Quora declara ca un grup de hackeri a furat datele a aproape o suta de milioane de utilizatori, inclusiv nume, adrese de e-mail si mesaje private
Quora a descoperit saptamana trecuta ca hackerii au reusit sa treaca de sistemele de securitate si au furat datele a aproape o suta de milioane de utilizatori. Aceste date ar putea include numele unui utilizator, adresa de e-mail si o versiune criptata a parolei. Daca un utilizator a importat date dintr-o alta retea de socializare, precum contactele sau informatiile demografice, acestea ar fi putut fi, de asemenea, preluate.
Au fost sustrase, de asemenea, actiunile private de pe site. Aceasta includ solicitari de raspunsuri, voturi si mesaje private. Continutul postat anonim ar trebui sa ramana anonim. Din fericire, Quora declara ca nu stocheaza informatiile de identificare pentru actiunile private.
“Majoritatea covarsitoare a continutului accesat era deja public pe Quora, dar compromiterea contului si al altor informatii private este grava”, a declarat Adam D’Angelo, CEO Quora, intr-un post de pe blog ieri seara. Compania trimite acum e-mailuri catre utilizatorii afectati.
Quora declara ca a notificat autoritatile si a angajat o firma specializata pentru a investiga cele intamplate. Deocamdata, singura informatie publica este ca o “terta parte malitioasa” a reusit sa obtina “acces neautorizat la unul dintre sistemele noastre”. Bresa de securitate a fost descoperita vineri.
La 100 de milioane de utilizatori, aceasta este o bresa substantiala, dat fiind ca acest numar reprezinta o mare parte din utilizatorii inregistrati de Quora. In 2015 D’Angelo a declarat ca site-ul a avut 200 de milioane de vizitatori unici in fiecare luna, ceea ce se datoreaza in principal traficului generat de cautari.
D’Angelo spune ca site-ul incearca sa “izoleze incidentul” si sa previna o alta incalcare. “Lucram rapid pentru a investiga situatia si pentru a lua masurile potrivite pentru a preveni astfel de incidente in viitor”.
Bresele de securitate exploatate pentru a obtine date la scara larga au fost, din pacate, destul de frecvente in ultimii ani. Multe dintre bazele de date uriase construite de-a lungul anilor au fost sparte, iar hackerii au reusit sa sustraga o mare parte din informatii. Chiar saptamana trecuta datele a peste 500 de milioane de vizitatori au fost sustrase din baza de date a Marriott. in septembrie un hacker a sustras informatiile personale a aproape 29 de milioane de utilizatori Facebook.