Autoritatile poloneze l-au arestat pe Ivan Manuel Molina Lee, presedintele controversatului procesator de plati bazat in Panama, Crypto Capital, legat de Bitfinex si de alte exchange-uri majore de criptomonede.

 

Potrivit raportului local de stiri publicat de WPolityce publicat pe 24 octombrie, acesta este suspectat de spalare de bani si ca este implicat intr-un cartel international de droguri.

 

Conform articolului, Molina Lee a fost retinut pe baza unui mandat de arestare european emis de parchetul de la Wroclaw. Se presupune ca arestarea sa este legata de 350 de milioane de dolari, care au fost confiscate anterior de Ministerul Justitiei din Polonia.

 

In mod special, aceste fonduri confiscate au apartinut Crypto SP. Z O.O. – O firma locala care se presupune afiliata cu Crypto Capital – si arestarea lui Molina Lee „a fost vorba despre spalarea banilor [pentru] cartelele de droguri columbiene prin schimbul de criptomonede”, se arata in raport.

 

Conform publicatiei de presa Decrypt, alte cateva mari companii si schimburi de cripto – inclusiv Binance, Kraken si BitMEX – au folosit si serviciile Crypto Capital in trecut.

 

Dupa cum a raportat Cointelegraph pe 21 octombrie, iFinex, compania-mama a principalului schimb de criptomonede Bitfinex, a depus o cerere de descoperire pentru a recastiga accesul la peste 850 de milioane de dolari in fonduri legate de Crypto Capital.

 

Cererea este legata de presupuse fonduri inaccesibile pastrate in conturi bancare in Polonia, Portugalia, Regatul Unit si Statele Unite.

 

Directorul financiar al Bitfinex, Giancarlo Devasini, a explicat ca Ravid Yosef, un om implicat in fostul procesator de plata Crypto Capital, i-a furnizat diverse documente care dezvaluiau ca firma a transferat fondurile clientilor Bitfinex intre mai multe banci din Europa si S.U.A.

 

Pe 25 aprilie, biroul procurorului general din New York a sustinut ca Bitfinex a pierdut 850 de milioane de dolari si, ulterior, a folosit fonduri de la Tether – operatorul sau stabil Bitcoin, pentru a acoperi in secret deficitul.

 

Actionarul Bitfinex, Zhao Dong, a dezvaluit, de asemenea, pe 9 mai ca schimbul a sigilat 1 miliard de dolari atat in ​​angajamente dure, cat si soft pentru oferta initiala de jeton de schimb national.