Criminalitatea digitala este una dintre cele mai mari provocari cu care se va confrunta omenirea in urmatoarele doua decenii
Raportul anual 2019 privind criminalitatea informatica este sponsorizat de Grupul Herjavec, companie de consultanta globala in materie de securitate digitala si furnizor de servicii de securitate gestionate (MSSP) cu birouri in Statele Unite, Canada si Regatul Unit.

Criminalitatea informatica este cea mai mare amenintare pentru fiecare companie din lume si una dintre cele mai mari probleme pentru omenire. Impactul asupra societatii se reflecta in cifre.

In august 2016, Cybersecurity Ventures a prezis ca criminalitatea informatica va costa lumea 6 trilioane de dolari anual pana in 2021 (de la 3 trilioane de dolari in 2015). Aceasta reprezinta cel mai mare transfer al bogatiei economice din istorie si risca sa diminueze stimulentele pentru inovare si investitii si va fi mai profitabil decat comertul mondial de droguri.

Criminalitatea informatica a fost confirmata de sute de surse mass-media, academice, oficialitati guvernamentale, asociatii, experti in industrie, cele mai mari companii de tehnologie si de securitate cibernetica si luptatori impotriva criminalitatii informatice la nivel global.

Frank W. Abagnale , consultant FBI de peste 40 de ani si una dintre cele mai respectate autoritati din lume privind falsificarea, delapidarea si documentele securizate este in concordanta cu prezicerea costurilor de distrugere de 6 trilioane de dolari. ” Sunt foarte preocupat de faptul ca lumea virtuala incepe sa devina foarte intunecata”, a spus Abagnale, inspiratia pentru filmul lui Steven Spielberg din 2002, Prinde-ma daca poti, cu Leonardo DiCaprio ca Abagnale si Tom Hanks ca agent FBI pe urmele lui.”Pana acum, este vorba doar de o crima financiara in scopul furtului de bani – sau furtului de date care se poate traduce in bani – dar avem acum posibilitatea de a dezactiva stimulatorul cardiac al cuiva”.

Proiectiile privind costurile de avarie ale companiei Cybersecurity Ventures se bazeaza pe cifrele istorice privind criminalitatea informatica, care includ cresterea recenta de anul trecut, o crestere dramatica a activitatilor de hacking sponsorizate si organizate de un stat ostil, precum si riscul unui atac cibernetic viitor mult mai mare decat este posibil in prezent.

Cybersecurity Ventures prevede ca daunele criminalitatii informatice vor costa 6 trilioane de dolari anual pana in 2021, in crestere de la 3 trilioane de dolari in 2015.

Daunele criminalitatii cibernetice includ deteriorarea si distrugerea datelor, furtul de bani, pierderea productivitatii, furtul de proprietate intelectuala, furtul datelor personale si financiare, deturnarea de fonduri, fraudarea, intreruperea cursului normal al activitatii, investigatia criminalistica si restaurarea si stergerea datelor.

“Aceasta crestere dramatica (in costurile de distrugere) mareste numarul de organizatii nepregatite pentru un atac cibernetic “, spune Robert Herjavec, fondator si CEO al Grupul Herjavec, un furnizor de servicii de securitate cu birouri si SOC (Centre de Operatiuni de Securitate) la nivel global.

Atacurile cibernetice au cea mai mare crestere in Statele Unite. O incalcare majora a datelor – cea de-a doua ca marime –   suferita de Marriott si dezvaluita la sfarsitul anului 2018, a expus 500 de milioane de conturi de utilizatori. Yahoo hack – cel mai mare atac – a fost recalculat si s-a ajuns la un numar de 3 miliarde de conturi de utilizatori (fata de o estimare anterioara de 1 miliard), iar atacul Equifax din 2017 a afectat un numar de 145,5 milioane de clienti. Aceste hack-uri majore, alaturi de WannaCrysi si NotPetya nu sunt doar la scara mai larga si mai complexe decat atacurile anterioare ci si o avertizare a daunelor ce pot fi provocate in aceasta lume din ce in ce mai dependenta de lumea virtuala.

Epidemia criminalitatii informatice a lovit SUA atat de mult incat un agent specializat de supraveghere al Biroului Federal de Investigatii, care investigheaza intruziunile cibernetice, a declarat pentru Wall Street Journal ca fiecare cetatean american ar trebui sa se astepte ca toate datele sale (informatii de identificare personala) sa fi fost furate si utilizate fara stirea lor.

“Atacurile DDoS , ransomware si o crestere a numarului de atacuri zero day contribuie la cresterea daunelor cauzate de criminalitatea informatica”, adauga Herjavec. “Ceea ce ma ingrijoreaza este faptul ca toate sentimentele legate de criminalitatea informatica – titlurile, notele de incalcare etc. – nu par sa ne sperie. Riscul este foarte real si nu ne putem lasa inclinati spre un sentiment de siguranta”.

 

Marimea atacurilor cibernetice

 

Intreaga noastra societate se conecteaza la Internet. Rata de conexiune la internet depaseste capacitatea noastra de a asigura securitate totala.

World Wide Web a fost inventat in 1989. Primul site web a aparut in 1991 . Astazi exista aproape 1,9 miliarde de site-uri web .

Au fost aproape 4 miliarde de utilizatori de Internet in 2018 (mai mult de jumatate din populatia lumii).

Cybersecurity Ventures estimeaza ca pana in 2022 vor exista 6 miliarde de utilizatori de Internet (75% din populatia globala proiectata de 8 miliarde) si mai mult de 7,5 miliarde de utilizatori ai Internetului pana in 2030 (90% din populatia globala proiectata de 8,5 miliarde).

Ca si crima de strada, care a crescut odata cu cresterea populatiei, suntem martorii unei evolutii similare a criminalitatii informatice. Nu este vorba doar de arme mai sofisticate; este vorba de numarul tot mai mare de tinte umane si digitale.

“Gradul de dificultate in protejarea afacerilor impotriva atacurilor cibernetice creste proportional cu un numar de factori”, spune Herjavec. “Cresterea numarului de hackeri, numarul mare de dispositive si in opinia mea cel mai critic factor – cantitatea mare de date care trebuie protejata – ajuta la cresterea daunelor provocate de atacurile cibernetice.

Microsoft estimeaza ca volumul de date online va fi de 50 de ori mai mare in 2020 decat in 2016.

Cisco a confirmat ca traficul din centrele de date din cloud va reprezenta 95% din totalul traficului de date in 2021.

Cybersecurity Ventures estimeaza ca volumul total de date stocate in cloud – care include cloud-ul public folosit de furnizori si companii de social media (AWS, Twitter, Facebook etc.), cloud-uri guvernamentale accesibile cetatenilor si companiilor, cloud-urile detinute de corporatii mijlocii si mari – vor fi creste de 100 de ori pana in 2021.

“The Big Data Bang” este o lume a IoT care va exploda de la 2 miliarde de obiecte (dispozitive inteligente care comunica fara fir) in 2006 la 200 miliarde pana in 2020 , potrivit Intel.

Gartner crede ca mai mult decat o jumatate de miliard de dispozitive wearable vor fi vandute in intreaga lume pana in 2021 (310 de milioane in 2017). Acestea includ smartwatch-uri, afisaje montate pe cap, camere purtate pe corp, casti Bluetooth si monitoare de fitness.

Mai mult de 111 miliarde de linii de cod noi sunt produse in fiecare an – ceea ce introduce un numar mare de vulnerabilitati care pot fi exploatate.

Continutul digital al lumii este de asteptat sa creasca de la 4 miliarde de terabyte (4 zettabytes) in 2016 la 96 zetabytes pana in 2020.

Partea intunecata a Internetului – cunoscuta ca Deep Weeb- este folosita pentru a ascunde si a promova activitati criminale. Unele estimari plaseaza marimea Deep Web (care nu este indexata sau accesibila motoarelor de cautare) la o marime de 5.000 de ori mai mare decat suprafata web si creste la o rata care nu permite cuantificarea.

ABI a prognozat ca mai mult de 20 de milioane de masini conectate vor fi livrate pana in 2020  cu tehnologia de securitate bazata pe software-ul incorporat – iar furnizorul spaniol de telecomunicatii Telefonica declara ca pana in 2020, 90% dintre masini vor fi online, comparativ cu doar 2% in 2012.

Sute de mii – si posibil milioane – de persoane pot fi atacate acum prin intermediul dispozitivelor medicale implantabile conectate fara fir si monitorizate digital – acestea includ ICD-uri, stimulatoare cardiace, neurostimulatoare cerebrale profunde , pompe de insulina, tuburi de ureche si multe altele .

Dr. Janusz Bryzek , vicepresedinte, MEMS si Sensing Solutions la Fairchild Semiconductor prezice ca vor exista 45 trilioane de senzori conectati la retea in decursul urmatoriilor 20 de ani. Acest lucru va fi determinat de sistemele inteligente, inclusiv IoT, cresterea pietei telefoanelor mobile si portabile, sanatatea digitala,  inteligenta artificiala (AI), macroscoapele si laboratoarele medicale “pe un cip”.

 

Cheltuieli pentru securitatea cibernetica

 

Criminalul informatic creeaza prejudicii fara precedent atat pentru intreprinderile private, cat si pentru cele publice si contribuie la cresterea cheltuielilor pentru securitatea IT.

Cheltuielile pe plan mondial in domeniul securitatii informatiilor (un subset al pietei mai cuprinzatoare a pietei cibernetice) vor ajunge la mai mult de 114 miliarde de dolari in 2018, o crestere de 12,4% fata de anul trecut, potrivit celor mai recente statistici ale companiei Gartner, Inc. In 2019, piata este prognozata sa creasca cu 8,7% pana la 124 miliarde de dolari.

Programul Cybersecurity Ventures prevede ca cheltuielile globale pentru produsele si serviciile digitale vor depasi 1 trilion de dolari cumulativ in perioada dintre 2017 si 2021.

Prognozele analistului IT raman in imposibilitatea de a tine pasul cu cresterea dramatica a criminalitatii informatice, epidemia de rascumparare, reorientarea malware-ului de la PC-uri si laptopuri la smartphone-uri si dispozitive mobile, miliardelor de dizpozitive conectate la IoT si atacurile sofisticate ce au ca tinta intreprinderi, guverne, institutii de invatamant si consumatori la nivel global.

“Gigantii tehnologici – cu exceptia IBM si Cisco Systems – nu declara intotdeauna cifrele de venituri din cybersecurity, iar totalul cheltuielilor de securitate a consumatorilor cu privire la eliminarea malware-ului mobil, eliminarea virusilor si recuperarea datelor nu este niciodata raportat. La fel ca si corporatiile, consumatorii pierd timp si bani ca urmare a atacurilor cibernetice. ” – potrivit unui comunicat de presa din Investor Business Daily, care ajuta la explicarea diferentei dintre previziunile de cheltuieli ale unor analisti din industrie si suma de cinci miliarde de dolari sustinuta de Cybersecurity Ventures.

 

Cresterea Ransomware

 

Departamentul de Justitie al Statelor Unite (DOJ) a descris ransomware ca un nou model de afaceri pentru criminalitatea informatica si un fenomen global.

Ransomware – un program malware care infecteaza calculatoarele si le restrictioneaza accesul la fisiere si ameninta adesea cu distrugerea permanenta a datelor cu exceptia cazului in care este platita o rascumparare – a ajuns la proportii epidemice si reprezinta cea mai rapida crestere a infractiunilor cibernetice.

La sfarsitul anului 2016, o afacere a cazut victima unui atac de rascumparare la fiecare 40 de secunde . Cybersecurity Ventures prezice acestea vor aparea la fiecare 14  secunde pana in 2019 si la fiecare 11 secunde pana in 2021.

Anul trecut, FBI a estimat ca suma totala se apropia de 1 miliard de dolari intr-un singur an.

Cybersecurity Ventures estimeaza ca o afacere va deveni victima unui atac de rascumparare la fiecare 14 secunde pana in 2019 si la fiecare 11 secunde pana in 2021.

Expertii industriei cibernetice si oficialii insarcinati cu aplicarea legii au sfatuit organizatiile sa nu plateasca rascumparari. In timp ce procentul victimelor care platesc hackerii in speranta de a-si recupera datele pare sa fie in declin, costul total al pagubelor in legatura cu atacurile de rascumparare este in crestere.

Sa estimat ca costurile globale de distrugere datorate rascumpararilor ar depasi 5 miliarde dolari in 2017, in crestere cu mai mult de 15 ori fata de 2015. In prezent, daunele cauzate de Ransomware se preconizeaza ca vor costa lumea 11,5 miliarde de dolari in 2019 si 20 miliarde de dolari in 2021 .

“Atacurile Ransomware sunt in proces de morfing si pot cauza zile sau saptamani de intreruperi pentru o intreaga organizatie “, spune Stu Sjouwerman , fondator si CEO la KnowBe4, o companie specializata in instruirea angajatilor cu privire la modul de detectare si raspuns la atacurile ransomware. “Este un adevar nefericit ca rascumpararea este aici pentru a ramane si ca protectia bazata pe software-ul de securitate traditional nu este capabila sa protejeze impotriva acestui tip de malware”.

Criza de resurse umane

 

Volumul atacurilor cibernetice si evenimentele de securitate observate zilnic de centrele de operatiuni de securitate continua sa creasca, facand aproape imposibil ca oameni sa tina pasul – conform echipei Microsoft Global Response and Recovery Team.

Securitatea este o problema uriasa. Oamenii comit crimele informatice si avem nevoie tot de oameni (calificati) pentru a urmari si a prinde autorii.

Tehnologia este esentiala si facem multe progrese, dar fara o armata suficient de mare de White Hats (oameni calificati) pentru a lupta impotriva armatei in crestere de Black Hats (hacker) nu vom reusi sa scapam de criminalitatea informatica.

“Cea mai mare amenintare virtuala de astazi nu este atacul cibernetic sponsorizat de stat, un nou malware sau un numar mare de hackeri.” afirma John Reed Stark, fost sef al Oficiului SEC pentru Internet “Cel mai periculos element care apare in securitatea informatiilor este, in schimb, o lipsa severa a fortei de munca in domeniul securitatii informatice”.

Cererea de profesionisti in domeniul securitatii informatice va creste pana la aproximativ 6 milioane la nivel mondial pana in 2019, potrivit unor experti din industrie citati de Centrul de Cercetare al retelelor Palo Alto.

Criminalitatea informatica va tripla numarul de locuri de munca, ajungand la un numar de 3.5 milioane de posturi de securitate neacoperite pana in 2021, iar rata somajului in acest domeniu va fi 0.

Fiecare pozitie in IT este acum si o pozitie de securitate digitala. Fiecare angajat IT si fiecare lucrator tehnic trebuie sa fie implicat in protejarea si apararea aplicatiilor, a datelor, a dispozitivelor, a infrastructurii si a oamenilor.

“In trecut a existat o delimitare intre o organizatie IT si echipa de securitate”, spune   Herjavec. “De fapt, in afara de un CIO, singurul titlu de sef in IT este CISO (Chief Information Security Officer). Provocarea este recrutarea si pastrarea noilor angajati din domeniul de securitate. ”

Lipsa de forta de munca in ceea ce priveste securitatea informatica a lasat CIO, OSC si CISO sa caute cu disperare oameni talentati, in timp ce numarul de hackeri cresti alarmant de repede. Sefii de securitate trebuie sa cunoasca modul de stabilire a prioritatilor si ce poate fi sacrificat.

“In cea mai mare parte, treaba mea (si acest lucru este adevarat pentru orice profesionist din domeniul securitatii informatice) este de a determina cum sa aloc resursele limitate”, spune Jim Routh, directorul de securitate general al CVSHealth, cel mai mare furnizor de servicii medicale din SUA, cu 246.000 de angajati in toate cele 50 de state, Washington, DC, Puerto Rico si Brazilia. “Nu aveti resurse suficiente pentru a face totul, deci trebuie sa alegeti unde doriti alocati resursele disponibile”, adauga Routh (fost CSO la Aetna inainte de a fi achizitionata de CVSHealth).

 

 

 

Instruire privind securitatea cibernetica

 

Cele mai multe atacuri incep cu un simplu e-mail. Mai mult de 90 la suta din atacuri si de incalcari ale datelor provin din phishing, e-mailuri create pentru ai atrage pe destinatari sa faca clic pe un link, sa deschida un document sau sa transmita informatii unei persoane ce nu ar trebui sa aiba acces la ele.

“Oamenii reprezinta cea mai slaba legatura in lantul de securitate”, spune Kathy Hughes, VP si CISO la Northwell Health, unul dintre cele mai importante sisteme de sanatate din tara si cel mai mare angajator privat din New York cu 68.000 de persoane. „Puteti avea toate tehnologiile disponibile si straturi de securitate la un loc, dar in cele din urma totul se reduce la angajati – la faptul ca oamenii sunt intr-adevar constienti de amenintari, sa stie cum sa le detecteze ei si cum sa le raporteze“, adauga Hughes, care a contribuit la crearea unei culturi de constientizare a securitatii pentru gigantul de asistenta medicala.

2018 a fost un an in care multe organizatii la nivel mondial au facut un efort financiar si fie au instruit pentru prima data angajatii cu privirela securitate fie sau au dublat programele de constientizare in materie de securitate si de simulare a phishingului.

Formarea angajatilor in ceea ce priveste recunoasterea si apararea impotriva atacurilor cibernetice este cel mai factor in cee ace priveste securitatea cibernetica.

Northwell poate fi un model pentru modul in care o intreprindere mare poate implementa si beneficia de instruirea angajatilor in privinta amenintarilor cibernetice. Hughes a condus initiativele organizatiei care a inclus angajarea unui manager de formare in domeniul securitatii personalului dedicat, dar si simulari de phishing asupra utilizatorilor (si grupuri de utilizatori) mai sensibile la escrocherii – inclusiv la angajatii noi.

Asigurarea unei culturi de securitate reprezinta o prioritate majora la Xerox, companie ce detine birouri in peste 160 de tari din intreaga lume. “Cat de mare este organizatia de securitate de la Xerox?” intreaba Dr. Jay, VP si CISO la Xerox si fostul adjunct CIO al Casei Albe. – “Organizatia de securitate are aproape 30.000 membri … fiecare angajat la Xerox “, spune ea.

“Baietii rai folosesc aceleasi unelte de 2.99 dolari (hacking) pentru a ajunge la Xerox sau la Casa Alba”, adauga Dr. Jay. Un “Kit de instrumente” poate costa de la 1 dolar pana la 200 de dolari – multe dintre aceste instrumente putand fi utilizate de catre incepatori  pentru a injecta ransomware-ul folosit pentru a fura informatii personale (PII).

Cheltuielile globale privind formarea profesionala a angajatilor in materie de securitate sunt prevazute sa ajunga 10 miliarde de dolari pana in 2027 , in crestere de la aproximativ 1 miliard de dolari fata de 2014. Formarea angajatilor in ceea ce priveste recunoasterea si apararea impotriva atacurilor cibernetice este segmentul cel mai putin subventionat din industrie.

Formarea angajatilor se poate dovedi a fi cea mai buna rentabilitate a investitiei in securitatea informatica pentru organizatii la nivel global.

 

 

Viitorul

 

“Fiecare companie va fi atacata “, a declarat Roger Grimes –acesta a lucrat 11 ani ca arhitect principal de securitate la Microsoft.

In ultimii trei ani furnizori de servicii medicale au fost o tinta preferata pentru hackeri. “In 2017 si 2018 am vazut mai mult accent pe investitiile in securitatea informatica de la furnizorii de asistenta medicala”, spune Herjavec. “Au simtit durerea cauzata de sistemelor lor vechi si au trebuit sa-si intensifice eforturile de a-si proteja infrastructurile si datele pacientului. Ransomware-urile asupra spitalelor vor creste de 5 ori pana in 2021. ”

Potrivit unui studiu Cisco, 40 la suta din profesionisti responsabili de securitate au declarat ca nu au o strategie oficiala de securitate. Datorita lipsei generale a investitiilor in securitatea informatica si o dependenta tot mai mare de tehnologii moderne, sectorul de productie este unul dintre cele mai vulnerabile si vizate industrii, potrivit Process Industry Informer.

Industrie de contructii a fost o alta tinta fierbinte pentru ciber-atacuri, intrucat companiile de constructii incep sa se standardizeze pe dispozitivele IoT (termostate, incalzitoare de apa si sisteme de alimentare, etc).

Dispozitivele IoT (Internet of Things) au fost cel mai mare segment tinta al criminalitatii virtuale in 2018 – si toate indicatiile arata ca vor ramane si in 2019.

Companiile de produse de consum au devenit, incepand cu acest an, un alt grup tinta preferat de criminalii cibernetici.  Potrivit unui articol din The Wall Street Journal angajatii Millennial si Generation Z ar putea gasi ca potentiali angajatori companiile tinere de tehnologie sau de investitii.

Cele mai atacate 5 industrii din 2016 au fost: asistenta medicala, industria prelucratoare, serviciile financiare, guvernul si transporturile – topul a ramas acelasi si in 2018, desi ordinea s-a schimbat putin. Fiecare industrie a devenit “Tech” – AdTech (publicitate), FinTech (servicii financiare), EdTech (tehnologie educationala), GovTech (guvern), LegalTech (firme de avocatura) etc.

Sectorul afacerilor mici a inregistrat o scadere a securitatii informatice in acest an. O legiune de intreprinderi mici s-a trezit la realitatea ca se afla sub un atac cibernetic si ca trebuie sa ia masuri preventive de securitate. Multe companii cu 250 de angajati sau mai putin au invatat ca daca asteapta pana cand vor fi atacati atunci risca sa piarda un numar foarte mare de date si informatii personale. Aproape jumatate din toate atacurile cibernetice sunt comise impotriva micilor intreprinderi si se asteapta ca procentul sa creasca in continuare.

Un expert in domeniul securitatii informatice a sfatuit directorii executivi ai organizatiilor de toate tipurile si dimensiunile sa retina urmatoarele: ” Mediul cibernetic nu este diferit de lumea reala. La fel ca uraganele, cutremurele sau orice tip de dezastru natural sau provocat de om, atacurile cibernetice pot provoca daune semnificative unei afaceri si este o idee buna sa avem un plan de securitate-“, Theresa Payton, CEO la Fortalice Solutions si fostul CIO al Casei Albe.

Pe langa industrii, dispozitivele IoT (Internet of Things) au fost cel mai mare factor de infractionalitate din domeniul tehnologiei in 2018 – si toate indicatiile arata ca vor ramane si in 2019 si in viitorul apropiat. Cisco estimeaza ca numarul dispozitivelor IoT va fi de trei ori mai mare decat populatia globala pana in 2021. “Dispozitivele IoT au fost construite intr-adevar cu o functionalitate pura”, a spus Hughes, CISO-ul de la Northwel. “Ele au sisteme de operare foarte rudimentare si securitatea acestor dispozitive este mai mult un “bolt-on” decat un “built-in”.”

In cele din urma, se asteapta ca utilizatorii sa acorde mai multa atentie securitatii in 2019, ca urmare a atacurilor impotriva Yahoo, Marriott si a altor giganti.

Gandul la adresele de e-mail furate, la informatiile personale facute publice(PII), la hackerii ce pot citi mesaje private si pot asculta monitoarele pentru bebelusi pot fi factori care ii motiveaza si determina pe oameni sa ia masuri.

 

Siguranta in numere

 

In ciuda epidemiei de criminalitate informatica, tehnologia promite sa faca lumea mult mai sigura.

Autoritatile prevad un numar de 300.000 de vieti salvate in urmatorii 10 ani prin reducerea considerabila a numarului de decese cauzate in traffic cu ajutorul tehnologiei automobilelor autonome.

Intel a anuntat anul trecut cea mai mare achizitie din domeniul securitatii, o achizitie enorma de 15,3 miliarde de dolari a Mobileye, o companie israeliana de tehnologie automotive, axata pe evitarea coliziunilor, cu aproximativ 450 de ingineri si aproape 15 milioane de vehicule ce folosesc tehnologia acestora.

Per total statisticile privind criminalitatea cibernetica ar putea scadea cu mai mult de 20% atunci cand senzorii de monitorizare de la distanta vor incepe sa lucreze fara probleme prin intermediul IoT.

Inginerii si intreprinzatorii din industria cinematografica din intreaga lume se straduiesc sa gaseasca noi solutii pentru combaterea si reducerea criminalitatii informatice.  Sute de companii de top din industria cybersecurity sunt inovatoare de produse de varf si noi servicii de securitate folosite in razboiul impotriva criminalitatii informatice. Lista din ce in ce mai mare de furnizorilor de servicii de securitate (MSSP) isi asuma responsabilitatea de a combate cele mai dificile riscuri cibernetice cu care se confrunta organizatiile de toate dimensiunile si tipurile la nivel global.

Criminalitatea informatica este o urmare normal a cresterii numarului de dispositive si a oamenilor ce folosesc internetul. O viziune reala a riscurilor si amenintarilor cu care ne confruntam va ajuta organizatiile si consumatorii sa inteleaga pasii si eforturile necesare pentru a se proteja mai bine impotriva oricarui tip de atac sau furt cibernetic.