Este greu de imaginat o inovatie a tehnologiei care sa beneficieze de la fel de multa publicitate pe cat a avut parte blockchain-ul anul trecut, dar cu siguranta pe parcursul anului 2019 vor aparea alte tehnologii noi si inovative, ce vor avea un impact semnificativ asupra vietii noastre de zi cu zi.
Bineinteles, preconizam faptul ca progresele rapide in domeniul inteligentei artificiale vor fi in prim plan. Un alt domeniu in tehnologii, desi controversat, si anume vehiculele autonome, va fi un punct important de interes, si, ar fi interesant sa citim articole despre reglementarile din aceasta industrie ( cum sa se faca licentierea pentru folosirea acestora pe drumuri publice, standardele de siguranta necesare, costuri legate de asigurari ).
S-ar putea sa auzim mai multe si despre vehiculele conectate: automobile care sunt in permanenta online.
In 2019 este foarte posibil sa asistam la continuarea dezbaterilor pe tema securitatii datelor (cu focus principal pe retelele sociale – folosirea lor cu scopuri bine-intentionate sau nu, in special in ceea ce priveste informatiile personale ale utilizatorilor ).
Si, desi este greu sa prezicem ce progrese in domeniul calculului cuantic se vor realiza, cercetarile in acest domeniu vor continua cu siguranta. Anul acesta vom asista si la salturi importante ale Chinei in domeniul tehnologiilor inteligente, din moment ce chinezii si-au anuntat intentia de a deveni “Un centru global pentru Inteligenta Artificiala pana in 2030 ” .
Vom discuta in acest articol despre directiile cheie de dezvoltare care ne vor capta atentia in 2019
1. Blockchain
Blockchain-ul, care a dominat ca subiect stirile anului trecut, va continua sa faca acest lucru, si nu doar pentru comunitatea IT. Cheltuielile globale cu blockchain-ul au fost estimate la 2.1 miliarde de dolari in 2018, iar domeniile financiar, al asigurarilor, al dezvoltatorilor imobiliari si al energiei electrice sunt constiente de potentialul pe care blockchin-ul il are pentru a le transforma industriile. In ciuda raportarilor multiple despre spargerea platformelor de schimb pentru criptomonede, blockchain-ul este foarte bine securizat, fiind transparent, neputand fi alterat. Acesta reuseste sa inlature intermediarii prin posibilitatea oferirii de contracte automate, fiind cel mai avansat si sigur registru creat vreodata.
Ce asteptari putem avea de la blockchain, in viitor ? Raspunsul ar fi standardizarea si financializarea sa. A venit timpu ca avantajele oferite de blockchain sa surclaseze costurile de implementare. Furnizorii de top ai blockchain-ului, precum si clientii lor se vor focusa pe a stabili reglementari si standarde de implementare. Ajuns deja la versiunea 2.0, blockchain-ul va deveni din ce in ce mai usor de inteles, si isi va gasi aplicabilitatea in diferite unelte si aplicatii, devanind practic pentru din ce in ce mai multe industrii. Potrivit IDC, cheltuielile cu implementarea blockchain-ului vor ajunge la cca. 12 miliarde de dolari in urmatorii trei ani, cu un procent de crestere de 73 % pe an.
2. Inteligenta Artificiala
Inteligenta Artificiala, compusa din masinarii capabile sa invete, retele neuronale si robotica avansata, va deveni si mai autonoma, uimind pe toata lumea prin capacitatile de raspuns independent, indiferent de schimbarile in datele introduse sau in circumstante. Mai mult ca oricand, vom fi martorii masinariilor care gandesc si iau decizii, de multe ori peste capacitatea noastra de intelegere. Odata ce AI-ul va deveni mai autonom, va creste exponential fiabilitatea si popularitatea masinilor care se conduc singure, a dronelor, robotilor si altor aplicatii. Dar, odata cu acestea, creste si nevoia oamenilor sa inteleaga algoritmii folositi de masinarii, scopul fiind sa stim cum acestea ajung la anumite decizii, nu numai deciziile propriu-zise.
Cea mai des intalnita forma de Inteligenta Artificiala consta in asistentii personali inteligenti, care ne ajuta sa facem cumparaturi, sa cautam lucruri pe internet sau sa ne rezervam masa la restaurant. Urmatorii doi ani vor consta in evolutia acestui gen de tehnologii. Potrivit publicatiei Gartner, pana in 2020, 25 % din intrabarile accesate pe internet vor fi facute prin comenzi vocale, cu ajutorul unor astfel de asistenti.
Datorita importantei sale strategice pentru societate, AI-ul va deveni un camp de lupta intre guverne si corporatii. In prim plan se vor afla cele doua super-puteri SUA si China, insa China se preconizeaza ca va depasi SUA in urmatorii cativa ani. Potrivit IDC , nivelul cheltuielilor cu Inteligenta Artificiala se va tripla fata de 2018, si va ajunge la 77.6 miliarde de dolari in 2022. Si cum deja 15 % dintre companiile din lume sustin ca au folosit Inteligenta Artificiala in 2018, si acest procent se va dubla anul acesta.
Potrivit unui studiu al Institutului Global McKinsey, efectuat la nivelul celor mai mari companii din lume, s-a stabilit ca jumatate dintre acestea dezvolta Inteligenta Artificiala si o folosesc in activitatile de zi cu zi. Ate 30 de procente sustin proiecte de inovatie in domeniul AI, ceea ce este impresionant, mai ales avand in vedere faptul ca, in 2017, numai 19 % din companii aveau astfel de procupari.
3. Calculul Cuantic
Pentru anumite persoane, sceptice referitor la aces subiect, calculul cuantic ramane un vis cu nicio speranta de revolutionare intr-un viitor apropiat. Cu toate acestea, atunci cand va avea loc o descoperire revolutionara in acest domeniu, aceasta va fi uriasa. Jeremy O’Brien, fizician si ceretator la Universitatea din Bristol, a afirmat ca: ” in mai putin de 10 ani, computerele cuantice vor incepe sa intreaca in performante computerele traditionale, fapt care va duce la descoperiri uriase in domeniul Inteligentei Artificiale, puterea imens de rapida de calcul adusa de computerele cuantice avand potentialul sa schimbe perceptii in afacerile traditionale si chiar sa ameninte siguranta cibernetica.”
Nu se stie daca anul acesta vor avea loc progrese majore in acest domeniu, insa un lucru este cert, dezvoltarea computerelor care folosesc qubiti va continua. In 2018, Microsoft a anuntat ca va produce un computer capabil sa sparga codul de criptare RSA in 100 de secunde. Compania a afirmat ca va atinge aceasta performanta in urmatorii 5 ani. Timpul va spune daca aceasta a fost doar o cascadorie publicitara. Foarte interesant despre aceasta tehnologie este aplicabilitatea sa in domeniul comunicatiilor, mai precis al asa zis-ului internet cuantic. Ultimele descoperiri ale Chinei i-au permis sa lanseze in spatiu un satelit care va asigura suport pentru transmisiunile cuantice.
4. Internetul Lucrurilor ( IoT )
Multi oameni sunt rezervati in ceea ce priveste ideea de a permite unor dispozitive inteligente, care comunica intre ele printr-un IoT, sa le administreze casele. Fie ca vorbim de instalatii de lumini care reactioneaza la schimbarile momentelor zilei, termostate inteligente care schimba temperatura in interior in corelatie cu vremea de afara, frigidere care stiu cand ramanem fara anumite alimente si mai apoi le comanda singure, sau camere de luat vederi care asigura securitatea, toate acestea sunt doar cateva caracteristici ale unei case inteligente.
De acord, o astfel de casa este (cel putin in prezent) destul de scump intretinut, insa nu aceasta este problema principala; aceasta este siguranta si aici apare intrebarea : “Sa lasam aceste masinarii sa supravegheze spatiile noastre de locuit? Sa avem oare incredere in producatorii din spatele acestor masinarii?”.
In timp ce unii dintre noi ne confruntam cu astfel de griji, inovatiile din domeniul Internetului Lucrurilor sunt din ce in ce mai mult implementate in viata de zi cu zi in spatiile publice urbane, industrii sau pe piata energiei electrice.
Valoarea de piata a dispozitivelor interconectate se astepata sa creasca la peste 457 de miliarde de dolari in urmatorii doi ani, prin aplicarea acestora in domenii precum: orase inteligente, industrie, sanatate, constructii, sau in domeniul serviciilor de siguranta .
5. Cloud-ul
Cloud-ul este un domeniu care va avea parte de o atentie sporita in 2019. In ziua de azi, increderea este cruciala in toate domeniile digitalizate, inclusiv finante, comert si activitati online. Din moment ce este o cerinta cheie, companiile ale caror produse vor oferi nivele maxime de siguranta, vor fi alegerile celor mai multi utilizatori, si deci, vor capata un avantaj competitional.
Acest punct de vedere este sustinut si de experti, care preconizeaza ca anul 2019 va fi marcat de un numar din ce in ce mai mare de atacuri cibernetice. Hackerii vor incerca sa foloseasca metode noi si mai sofisticate, dar si unele cu care deja suntem obisnuiti cum ar fi link-urile false, sau casutele de chat compromise.
Anul 2019 se asteapta a fi momentul in care se vor folosi din ce in ce mai mult platformele multi- cloud, pentru a accelera implementarea proiectelor IT si pentru a elimina timpii de downtime. Potrivit declaratiilor furnizorului SaaS, RightScale, 95% din companiile din ziua de azi folosesc infrastructuri hibride, care se bazeaza pe cloud-uri publice sau private pentru incarcarile lor de date, folosirea acestora avand ca scop scaderea costurilor si cresterea operativitatii.
6. Realitatea virtuala augmentata
Tehnologiile moderne fac ca interactiunile noastre cu mediul inconjurator sa fie mai bogate si mai cuprinzatoare. Una dintre aceste tehnologii – Realitatea Augmentata (AR), implica transpunerea unor informatii, obiecte sau imagini digitale, in lumea fizica, avand ca rezultat cresterea si imbunatatirea capacitatilor noastre cognitive.
De exemplu, un mecanic ce va folosi AR, nu va mai avea nevoie de desene tehnice sau de mauale de operare. Tot ce trebuie sa stie va fi afisat pe ecranul smatrphone-ului sau al ochelarilor AR. Aceasta Realitate Augmentata are un potential mult mai mare de informare decat Realitatea Virtuala (VR), care nu se dezvolta in acelasi ritm, lovindu-se de diferite obstacole, cum ar fi experientele neplacute ale clientilor.
Viitorul apropiat este unul stralucitor pentru Realitatea Augmentata, intrucat se fac planuri pentru introducerea sa in industrie, medicina si arhitectura. Pana in 2022 se crede ca peste 75 % din companii vor fi incercat si testat o forma de Realitate Augmentata sau de Realitate Virtuala. In 2018, valoarea produselor care folosesc AR sau VR s-a dublat fata de 2017, atingand nivelul de 27 de miliarde de dolari. In urmatorii trei ani, acest segment de piata este asteptat sa eplodeze, avand potentialul sa ajunga la o valoare incredibila de peste 210 miliarde de dolari pana in 2022.
7. Orasele Inteligente
Progresele care se vor face in 2019 in acest domeniu se vor materializa in aparitia asa numitelor spatii inteligente – medii in care oamenii vor interactiona cu tehnologia. Intr-un astfel de spatiu inteligent urban, luminile semafoarelor si iluminatul stradal se vor ajusta in functie de momentul zilei, autobuzele si trenurile se vor schimba in functie de numarul pasagerilor, sistemele de ventilatie ale cladirilor se vor adapta la schimbarile climatice.
Aceste lucruri se intampla deja pe planeta noastra, in locuri unde interactiunea dintre om si tehnologie este promovata si sprijinita. Chiar daca, in prezent, orasul Singapore este considerat cel mai avansat oras inteligent, jumatate din numarul acestora se gaseste pe teritoriul Europei – cazul Barcelonei, Londrei sau Oslo. China are in prezent putin peste 100 de orase care pot fi clasificate ca inteligente.
Dar cea mai mare provocare in acest domeniu va fi asigurarea unei ciber- securitati ridicate. Orasul Atlanta din America a invatat acest aspect pe propria piele, atunci cand anul trecut, un atac cibernetic a intreprupt accesul unor institutii publice la calculatoare, fapt ce a paralizat intreg orasul pe parcursul mai multor zile.
8. Masini conectate
In timp ce in 2018, publicul a fost preocupat de vehculele autonome, anul acesta este posibil sa vedem lucruri foarte interesante in domeniul masinilor conectate, domeniu care permite masinilor sa fie in permanenta conectate la internet, permitandu-le sa comunice cu alte masini. A fi in permanenta conectate, inseamna sa aiba informatii mai exacte despre trafic in timp ce se plimba de colo colo. Aceaste idee, combinata cu cea a autonimiei, dau conceptului de birou mobil un nou inteles.
In ziua de azi, vehiculele conectate sunt foarte populare in China si SUA. Masinile interactive folosite in America reprezinta mai mult de 50 % din numarul total existent in lume. Este asteptat ca in 2019, peste 64 de milioane de masini conectate sa mearga pe drumurile publice, acest numar urmand sa se dubleze in urmatorii 4 ani.
9. Etica si securitate
Acestea sunt doua dintre conceptele cheie de care trebuie sa tina cont ecosistemul nostru tehnologic. Dezbaterile privind securizarea datelor personale si dreptul oamenilor de a intelege cum ii afecteaza folosirea Inteligentei Artificiale se vor inteti mai mult ca anul trecut. Va fi interesant de urmarit experimentul desfasurat in China – Social Credit sau Social Surveillece – prin care guvernul pedepseste sau rasplateste oamenii pentru comportamente pozitive sau negative. De asemenea este interesant de urmarit modul in care legile vor obliga companiile sa fie mai atente in ceea ce priveste manevrarea datelor noastre personale
In concluzie, 2019 va fi un an critic pentru umanitate, pe masura ce aceasta va invata sa co-existe si sa se foloseasca de tehnologiile din ce in ce mai inteligente.
Preluat de pe Medium
Hy there, Complimentary front-page news ! a goodoblation
To condition click on the unite under the sun
http://servicerubin.ru
Hey Look what we get for you! a greatoffers
To qualify click on the unite downstairs
http://servicerubin.ru
[…] device-agnostic si blockchain-agnostic. […]
[…] trecuta, Microsoft a eliminat un obstacol mare in dezvoltarea ARM pe platforma Windows, permitandu-le dezvoltatorilor […]
[…] Blockchain este cu siguranta potrivita pentru piata de gestionare a datelor. […]