FBI foloseste software-ul Amazon Rekognition ca mijloc de a trece prin munti de imagini video de supraveghere pe care agentia le colecteaza in mod obisnuit in timpul investigatiilor.

 

Programul a fost lansat la inceputul anului 2018, urmand o serie de investigatii de mare anvergura in domeniul contraterorismului, care au testat limitele capacitatilor tehnologice ale FBI-ului, potrivit oficialilor FBI.

 

De exemplu, in vazul masacrului din Las Vegas din 2017 savarsit de catre Stephen Paddock , agentia a colectat un pentabyte de date, in mare parte fisiere video de la telefoane mobile si camere de supraveghere.

 

“Am avut agenti si analisti, opt pe tura, care lucrau 24 de ore pe zi timp de trei saptamani, , trecand prin inregistrarile video care contineau toate miscarile lui Stephen Paddock timp de o luna dinaintea masacrului”, a declarat adjunctul directorului FBI pentru contraterorism Christine Halvorsen .

 

Halvorsen a facut aceste remarci in luna noiembrie la conferinta Invent din Las Vegas, unde a descris modul in care FBI foloseste platformele de tip “cloud” ale Amazon pentru a efectua investigatii contra terorismului. Ea a spus ca Amazon Rekognition ar fi putut trece prin aceleasi date de la filmarea de la Las Vegas “in 24 de ore” , sau cu trei saptamani mai repede decat le-a luat agentilor FBI umani sa gaseasca fiecare instanta a lui Paddock in muntele de fisiere video.

 

“Ganditi-va la asta”, a spus Halvorsen, observand ca tehnologia precum Amazon Rekognition ii ajuta pe agentii si analistii FBI sa isi aplice abilitatile in alte aspecte ale anchetei sau in alte cazuri.

 

“Cazurile nu se opresc, amenintarile continua”, a adaugat Halvorsen. “Sa elibereze personalul din a se ocupa de asta si a lasa sarcina computerelor, este foarte important.”

 

In timp ce Amazon este acum un important furnizor de tehnologie pentru guvern – o mare parte din acesta prin intermediul cloud-ului sau, AWS, care include CIA si Departamentul de Aparare ca si clienti – este mai putin clar modul in care software-ul sau de recunoastere faciala este folosit in sectorul public. The Daily Beast a raportat ca firma a prezentat software-ul oficialilor de la Fortele de Vama si Emigrare in vara anului trecut.


Compania nu enumera nici un client federal pe pagina sa de clienti, iar in prezent identifica doar o agentie locala de aplicare a legii, Oficiul Sheriff din judetul Washington ca si client. Potrivit rapoartelor de presa, orasul Orlando a trecut recent la al 2-lea pas al software-ului Amazon Rekognition.