Pentru Huawei anul 2018 a fost un an dificil, dar compania are si cateva motive de lauda. Gigantul chinez a vandut 200 de milioane de smartphone-uri in acest an, stabilind un nou record. In 2017 Huawei a vandut “doar” 157 de milioane de unitati. Nu este surprinzator ca Huawei a avut rezultate atat de bune, date fiind modelele extrem de populare pe care a reusit sa le lanseze in 2018.

 

Seriile P20 si Mate 20 au generat rezultate bune, cu 16 milioane, respectiv 5 milioane de unitati vandute. Cu toate acestea, cea mai de succes serie din acest an a fost seria Nova, inclusiv Nova 4, recent lansat. Compania a vandut peste 65 de milioane de unitati din aceasta serie de telefoane mid-range. Avem apoi seria Honor, care propune telefoane accesibile din punct de vedere financir. Cu toate ca Huawei nu a publicat cifre exacte legate de acestea, gigantul a afirmat a Honor 10 si Honor View 10 (View 20 este prea recent pentru a fi luat in calcul) au adus o contributie majora la succesul din 2018.

 

Aceste cifre pot fi surprinzatoare daca esti la curent cu povestile despre arestarea CFO-ului , dar si despre numeroasele restrictii cu care se confrunta compania, insa evidentioaza cat de putin depinde Huawei de piata din vest. Compania a inregistrat in lunile recente vanzari majore, nu doar in China, ci si in strainatate. Desi nu au nevoie neaparata de vanzarile din SUA, cei de la Huawei sunt nemultumiti de opozitia cu care ii intampina americanii. Cele mai multe restrictii cu care se confrunta Huawei sunt legate de echipamentele de retea, nu de cele de uz comun. Poti merge in orice magazin de profil din Canada pentru a cumpara un Mate 20 Pro sau un P20 Pro, dar guvernul face presiuni pentru a exclude Huawei cand vine vorba de retelele 5G.

 

Chiar si asa, exista motive de ingrijorare pentru prospectele companiei pe termen lung. Huawei a avut un 2018 bun, dar pot tine acest ritm? Compania spera ca publicitatea negativa din tarile vestice sa nu conduca la restrictii pe scara larga legate de telefoanele mobile. Pe de alta parte, compania ar putea pierde potentiali clienti din pricina publicitatii negative.