Acum 15 ani, Apple a trecut de la utilizarea procesoarelor PowerPC pentru computerele sale la Intel si acum suntem la punctul de inceput al unei noi astfel de tranzitii. Compania intentioneaza sa foloseasca propriile cipuri personalizate bazate pe ARM, in loc de procesoarele Intel.
Miscarea mult zvonita a fost anuntata oficial la WWDC-ul online al Apple. Primele Mac-uri cu procesoare Apple vor fi livrate inainte de sfarsitul anului. Intre timp, compania s-a ocupat sa-si recreeze aplicatiile pentru a rula nativ pe noua platforma.
Totusi, acesta va avea nevoie de dezvoltatori terti pentru a face acelasi lucru, motiv pentru care lanseaza un program Quick Start in acest scop. Ofera acces la documentatie, suport pentru forumuri, precum si versiuni beta ale macOS Big Sur si Xcode 12, precum si utilizarea limitata a unui kit de dezvoltator de tranzitie (DTK), care consta dintr-un mini Mac care ruleaza A12Z Bionic SoC Apple, insotit de 16 GB RAM si un SSD de 512 GB. Acest program este disponibil acum si costa 500 USD.
Apple spune ca majoritatea dezvoltatorilor ar trebui sa “poata crea cu usurinta o singura aplicatie care sa se integreze in puterea si performanta autohtona a noilor Mac-uri cu procesor Apple, in timp ce sustine in continuare Mac-uri bazate pe Intel”. In ceea ce priveste portarea de la Intel / x86 la ARM, compania se asteapta ca majoritatea dezvoltatorilor sa poata face aplicatiile sa functioneze in cateva zile. Desigur, atunci cand luati in considerare o multime de optimizari, cronologia devine mai lunga. Totusi, ar trebui sa dureze ceva pana cand primul Mac cu procesor ARM va ajunge pe rafturi.
Apple stie ca nu toate aplicatiile terte vor fi rescrise pentru ARM de la inceput, asa ca ofera o solutie de rezerva sub forma Rosetta 2, care va va permite sa rulati aplicatiile Mac existente care nu au fost actualizate, inclusiv cele cu plug-in-uri.
Deoarece Mac-urile trec la ARM, dezvoltatorii vor putea face ca aplicatiile lor pentru iPhone si iPad sa fie disponibile pentru Mac fara nicio modificare, iar utilizatorii le vor primi prin Mac App Store.
SoC-urile Apple pentru Mac-uri le vor oferi „performanta lider in industrie pe watt si GPU-uri cu performante mai mari”, in timp ce Neural Engine ii va ajuta pe dezvoltatori sa utilizeze si mai mult machine learning. Aceasta miscare va crea, de asemenea, o arhitectura comuna pentru toate produsele Apple, ceea ce face, teoretic, mai usor pentru dezvoltatori sa scrie si sa optimizeze software pentru intregul ecosistem.
macOS Big Sur, anuntat astazi, are deja o serie de tehnologii integrate pentru a ajuta aceasta tranzitie si va fi versiunea de sistem de operare care va alimenta primele Mac-uri bazate pe ARM. Apple se asteapta ca trecerea de la Intel la design-urile sale personalizate bazate pe ARM sa dureze aproximativ doi ani. Intre timp, compania va lansa si alte Mac-uri bazate pe Intel si spune ca va sustine Mac-uri bazate pe Intel pentru o perioada lunga de timp.