Amazon a scos mai mult de o duzina de produse de pe site-ul sau, dupa ce a primit plangeri ca obiectele sunt ofensatoare pentru musulmani.

 

Consiliul pentru relatii americano-islamice (CAIR), cea mai mare organizatie de drepturile civile musulmane si organizatii de amiabilitate, a solicitat comerciantului online saptamana trecuta sa elimine produsele care includeau valize, covorase de baie si alte articole inscriptionate cu caligrafie islamica, referiri la profet Muhammad si Scriptura.


Produsele, care au fost vandute de comercianti independenti pe site-ul web al Amazonului, sunt considerate ofensatoare pentru ca “ar fi calcate sau altfel dispretuite de clienti”, a afirmat CAIR intr-o declaratie emisa joi.
In ziua urmatoare, CAIR a emis o alta declaratie, primind decizia Amazonului de a elimina elementele de pe site-ul sau si de a efectua un audit pentru a elimina produsele ofensive similare.


“Multumim lui Amazon pentru actiunea sa rapida pe aceasta tema si speram ca va trimite un mesaj catre producatorii unor astfel de obiecte inadecvate si ofensatoare ca nu vor profita de islamofobie sau de orice alta forma de bigotrie”, a declarat Masih Fouladi, director executiv al capitolului statului CAIR de la Washington , a declarat in declaratie. Amazon are sediul in Seattle, Washington.


Un purtator de cuvant al companiei Amazon a confirmat ca produsele sunt eliminate.
“Toti vanzatorii trebuie sa urmeze regulile noastre de vanzare, iar cei care nu vor face obiectul unei actiuni, vor suferi de eventuala inlaturare a contului lor”, a declarat luni purtatorul de cuvant al CNN. “Produsele in cauza sunt eliminate din magazinul nostru”.

 

De la anunt, CAIR a primit plangeri suplimentare cu privire la articole ofensive – inclusiv huse de toaleta inscriptionate cu coranul si scripturile islamice – listate spre vanzare pe Amazon, a declarat purtatorul de cuvant al CAIR, Ibrahim Hooper.


“Nu cred ca ar fi potrivit sa ai un scaun de toaleta cu imaginea unei Biblii pe ea”, a declarat Hooper pentru CNN. “Sunt doar lucruri nepotrivite.”
Hooper a spus ca este posibil ca nu toate produsele sa fie fabricate cu intentia de a fi ofensatoare.


“Sentimentul meu este ca cel putin pentru covorase de baie, perdele de dus si alte lucruri de genul asta, aceste companii produc aceste modele cu totul fara sa se gandeasca la asta”, a spus el.


“Dar exista si altii care traverseaza linia intr-o islamofobie intentionata. Unele companii au lucruri precum scaune de toaleta, adica serios, de ce altceva ai face asta?”


Aceasta nu este prima data cand CAIR a cerut unei companii sa elimine un produs ofensiv. In 1997, organizatia s-a plans lui Nike ca unul dintre pantofii lui a prezentat un design care a fost asemanator cu cuvantul Allah. Nike a cerut scuze pentru orice ofensa neintentionata si a rechemat incaltamintea.


Directorul executiv national Nihad Awad al CAIR a declarat vineri ca organizatia va continua sa lucreze cu comerciantii cu amanuntul “pentru a se asigura ca produsele nu exploateaza sau promoveaza bigotism pentru castiguri comerciale”.