Malaezia si Abu Dhabi, in prezent asteptandu-si sentinta care va fi data in decursul anului 2019. Ceilalti doi acuzati, Low si Loo, au fost acuzati in lipsa lor de spalare de bani si alte infractiuni si sunt dati in urmarire, nestiindu-se locatia lor actuala .

 

Goldman-Sachs a raspuns acuzatiilor, potrivit publicatiei sus-mentionate, printr-un comunicat care suna astfel: ‘’ Noi credem ca aceste acuzatii sunt indreptate gresit impotriva noastra, ne vom apara interesele in mod viguros si asteptam cu nerabdare ocazia sa ne prezentam punctul de vedere in cadrul procesului. Compania continua sa coopereze cu toate autoritatile implicate in acest caz’’ .

 

Importanta criptomonedelor

 

In aceasta perioada, in timp ce unii sceptici cer legi si reglementari agresive legate de piata de criptomonedelor, acest caz demonstreaza potentialul pe care technologiile blockchain si sistemele de criptomonede il au, potential care poate duce la stoparea activitatii sistemelor bancare ce, prin procedurile invechite si procesele lor opace, permit sau chiar incurajeaza furtul .

 

Tocmai transparenta criptomonedelor face aproape imposibil ca un oficial corupt sa poata sa fure o foarte mare suma de bani, ajutat de reprezentati ai unor banci al caror singur interes este comisionul obtinut – in acest caz 600 de milioane de dolari. Folosirea de contracte smart posibile cu ajutorul criptomonedelor in gestionarea tranzactiilor de volume mari ar fi facut mult mai putin probabila o intamplare ca cea a 1MDB, in care fondurile publice au fost deturnate .