Infractorii cibernetici au furat 4,3 miliarde de dolari de la schimburile de monede digitale, investitori si utilizatori in 2019.

 

Compania de securitate blockchain, CipherTrace, a publicat raportul sau anti-Spalare de bani pe care l-a distribuit cu Cointelegraph.

 

Potrivit CipherTrace, furturile directe, inselatoriile si alte tipuri de deturnare de fonduri de la detinatorii de monede digitale si platformele de tranzactionare au avut ca rezultat pierderi de aproximativ 4,3 miliarde de dolari pe tot parcursul anului 2019.

 

In primul trimestru al anului 2019, hackerii au sustras peste 124 de milioane de dolari de la bursele de criptomonede, cu un numar total de 480 de milioane de dolari sustras din burse in 2019.

 

Cel mai mare incident citat de CipherTrace este schema PlusToken, care presupune ca a fraudat utilizatorii si investitorii de 2,9 miliarde de dolari.

 

In ceea ce priveste cea mai populara moneda digitala pentru activitati ilicite, infractorii cibernetici au folosit in primul rand Bitcoin (BTC) pentru achizitionarea si vanzarea de droguri ilegale, arme, precum si credente informatice si bancare.

 

Cu toate acestea, pietele dark web si atacurile malware folosesc si alte criptomonede, inclusiv Ether (ETH), Litecoin (LTC), Monero (XMR), Bitcoin Cash (BCH) si Dogecoin (DOGE). Raportul prevede:

“Rezultatele arata ca monedele de confidentialitate abia sunt utilizate pe pietele dark web si pe site-urile de vanzari dark (de exemplu, doar 4% din cazuri implica Monero (XMR). In schimb, Bitcoin ramane moneda de pe taramul acestei lumi intunecate, BTC fiind utilizat in 76 % din cazurile de piata dark web si ETC utilizat in doar 7% din cazuri. ”

 

In ceea ce priveste malware si ransomware, infractorii au utilizat BTC in 98% din cazuri raportate, in timp ce ETH a fost utilizat doar 1% din timp.

 

Printre cele mai cunoscute cazuri de furt de criptovaluta din ultimele luni, un raport al Organizatiei Natiunilor Unite afirma despre Coreea de Nord ca inregistrat in jur de 2 miliarde de dolari prin hackingul bancilor si schimburilor de criptomonede in 2019.