Industria auto din Germania se pregateste de viitor, si va investi 60 de miliarde de euro in masini electrice si autonome in urmatorii trei ani.
Inaintea evenimentului de la Geneva din aceasta saptamana, liderul VDA, o asociatie din sectorul auto din Germania, a afirmat ca “mobilitatea electrica” se indreapta catre Europa, din moment ce presiunea reglementarilor si competitia forteaza schimbari in industria masinilor.
Presetintele VDA, Bernhard Mattes, a declarat: “Vom investi mai mult de 40 de miliarde de euro in mobilitatea electrica in urmatorii trei ani, si alte 18 miliarde in digitalizarea si conectarea masinilor autonome.”
Ambitia Germaniei de a se orienta catre vehiculele electrice si autonome vine in urma provocarilor pe care le lanseaza inovatia din acest sector.
Exista ingrijorari legate de faptul ca industria auto a ajuns “la capacitate maxima”, pe masura ce alte modalitati de transport, precum aplicatiile Uber si Lyft, dar si scuterele electrice, castiga din ce in ce mai mult teren, mai ales in orasele mari, iar vanzarile de masini scad.
Vanzarile de masini au stagnat inainte de a atinge pragul de 100 de milioane de unitati vandute anual, in ciuda predictiilor analistilor care sustineau ca acest prag va fi atins in 2019.
O alta problema este impactul pe care emisiile de carbon datorate consumului de benzina si motorina il au asupra climatului.
Mattes a adaugat ca “rata emisiilor de carbon stabilita de UE nu va putea fi atinsa mai devreme de 2030”, in afara cazului in care producatorii auto investesc sume mari in vehicule electrice.
Marea Britanie este cea mai mare si mai profitabila piata a producatorilor auto din Germania
In Marea Britanie, cererea incepe sa se intrepte catre vehiculele electrice. Cifrele furnizate de SMMT arata ca inmatricularile masinilor diesel au scazut de la 58.703 in ianuarie 2018, la 46.823 in ianuarie 2019, in timp ce ale masinilor electrice au crescut cu 26.3 procente.
Dezvoltarea automobilelor electrice va insemna si o nevoie de dezvoltare in domeniul producerii de baterii, doatorita cresterii nevoii de baterii lithium, tehnologia care sta la baza masinilor electrice.
Gigantul german BASF a anuntat anul trecut o afacere de 418 milioane de euro cu scopul dezvoltarii unor fabrici de baterii in Europa. O prima facilitate va fi construita in Finlanda, si satisfice anual nevoile a 300.000 de autovehicule.
Un studiu publicat de Centrul de Cercetare Comuna al Comisiei Europene prezice ca vor fi necesare pana la opt noi fabrici uriase de baterii in fiecare an intre 2030 si 2040.
Articol preluat de pe Telegraph