O batalie globala intre guvernul SUA si compania de tehnologie chineza Huawei, cu privire la acuzatiile unui posibil risc cibernetic din partea acestora din urma, a umbrit luni inaugurarea celui mai mare targ comercial din industria mobila.
Provider-ul chinez Huawei are, la MWC Barcelona, parte de o prezenta spectaculoasa, de la standurile din nu mai putin de trei hale de prezentare, pana la logo-ul sau rosu, amplasat deasupra caii de acces a vizitatorilor. Punctul de interes major in acest an este reprezentat de noile retele 5G, care urmeaza sa se lanseze in anii urmatori. Insa disputa legata de Huawei, cel mai mare producator de echipamente de retelistica, umbreste intalnirea.
Statele Unite au trimis o delegatie mare pentru a sustine cauza lor in fata factorilor de decizie din cadrul telecomunicatiilor si a oficialilor din guvern, aceea de a nu apela la serviciile Huawei ca si furnizor datorita unor ingrijorari ce tin de securitatea nationala.
Administratia presedintelui american, Donald Trump, sustine ca guvernul chinez s-ar putea folosi de echipamente ale companiei Huawei pentru a spiona traficul de internet al lumii – lucru negat vehement de compania chineza, care a declarat ca aceste acuzatii sunt nefondate si nu exista nici o dovada ale unor brese in securitatea cibernetica.
Ca retaliere, 11 senatori ai SUA au cerut luni guvernului federal sa interzica invertoarele pentru putere solara – sisteme de control avansate – create de Huawei, pe motiv ca acestea reprezinta o amenintare asupra infrastructurii de energie electrica a SUA.
Contraofensiva Huawei a constat in apararea intereselor lor in fata oficialilor din guvern, dar si a companiilor si jurnalistilor. Chinezii au prezentat noul telefon 5G care se pliaza, iar directorii sai au tinut discursuri la panourile de prezentare principale din cadrul show-ului. Cunoscut in trecut sub numele de Congresul Mondial Mobil, prezentarea este o intalnire cheie pentru prezentari si incheieri de contracte ce se asteapta sa atraga undeva la peste 100.000 de vizitatori.
CEO-ul firmei de cercetare CCS Insight, Shaun Collins a declarat : ” Tensiunile geopolitice dintre SUA si China vor fi un subiect aprins, cu siguranta. Operatorii din intreaga lume sunt preocupati de posibilele sanctiuni draconice impotriva abilitatii lor de a folosi infrastructura 5G a Huawei, sanctiuni ce pot afecta negativ planurile lor de implementare de tehnologie”.
Oficiali ai Statelor Unite au sugerat, in spatele usilor inchise, ca producarorul suedez, Ericsson si cel finlandez, Nokia, ar trebui sa fie furnizorii agreati, insa providerii de telecomunicatii sunt incantati de Huawei, datorita produselor sale ieftine, dar bune calitativ.
Acest aspect ajuta clientii in folosirea noilor retele 5G, si promit viteze de dowload fulgeratoare si o latenta a semnalului foarte mica – aceste progrese ale tehnologiei ce vor ajuta in mod decisiv dezvoltarea si productia de masini autonome, roboti industriali si chiar chirurgie asistata de roboti.
In pavilionul principal de prezentare al Huawei, cu un spectacol impresionant de lumini in fundal, compania chineza a prezentat jocuri de curse cu masini in realitate virtuala, ce folosesc tehnologie 5G pentru a reda o grafica superioara si timpi de raspuns net peste cei oferiti de tehnologia 4G.
“Cu siguranta cei de la Huawei reusesc sa ofere o eficienta ridicata a costurilor, in comparatie cu alti vanzatori mari pe plan global “, a afirmat Sharif Shah Jamal Raz, vicepresedintele operatorului mobil Robi Axiata, din Bangladesh, in timp ce acesta si colegii sai vizitau standurile de prezentare legate de statii de baza de retea si antene modulare ale Huawei.
Intr-o postare de pe Tweeter, de saptamana trecuta, Trump a afirmat ca isi doreste ca SUA sa vina din urma in cursa 5G prin competitie, nu ” prin blocarea de tehnologie mai avansata care exista in prezent”. Desi nu a mentionat China sau Huawei, comentariile pot fi interpretate ca o abordare mai linistita vis-a-vis de compania chineza, ale carei produse sunt interzise de mult timp in America.
Guo Ping, unul dintre cei trei directori ai Huawei, care se schimba cu randul la conducere, a declarat pentru reporterii publicatiei Sunday, ca a citit postarea lui Trump si a interpretat-o ca pe o recunoastere a faptului ca SUA are nevoie de retele de internet mai rapide, si ca sufera la acest capitol.
Guo a subliniat faptul ca Huawei “nu va accepta niciodata portite ascunse in ceea ce priveste echipamentele sale”, si nu va incalca niciodata reglementari si legi in tarile in care isi desfasoara activitatea.
Aliatii SUA din Europa inca se gandesc daca sa permita folosirea echipamentelor Huawei pentru retelele 5G in tarile lor, si nu se stie daca campania dusa de Washington are efect sau nu, fiind vazuta de unii ca o calculatie a unor riscuri tehnice, mai degraba ca fiind parte dintr-o lupta mai ampla pentru suprematia tehnologica intre China si SUA.
CEO-ul Ericsson, Borje Ekholm, a spus ca tarile au in fata lor” decizii critice ” pe masura ce vor implementa tehnologiile 5G. Acesta a declarat la MWC : “pe masura ce discutam cu clientii, acestia isi exprima ingrijorarea legata de toata aceasta nesiguranta.”
“O posibila interzicere a Huawei ar putea amana planurile de implementare de tehnologie 5G in Europa cu cel putin 2 ani” , a declarat Nick Read, CEO-ul Vodafone, unul dintre cei mai mari operatori de telefonie mobila. El a mai afirmat : “Consecinta imediata a unei astfel de actiuni ar fi ca ai fi pus in situatia sa schimbi brusc toate echipamentele. Acest lucru ar insemna intreruperi majore in infrastructurile nationale, in activitatea consumatorilor, si nu in ultimul rand, ar insemna costuri foarte, foarte mari”.
Seful agentiei de supraveghere a guvernului britanic, Jeremy Fleming, a afirmat luni ca dominatia tehnologica a Chinei a reprezentat o provocare strategica complexa. Acesta a declarat , intr-un discurs sustinut in Singapore : ” Trebuie sa intelegem care sunt oportunitatile si amentintarile din partea ofertei tehnologice a Chinei.
Trebuie sa analizam cu atentie care sunt implicatiile strategiei de achizitie de tehnologie ale Chinei in Vest “. Guvernul britanic efectueaza in prezent un studiu asupra riscurilor ce au legatura cu infrastructura de telecomunicatii, studiu ce va ajuta la decizia asupra rolului Huawei in implementarea retelelor 5G. Oficiali din domeniul securitatii cibernetice au spus in alte randuri ca riscurile in ceea ce priveste compania chineza Huawei pot fi gestionate.
GSMA, o asociatie ce reprezinta peste 750 de operatori de telecom din lume, recomanda implementarea unui regim de testare si certificare pentru Europa, care sa asigure obtinerea increderii in securitatea retelelor.
Guo a cerut industriilor si guvernelor sa dezvolte standarde cu privire la securitatea cibernetica, care sa fie “clare si unificate”, si a spus ca deciziile ar trebui luate de catre experti tehnici mai degraba decat de catre politicieni.
[…] majore, nu doar in China, ci si in strainatate. Desi nu au nevoie neaparata de vanzarile din SUA, cei de la Huawei sunt nemultumiti de opozitia cu care ii intampina americanii. Cele mai multe […]
[…] si in timp ce presedintele american Donald Trump si Kim Jong-Un se intalneau la Hanoi prentru a discuta problema dezarmarii nucleare din Coreea de […]