Huawei a dezvaluit in cadrul unei conferinte din Paris urmatoarea miscare in materie de telefoane, modelele P30 si P30 Pro. Acestea reprezinta o continuare a seriei P20, insa toate aspectele au fost imbunatatite.

In timp ce sub-brandul Huawei, Honor a trecut la un design in care camera este integrata in ecran, gigantul pastreaza pentru dispozitivul sau emblematic varianta traditionala de display, insa spatiul ocupat de camera pentru selfie are acum dimensiunea unei picaturi de apa.

P20 si P20 Pro au fost ultimele telefoane emblematice cu senzorul de amprente sub display, pe partea din fata a dispozitivului. Odata cu P30 si P30 Pro, Huawei integreaza senzorul in display.

Compania ar fi putut folosi aceasta oportunitate pentru a reduce dimensiunea telefoanelor, insa Huawei a optat pentru display-uri mai inalte. P20 si P20 Pro aveau display-uri de 5.8 inci, respectiv 6.1 inci, cu o un aspect ratio de 18.7:9. P30 si P30 Pro au ecrane uriase, de 6.1 inci, si 6.47 inci, cu o ratie de 19.5:9.

P30 este in continuare mai ingust decat iPhone XR, insa nu este pentru toata lumea. Pentru mine, spre exemplu, este prea mare.

Design-ul industrial al seriei P30 este in linie cu seria P20. Telefoanele au un spate de sticla, cu gradienti de culoare. Rama este fabricata din aluminiu. Dispozitivele sunt mai subtiri pe margini multumita spatelui curbat si sticlei de pe fata. Compania a aplatizat si partile de sus si de joc, iar telefoanele se simt bine in mana.
P30 si P30 Pro sunt destul de apropiate. Ambele au display-uri OLED, cu o rezolutie de 2340×1080. Nu va mai trebui sa alegi intre un ecran LED si altul OLED.

Cele mai notabile diferente sunt asemanarea display-ului P30 Pro cu modelele Samsung, si mufa jack, care este disponibila doar pentru P30. A doua diferenta nu prea are sens, dar probabil Huawei considera ca daca ai bani de P30 Pro, ai bani si de casti wireless.

Ambele dispozitive vin in cinci culori, Breathing Crystal, Amber Sunrise, Perl White, Black si Aurora. In afara Black, celelalte optiuni sunt in gradient, Amber Sunrise de la rosu la portocaliu, Breating Crystal de la alb la mov, Perl White de la alb la roz pal, iar Aurora, de la albastru la turcoaz.

Vei putea cumpara variantele cu 128 GB pentru 799 de euro in cazul P30, si pentru 999 de euro in cazul P30 Pro. Pentru P30 Pro exista si optiuni mai scumpe, cu memorie mai mare. Telefoanele vor fi disponibile in Europa si Asia, si nu vor fi probabil lansate in SUA.

Patru camere, de ce nu?

Cand vine vorba despre camere, Huawei a fost intotdeauna printre cei mai buni producatori. Exista doar patru companii care folosesc camere de asemenea calitate, si anume Apple, Samsung, Google si Huawei.

Este greu sa comentez calitatea pozelor, data fiind perioada scurta in care l-am probat, insa P30 Pro are nu una, nu doua, nu trei, ci patru senzori pe spatele dispozitivului.

Camera principala este un senzor de 27 mm, 40 MP, cu o apertura f/1.6, si cu optiunea de stabilizare optica a imaginii. Avem, apoi, lentile ultra-wide, de 16 mm, 20 MP, cu o apertura f/2.2. Senzorul telephoto de 8 MP permite un zoom de cinci ori mai mare decat lentila principala (125 mm), si are apertura f/3.4 si optiunea de stabilizare optica a imaginii. Exista un nou senzor pentru P30 Pro, sub blitz. Telefonul proiecteaza lumina infrarosie, si apoi captureaza reflexia cu acesta.

Multumita noului senzor, Huawei promite efecte mai bune, si o noua harta de adancime. Compania combina camera principala cu cea telephoto, permitandu-ti sa folosesti un zoom 10x.

Lentilele telephoto folosesc un design de tip periscop. Acest lucru inseamna ca senzorul foloseste o sticla pentru a reflecta lumina in unghiul corect. Metoda are scopul de a pastra telefonul subtire.

In cazul P30, camerele sunt aproximativ la fel, dar de o calitate putin mai slaba.

Avem o camera principala de 40 MP cu o apertura f/1.8, si cu optiunea de stabilizare optica a imaginii, lentile ultra wide cu apertura f/2.2, si camera telephoto cu zoom 3x. Cel de-al patrulea senzor nu exista.

Pe langa specificatiile hardware, Huawei sustine ca si software-ul a fost imbunatatit considerabil pentru a mari calitatea pozelor. Modul noapte ar trebui sa fie mult mai bun, multumita stabilizarii optice. Si pozele HDR si portret ar trebui sa arate mai bine.

In ceea ce priveste camera de selfie, acesta a fost modificata, de la 24 MP, la 32 MP, plus ca acum o poti folosi pentru a face poze HDR, si poze in lumina slaba.

Dincolo de suprafata P30 si P30 Pro

Huawei continua sa foloseasca chip-ul Kirin 980, pe care il poti gasi si la Mate 20 si Mate 20 Pro. Sistemul de operare utilizat este Android Pie 9.1, cu o interfata custom.

Pe langa mufa de incarcare USB-C de 40W, Huawei integreaza, pentru prima oara in seria P, incarcarea wireless, de pana la 15W. P30 Pro are o baterie de 4200 de mAh. Il poti folosi si pentru a incarca alte dispozitive, la fel ca si Samsung Galaxy S10. P30 si P30 Pro sunt ambele rezistente la apa si praf, primul la standardul IP53, iar al doilea, IP68.

P30 Pro nu are speaker, insa ecranul vibreaza, permitand desfasurarea apelurilor.

Huawei lanseaza si si castile wireless FreeLace, carea seamana cu BeatsX, si au un fir gandit pentru a trece prin spatele gatului. Poti deconecta firul, si poti introduce castile direct in smartphone, nu este necesara o conexiune Bluetooth.

Un port USB-C ascuns este modul prin care vei alimenta castile. In doar 5 minute de incarcare, vei obtine cateva ore de redare audio. Castile sunt disponibile in patru culori: Graphite Black, Amber Sunrise, Emerald Green si Moonlight Silver.

Castile sunt magnetice, asa ca le poti lega in jurul gatului. Cand le deconectezi, apelurile tale sunt preluate automat, iar cand le conectezi muzica este pusa pe pauza. FreeLace reprezinta un dispozitiv aditional, si costa 99 de euro.